?>

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi: Reçak, Sırbistan'ın Kosova'da işlediği katliamların doruk noktası

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, "Reçak, Sırbistan devletinin Kosova’da işlediği katliamların ve insanlığa karşı suçların doruğunu işaret ediyor." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, ülkenin güney kesimlerindeki Ştimle Belediyesi'ne bağlı Reçak köyünde bulunan ve Kosova Savaşında Sırplar tarafından katledilen sivillerin anısına inşa edilen anıt kompleksi ziyaret etti.

Thaçi'nin bu ziyaretinin 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in katliamı reddederek "kurgu" olarak nitelendirmesinin ardından gelmesi dikkati çekti.

Kosova Cumhurbaşkanı, burada yaptığı konuşmada, Reçak'ın Kosova'daki Arnavut nüfusa karşı yürütülen Sırp katliamlarının doruk noktası olduğunu vurguladı.

Sırbistan'ın Kosova'da yaklaşık 400 katliam gerçekleştirdiğini kaydeden Thaçi, "Yaklaşık olarak 1300 çocuk öldürdü, onların devlet aygıtları tarafından yaklaşık 20 bin kadına tecavüz edildi, aynı zamanda yaklaşık 13 bin sivil Arnavut öldürüldü.

Tekrar vurgulamak istiyorum, Reçak, Sırbistan devletinin Kosova’da işlediği katliamların ve insanlığa karşı suçların doruğunu işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

"(Uluslararası toplum) Kosova'da işledikleri suçları reddetmeye cesaretlendirmiştir"

Uluslararası toplumun Kosova'daki bu anıtlara saygı göstermemesinin aslında Sırbistan'ı akladığını ve işlenen suçu reddetme imkanı verdiğini savunan Thaçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada iki spor takımı taraftarları karşı karşıya gelmedi, aksine Sırp liderliği tarafından yönetilen ve yönlendirilen bu suçu işleyen bir ordu, sivil nüfusa karşı, sivil insanlara karşı bu katliamı yaptı.

Tekrar vurgulamak istiyorum, uluslararası toplum temsilcilerinin susması ve buraya gelip bir şekilde öldürülen çocukların, kadınların ve yaşlıların mezarlarına birer çiçek bırakmamaları da Sırbistan'ın ağzını açıp onu aklayacak bir ortam hazırlamış, Kosova'da işledikleri suçları reddetmeye cesaretlendirmiştir."

Thaçi, suçları reddederek, Kosova'da, Bosna'da, Hırvatistan'da ve suçların işlendiği her yerde öldürülenleri etiketleyerek ve hakaret ederek geleceğin inşa edilemeyeceğini belirtti.

Öte yandan, Priştine Asliye Mahkemesi, 5 Aralık'ta, Reçak Katliamı'nı "kurgu ve Arnavut teröristler" olarak nitelendiren Sırp asıllı Kosova İdare ve Yerel Yönetim eski Bakanı Ivan Todosijeviç'i "etnik, ırkçı, dini nefret ve ayrımcılık" suçlamasıyla 2 yıl hapse mahkum etti.

Mahkemenin bu kararı ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, Todosijeviç'e destek vererek katliamı "Reçak'ta uydurulmuş bir suç" olarak nitelendirmişti.

Kosova'da savaşın devam ettiği 15 Ocak 1999'da Reçak'ta 45 sivil, Sırp ordu, özel polis ve paramiliter oluşumları tarafından katledildi. Olaydan bir gün sonra, AGİT eski misyon şefi William Walker olayı "katliam ve insanlığa karşı suç" olarak nitelendirmişti.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Van ve Batman'da 4 belediyeye görevlendirme

2019-12-07 14:12 - Gündem

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev parlamentoyu feshetti

2019-12-05 19:28 - Gündem

Borussia Mönchengladbach Bayern Münih'i son dakika golüyle devirdi

2019-12-07 23:32 - Gündem

Ahmet Güneştekin'in 'Hafıza Odası' sergisi açıldı

2019-12-06 02:57 - Kültür Sanat

Amanoslar'da EYP patlaması sonucu 2 asker yaralandı

2019-12-06 16:02 - Gündem

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi: Reçak, Sırbistan'ın Kosova'da işlediği katliamların doruk noktası

2019-12-11 00:51 - Gündem

Hindistan'dan Müslüman karşıtı vatandaşlık yasası adımı

2019-12-10 17:46 - Genel

Tüm kanserlerin yüzde 20'sini sindirim sistemi kanserleri oluşturuyor

2019-12-06 21:59 - Genel

Azerbaycan gazının Avrupa bağlantısı TAP'ta sona yaklaşıldı

2019-12-09 14:52 - Ekonomi

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu'nun tercihi 'Süper Ay' oldu

2019-12-10 11:27 - Dünya

İlgili Haberler

İstanbul'da metrobüs durağına bağlanan alt geçidi su bastı

19:12 - Gündem

Endonezya'da Türkoloji bölümü ve TEKNOFEST için ilk adım

18:38 - Gündem

Artos Dağı'nda çığ düşmesi cep telefonuyla görüntülendi

18:17 - Gündem

Ardahan'da kar nedeniyle köyde mahsur kalan hasta paletli araçla kurtarıldı

18:05 - Gündem

Savunma sanayi şirketlerine 250 milyon avro kiralama desteği verilecek

18:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Almanya'daki seçimlerin galibi Merz, SPD ile koalisyon kurmak için görüşmeleri yoğunlaştıracak

20:33 - Dünya

İsrail'deki Ultra Ortodoks Yahudiler, zorunlu askerlik karşıtı gösteri düzenledi

20:28 - Dünya

Halkbank'ın aktif büyüklüğü 3 trilyon liraya yükseldi

20:22 - Ekonomi

BM'den hızla değişen Orta Doğu'da iki devletli çözüm için son şans uyarısı

20:18 - Dünya

İstanbul Havalimanı, 2024'te Avrupa'nın en yoğun hava kargo merkezi oldu

19:27 - Ekonomi