Özellikle yüzde bulunan kulak ve burun kayıplarının hastanın psikolojisini bozduğunu ve sosyal hayata uyumlarının zor olduğunu anlatan Op. Dr. Cevdet Murat Akagün, "Doğuştan meydana gelen anomaliler, travma, trafik kazaları, yanıklar tümör cerrahileri sonucu doku kayıpları ve defektler nedeniyle organlarını kaybeden kişiler için kendi ten renklerine uygun olarak laboratuvar ortamında estetik ve görsel amaçlı silikon materyallerden oluşan protezler hastaya nakledilir. Bu protezleri uygulamadan önce titanium implantlara gereksinim duymaktayız" dedi.
İmplant destekli protez implant tedavisinin, cerrahi ve protez yapımı olmak üzere 2 aşamada gerçekleştirildiğini anlatan Op. Dr. Akagün, "Cerrahi aşama öncesine implantların defekt bölgesinde nerelere yerleştirileceği protez uzmanı tarafından belirlenir. Kısa bir cerrahi işlem ile uzman doktorlar tarafından kemik içi titanyum implantlar yerleştirilir. 8-10 haftalık bir iyileşme süresi sonunda protez uzmanı tarafından epitezin yapımına başlanır. Protez uzmanı tarafından hastanın kendi anotomik özelliklerine ve ten rengine uygun olarak oluşturulan silikon protez implantlara bar ya da mıknatıslı bir tutucu ile tutunur. İmplantlar ve bu tutucular; proteze kuvvetli bir tutuculuk, kullanım kolaylığı ve dayanıklılık sağlar.
Özellikle yüzde bulunan kulak ve burun kayıpları hastanın psikolojisini oldukça bozmakta ve sosyal hayata uyumları zor olmaktadır" diye konuştu.Cerrahi tekniklerle eksik kulak ve burun organlarının tam anlamıyla yerine konmasına imkan tanındığını söyleyen Op. Dr. Akagün, "Organlarını kaybeden kişilerin protezlerini yaparak gelecek yaşamlarında mutlu olmalarını sağlamak en büyük hedefimizdir. Protez burun ve protez kulak ameliyatları oldukça yüz güldürücü renk ve yapı olarak kişiye özel olduğundan ayrıca kıkırdak gibi elastiki bir yapısı bulunduğundan psikolojik ve görsel açıdan oldukça tatmin edicidir. Yurdumuzda oldukça az hekim tarafından uygulanan bu cerrahi uygulamanın maliyeti maalesef oldukça yüksektir" dedi.
Kaynak: IHA
dikgazete.com