?>

KOSGEB desteğiyle iş yeri açan kadın girişimci oyuncak ihracatına başladı

Kocaeli'de KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı desteğiyle oyuncak sektörüne adım atan Senem Kahveci'nin, eşiyle ürettiği zeka geliştirici ahşap oyuncaklar, yurt içi ve yurt dışından ilgi görüyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Kocaeli

Gebze ilçesinde 2019 yılında aldığı destekle "Nisa Ahşap Oyuncak" şirketini kuran iki çocuk annesi Kahveci, oyuncak sektöründe eşi Sinan Kahveci ile araştırmalar yaptı.

Bu doğrultuda çocukların zeka gelişimini artırıcı, parmak kaslarını geliştirici ahşap oyuncak üretimine başlayan Kahveci'nin ürünleri, ailelerden ve okullardan talep görüyor.

İlk ihracatını Almanya'ya yapan Kahveci, iş yerini büyüterek bu alanda hem ithalatı azaltmayı hem de ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.

"Oyuncaklarımız dikkat dağınıklığı ve odaklanma probleminin giderilmesine destek veriyor"

Senem Kahveci, AA muhabirine, uzun yıllar özel sektörde çalıştığını, çocuk sahibi olunca iş hayatına ara verdiğini söyledi.

Çocukları okul çağına gelince eşiyle kendi işlerini yapmaya karar verdiklerini belirten Kahveci, çocuklarına aldıkları ahşap oyuncakların kendilerine fikir verdiğini kaydetti.

Kahveci, eşinin de ahşap alanında bilgisi ve yeteneği olduğunu dile getirerek, "Böyle olunca KOSGEB desteklerini araştırdık. KOSGEB'in kursuna başvurup eğitimine katıldım. Eğitim sonucunda sunum hazırladık ve KOSGEB'e sunduk. KOSGEB projemizi beğendi. Oradan olumlu yanıt aldık ve desteği kazandık. Onların verdiği destekle makinemizi aldık. 2019 yılında işimizi kurduk. Bu şekilde ilk üretime başladık. Toplamda 250-300 metrekare bir alanda üretim yapıyoruz." diye konuştu.

Eşinin imalatta görev aldığını aktaran Kahveci, ham ahşap ve kimyasal kullanılmadan ürettikleri ürünlerin okul ve kreşlerden ilgi gördüğünü anlattı.

Kahveci, dayanıklı ve uygun fiyatla üretim yapmalarının talebi artırdığına işaret ederek, "Oyuncaklarımız çocukların hayal gücüne hitap ediyor. Onu yapıp bozuyor, bu onun analitik düşüncesini geliştiriyor. Farklı geometrik şekillerde oyuncaklarımız var. Oyuncaklar kolay çözülemiyor. Burada çocuğun hem hayal gücü hem el kasları hem de dikkat ve koordinasyonu sağlanıyor. Okul çağındaki çocuklarda ebeveynlerin en çok karşılaştığı konu, dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemi. Oyuncaklarımız bu anlamda çocuklara destek oluyor. Bu nedenle de talep görüyor." ifadelerini kullandı.

"Sipariş artarsa farklı makineler alacağız"

Kahveci, bu sektörde ürünlerin çoğunun ithal olduğunu belirterek, ithal oyuncaklarda kullanılan ürünlerdeki maddelerin tam bilinemediğini söyledi.

Kendilerinin kimyasal kullanmadan ahşabı işleyip kanallar oluşturarak montaj yaptıklarını ifade eden Kahveci, şöyle devam etti:

