?>

Koruma altındaki Termessos çiğdeminin lokasyonu GPS cihazlarıyla belirleniyor

Bilim insanları, Antalya'daki Termessos Antik Kenti'nde yayılış gösteren çiğdemlerin korunup gelecek nesillere aktarılması için çalışıyor.

Teknoloji - 4 yıl önce

Antalya

Antalya'daki Termessos Antik Kenti'nde yetişen ve antik dönemde lahitlerin üzerine de işlenen "Termessos çiğdemi", bilim insanlarının çalışmalarıyla korunacak.

Döşemealtı ilçesi yakınlarında yer alan ve güçlü savunmasıyla Büyük İskender'in fethedemediği şehir olarak tarihe adını yazdıran Termessos Antik Kenti, sonbaharda açan çiğdemlerle bambaşka bir görüntüye kavuştu.

Turistlerin de ilgisini çeken ve "Termessos çiğdemi" olarak bilinen "colchicum baytopiorum"un korunup gelecek nesillere aktarılması için Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) Başkanı Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz başkanlığındaki 9 kişilik ekip çalışma gerçekleştiriyor.

AB'nin fonlarıyla desteklenen ve Sivil Toplum Diyaloğu kapsamında yürütülen "Apollo'dan Athena'ya Antik Kentler, Endemik Çiçekler Projesi" kapsamında çalışmaları sürdüren ekip, dünyada sadece Türkiye'deki 5 antik kentinde yayılış gösteren lokal endemik bitki türlerini inceliyor.

Menekşemsi ve mavimsi renkleriyle sonbaharın süsü, Termessos Antik Kenti'nin simgesi olarak nitelendirilen "Termessos çiğdemini" korumak için de hummalı çalışma yapılıyor. Bitki türlerinin önemini anlatan tanıtım videoları, 4 dilde broşür ve posterler hazırlandı, antik kentin girişine tabelalar yerleştirildi.

Bilim insanları, antik bitkilerin korunması, sürdürülebilir ekonomiye kazandırılması ve gelecek nesillere aktarılması için bitkiler üzerine çalışmalarını hassasiyetle yürütüyor, antik kentte yapılabilecek kazı veya düzenleme çalışmalarında zarar görmemesi için her bitkinin lokasyonunu GPS cihazlarıyla belirliyor.

Termessos çiğdemi, lahitlerin üzerine de işlenmiş

Doç. Dr. Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentlerden Phaselis'in burçağı, Perge'nin hava civası, Side'nin canavar otu, Aspendos'un orkidesi ve Termessos'un çiğdeminin koruma altına alınacağını söyledi.

Bu bitki türlerinin yakın gelecekte tehdit altına girebileceğini aktaran Deniz, Termessos Milli Parkı'nın bölge florası ve endemik çeşitliliğinin çok fazla olduğuna dikkati çekti.

"Termessos çiğdemi"nin bilim dünyasına 1976'da tanıtıldığını hatırlatan Deniz, "Bitki türlerini korumak, gelecek nesillere aktarmak için vatandaşlarımızın bilincini daha da yükseltmeyi amaçlıyoruz. Antik kentlerimizde geçen mitolojik hikayeleri ve bitki türlerini konu alan sergi çalışmamız var. Antalya Müzesi'nde açtık, Atina'da da sergi açmayı planlıyoruz." dedi.

Deniz, antik kentleri ziyaret edenlere bölgelerin arkeolojik değerlerini ve endemik çiçeklerini anlatan bilgi sunacaklarını, "Virtual Garden" isimli sanal bahçe uygulamasını da hayata geçireceklerini dile getirdi.

Antik dönemdeki insanların doğa sevgisini kayalara, eserlere işlediğine değinen Deniz, geçmişten günümüze motif edilen bitki türlerini, günümüz florasıyla örtüştürmek istediklerini ifade etti.

Termessos çiğdeminin, çiçeklerinin şekli çiçeklenme dönemindeki yaprak karakteriyle yakın akrabalarından ayrıldığını belirten Deniz, şunları kaydetti:

"Termessos Milli Parkı'nda 700 bitki türü var. Bunlardan en önemlisi Termessos çiğdemi. Bu çiğdem, dünyada sadece Termessos Antik Kenti ve yakın çevresinde yayılış gösteriyor. Tehdit faktörleriyle ilgili detaylı araştırmalar ivedilikle yapılıp, ülkemizin geleceğine sunmak gerekiyor. Toplumun her kesimine görev düşüyor. Özellikle turistlerin çok dikkatini çekiyor. Termessos çiğdemi çok özgün ve dünyada sadece burada var. Ziyaretçilerin bu çiçeği koparıp, kulaklarının üzerine taktığını görüyoruz, çok üzülüyoruz. Uyarılarda bulunuyoruz. Aslında burası antik kent korunumlu bir bölge, bitki toplamak, koparmak yasak. Tanımadan sevilmez, sevilmeden korunmaz. Daha iyi tanıtarak koparılmasını önleyebiliriz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yahya Ülker’in Yıldız Ventures’ı girişimcileri bekliyor

2020-11-18 13:36 - Genel

Türk Silahlı Kuvvetlerine sınırsız teknoloji desteği

2020-11-15 15:03 - Teknoloji

Garanti BBVA'dan Bonus Check-up hizmeti

2020-11-12 16:48 - Genel

Uzmanlar, WhatsApp'ta uçtan uca şifreleme yasağına sıcak bakmıyor

2020-11-17 14:21 - Medya

AB bütçesinde veto krizi

2020-11-18 15:48 - Gündem

Ankara'da açık alanda sigara denetimi yapıldı

2020-11-13 19:46 - Gündem

RTÜK Başkanı Şahin'den internetten lisanssız yayın yapan kuruluşlara uyarı

2020-11-14 17:01 - Medya

Türk sanat müziği ve opera sanatçısı Efruze: Yorumculuğun altında çok derin bir araştırmacı yatıyor

2020-11-16 17:36 - Magazin

Gazeteci yazar Ahmet Kekeç vefat etti

2020-11-14 17:16 - Medya

Sinemanın Çınarı: Ömer Lütfi Akad

2020-11-18 18:59 - Gündem

İlgili Haberler

TechAnkara Proje Pazarı bu yıl 100 projeyi yatırımcılarla buluşturacak

13:33 - Teknoloji

Derisi şeffaflaştırılan farelerden tarihteki ilk özel uzay yürüyüşüne eylüldeki bilimsel gelişmeler

12:52 - Teknoloji

Kamikaze İHA DELİ, Azerbaycan'da vitrine çıktı

13:27 - Teknoloji

Asteroit Kuşağı'nda Mars ve Jüpiter arasında yer alan cüce gezegen Ceres'te yaşanabilirlik

18:38 - Teknoloji

TeknOn ile teknolojide bu hafta (20 Eylül-26 Eylül 2024)

18:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Eski milli futbolcu Serhat Akın'a silahlı saldırıyla ilgili 5 şüpheli hakkında yakalama kararı

17:52 - Gündem

İsrail'in Lübnan'da son iki haftada düzenlediği saldırılarda 1030 kişi öldü

17:42 - Dünya

Göztepe, Samsunspor maçında kafasına darbe alan Solet'in durumunun iyi olduğunu açıkladı

17:37 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit polis memuru Şeyda Yılmaz'ın babasıyla telefonda görüştü

16:57 - Gündem

Türkiye, Mineral Güvenliği Ortaklığı Forumu'na katılacak

16:37 - Gündem