?>

Kötü beslenme gençlerde "iltihaplı bağırsak hastalıkları"nı artırdı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karakan, Türkiye'de kötü beslenmenin etkisiyle özellikle 15-25 yaş aralığındaki gençlerde, inflamatuvar bağırsak hastalıklarının görülme oranının arttığını söyledi.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan, 19 Mayıs Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Günü öncesinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülseratif kolit ve crohn olmak üzere iki türü bulunan kronik hastalıkların ömür boyu ilaç kullanımını gerektirdiğini ifade etti.

Özelikle gelişmiş ülkelerde artış gösteren inflamatuvar bağırsak hastalıklarının ortalama 10 binde 1 sıklıkta görüldüğünü ama bu oranın gençlerde daha yüksek seyrettiğini dile getiren Karakan, "Batı tipi yaşam ve beslenme ile bu hastalıkların artması arasında bir bağlantı var. Ülkemizde ne yazık ki son 10 yılda bu hastalıkları görme sıklığımızda bir artış söz konusu. Türkiye'de beslenme ve yaşam tarzımız değişikliğe uğradığı için özellikle 15-25 yaş aralığında bu hastalığı çok yüksek oranda görmeye başladık." diye konuştu.

"Türkiye'de beslenmemiz hiç iyi değil"

Tarkan Karakan, Türkiye'de artan obezite oranlarına dikkati çekerek, "Türkiye'de ne yazık ki beslenmemiz hiç iyi değil. Bunun birinci nedeni, beslenme konusunda eğitimimiz kötü, bilinçli tüketiciler değiliz. Sağlığımızdan öte besinlerden aldığımız zevk veya tat duyusunu daha çok dikkate alıyoruz." dedi.

Çocuklarda, ağırlıklı hamur işi, tatlı, fastfood ürünlerle beslenmenin obezite ile birlikte iltihaplı bağırsak hastalıklarına da kapı araladığını vurgulayan Karakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kötü beslenme, bağırsaktaki zararlı bakteri sayısını çok artırıyor. Bu da iltihaplı bağırsak hastalıklarında artışa yol açıyor. Net bir çalışma olmasa bile dünyadaki verilerden çıkarım yaptığımızda, Türkiye'de gelecek 10 yılda bağırsak hastalıklarında ciddi bir artış olacağını öngörüyoruz.

Bağırsak hastalığına daha az yakalanmak, obeziteden korunmak için basit şekerlerden, fruktoz ve fruktoz şurubundan, fastfood ve uzun raf ömrü olan paketli gıdalardan uzak durulması, karbonhidrat alımının azaltılması gerekiyor. Evdeki gıdalar her zaman için dışarıda yemekten daha sağlıklı."

"Yeni ilaçlarla hastalarımız sağlıklı bir yaşam sürdürüyor"

Prof. Dr. Karakan, iltihaplı bağırsak hastalıklarından ülseratif kolitin, kişilerin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyen kanlı ishale, crohn hastalığının ise bağırsakta tıkanıklık, kilo kaybı gibi problemlere yol açtığını anlattı.

Son dönemde kullanılan bazı yeni ilaçların hastalara ciddi fayda sağladığına işaret eden Karakan, "Hastalarımız çevreden, internetten duyduklarına itibar etmek yerine mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurmalı. Bazen 2 ayda 1, bazen 3 ayda bir yaptığımız ilaçlarla hastalarımız sağlıklı bir şekilde normal yaşamına devam ediyor." dedi.

"Yapay zeka ile kişiye özel tedaviler mümkün olacak"

Karakan, iltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde yapay zeka algoritmalarının geliştirildiğini de belirterek, şunları kaydetti:

"Aslında her hastalık, parmak izi gibi kişinin kendine özel. Yapay zekanın kullanıldığı, kişiye özel tıp yaklaşımları, çok yüksek teknoloji gerektirmesi nedeniyle dünyada da ülkemizde de çok yeni. Şu an yapay zeka ile kişilerin bağırsak florasına, genetik yapısına göre tedavi edilmesine yönelik ön çalışmalar yapılıyor. İleride her kişiye hastalığına özel ayrı bir tedavi uygulanması mümkün olacak."

Karakan, Türkiye'de de huzursuz bağırsak sendromunun tedavisinde mikrobiyata yapısını yapay zeka aracılığıyla kişiye özel düzenlemeye ilişkin küçük bir hasta grubuyla çalışma yürüttüklerini ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini de bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Apple, müzik cihazı iPod üretimini durdurduğunu açıkladı

2022-05-10 22:34 - Medya

İlham Aliyev'in, Karabağ Şuşa'da kediyi sevmesi kamerada -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-05-11 20:04 - Magazin

ANT Yapı'dan Moskova'da yeni bir proje -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-05-15 06:33 - Özel Haber

Türk dizisi 'Balkan Ninnisi'nin çekimleri, Üsküp'te başladı

2022-05-16 14:45 - Magazin

Sosyal medya platformlarında yasa dışı eşek derisi satışları artıyor

2022-05-10 17:30 - Medya

TİM Başkanı Gülle: Tedarik zincirindeki kırılmayı en iyi değerlendiren ülkeyiz

2022-05-13 23:09 - Ekonomi

Beşiktaş yarın Göztepe'ye konuk olacak

2022-05-14 09:35 - Spor

Edebiyatla beyaz perdeyi buluşturan yönetmen: Ömer Kavur

2022-05-12 11:41 - Kültür Sanat

İsrail'in öldürdüğü Aljazeera muhabiri Ebu Akile'nin yakınları deneyimli gazeteciyi anlattı

2022-05-11 16:35 - Medya

Başkent, Avrupa Günü Özel Konseri'ne ev sahipliği yaptı

2022-05-13 23:04 - Magazin

İlgili Haberler

Hastanelerde "her gebe için bir ebe" dönemi başladı

12:08 - Sağlık

Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi

13:38 - Sağlık

Şah damarı darlığına "aşamalı müdahale" operasyon başarısını artırıyor

12:34 - Sağlık

Şehir hastanelerinde 8 yılda yaklaşık 9 milyon ameliyat yapıldı

11:13 - Sağlık

HCQ maddesinin Kovid-19'a çare olabileceğini öne süren çalışma 4 yıl sonra geri çekildi

15:53 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fransa'ya ait askeri birlikler Çad'dan çekilmeye başladı

14:02 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyine düzenlediği saldırılarda 5 Filistinli hayatını kaybett

13:47 - Dünya

Artvin'deki heyelanın "moloz çığı" şeklinde gerçekleştiği belirlendi

13:33 - Gündem

Uzmanlar, gelişen teknoloji alanında birlikte çalışma mesajı verdi

13:22 - Gündem

İstanbul'da "TEXIT'24 Tekstil Zirvesi" düzenlendi

13:17 - Ekonomi