"İçinde civata falan kullanmıyoruz. Çocuğun sağlığını tehdit edecek bir şey yok. Güvenilir ürünler olduğu için tercih ediliyor. Almanya'ya ilk ihracatımız yaptık. Almanya'daki ürün gönderdiğimiz kişiden farklı oyuncak talepleri olmuş. Ürünlerin kalitesi ve fiyat avantajı onlara cazip gelmiş. Farklı oyuncaklar için talepte bulundular. Almanya'da müşterimizden, onun İsviçre ve Hollanda'dan aynı işi yapan bir arkadaşları ürünler istemiş. Farklı ülkelerden de talep görmeye başladık. İşimizi onların isteklerine hitap eder bir noktaya getirmeyi istiyoruz. Sipariş artarsa farklı makineler alacağız. Şu an bu kapasite burada bizi götürüyor ama sipariş arttığında burası yetmeyecek. Hedefimiz ihracatı çoğaltmak. Türkiye'de kendimizi kanıtlamak istiyoruz. Küçük bir imalathaneyle bir CNC makinesiyle başladık ama neden bir fabrikaya dönüşmeyelim? Adım adım inşallah bu merdivenleri çıkarız. İşimizi büyütmek ve ülkemizin ithalatını azaltıp ihracat hacmini genişletmek en çok istediğimiz şeylerden biri, inşallah bu yönde ilerleyeceğiz."

Kahveci, işlerini ilerletince sosyal sorumluluk projesi yapıp ilçe belediyesiyle de görüşerek down sendromlu çocuklar için bir atölye kurmak istediklerini anlatarak, "Onların hem işin içinde olmasını sağlamak hem de onların mutlu olmalarını sağlamak istiyoruz. Küçük zımparalar yapılabilir, montajlar yapılabilir. Bunu hayata geçirmeyi çok istiyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kobe Bryant'ın ısınma tişörtü açık artırmada 277 bin dolara satıldı

2022-02-23 21:04 - Magazin

Yeni GSM operatörü geliyor

2022-02-23 09:25 - Ekonomi

TRT 2 üç yeni programı izleyicilerle buluşturmaya hazırlanıyor

2022-02-23 13:13 - Medya

Bakan Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nden yürüyerek Asya'dan Avrupa kıtasına geçti

2022-02-19 17:01 - Gündem

Fatih Özcan'ın ödüllü ilk uzun metraj filmi 'Mavzer' seyirciyle buluşacak

2022-02-24 10:55 - Kültür Sanat

Evlerin kara gömüldüğü Ağrı'daki köylerde hayat zorlu geçiyor

2022-02-25 11:55 - Çevre-Hayat

Dağ bisikleti tutkunları Palandöken'de kar üstünde yarıştı

2022-02-20 13:44 - Magazin

Borsa İstanbul'da gong Hun Yenilenebilir Enerji için çaldı

2022-02-21 18:30 - Ekonomi

Dubai'de yaralanan paralimpik okçu Bülent Korkmaz uçak ambulans ile Türkiye'ye getirildi

2022-02-25 00:03 - Spor

Yemen'de çobanlık yapan çocukların korkulu rüyası: Mayınlar

2022-02-19 15:07 - Dünya

İlgili Haberler

Çin, alçak irtifa ekonomisini geliştirmek üzere planlama dairesi kurdu

19:22 - Ekonomi

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt için son gün 31 Aralık

11:42 - Ekonomi

Edirne'deki kozmetik fabrikası tüm elektriğini güneşten üretiyor

11:37 - Ekonomi

Plastik poşet fiyatı yeni yılda 50 kuruş olarak uygulanacak

11:33 - Ekonomi

Marmarabirlik 2024'ü 32 milyon dolarlık ihracatla tamamladı

11:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kazdağları'nda kar yağışı sebebiyle ulaşım güçlükle sağlanıyor

20:00 - Çevre & Seyahat

Fatih Terim, yeni takımı Al-Shabab'ın başında ilk antrenmanına çıktı

20:00 - Spor

Bakan Kurum: Türkiye'nin sahillerinde yapılan en büyük düzenleme projesi olabilecek kentsel tasarım projemizi hazırladık

20:00 - Siyaset

Norveç: İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırıları kabul edilemez

19:58 - Dünya

Irak, üç haftalık aranın ardından Lübnan'a uçak seferlerini başlatıyor

19:37 - Dünya