?>

Koronavirüsün neden olduğu ses kısıklığı 'müzikli terapi' ile tedavi edilebiliyor

Koronavirüs salgınında bir çeşit "ses depresyonu" yaşayan hastalar, özel bir klinikte uzman doktor ve opera sanatçısı tarafından "şarkılı terapi" ile tedavi ediliyor

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Istanbul

KORONAVİRÜS HABERLERİ

KORONAVİRÜS HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN… 

KOVİD/19 HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN…

Koronavirüs salgını, hayatın her alanında etkisini göstermeyi sürdürüyor. Hastalığı atlatan kişilerde, devam eden süreçte çeşitli şikayetler görülebiliyor. Bunlardan biri de hastalığın ardından yaşanan ses kısıklığı. Koronavirüs tedavisinden sonra sesiyle ilgili sorun yaşayan hastalar, çeşitli tedavi yöntemlerine başvuruyor.

Şişli'de bulunan bir klinik de özellikle ses kısıklığı yaşayan hastaları, uzman doktor ve bir opera sanatçısının desteğiyle tedavi etmeye çalışıyor.

Klinikte görev yapan opera sanatçısı Günay Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ses hastalıkları olan kişilere cerrahi operasyonların ardından seslerini doğru kullanmaya yönelik şan dersleri verdiğini söyledi.

Ses hastalıklarının koronavirüs salgınında gündeme geldiğini belirten Acar, "Klinikte verdiğim şan dersleri ile hastalara seslerini nasıl kullanmaları gerektiğini öğretiyorum. Ses tekniğinin yanı sıra nefes tekniklerini de öğreterek, hastalara eğitim veriyoruz. Hocamız Prof. Dr. İsmail Koçak, ses hastalıklarıyla ilgili cerrahi tedavileriyle ilgileniyor. Ben de klinikte ses ve şan hocası olarak bulunuyorum." diye konuştu.

Sesi sağlıklı olsa bile kendisini ifade edemeyen hastaların bulunduğunu anlatan Acar, pandemi döneminde şan eğitimlerinde yüzde 60 artış olduğunu bildirdi.

Acar, hastaların tedavi sürecinde seslerini doğru kullanabilmeleri için şan dersleri verdiğini, şarkı yoluyla kendilerini ifade etmelerinin insanları mutlu ettiğini söyledi.

Bu uygulamaya "müzik terapi" de denebileceğini ifade eden opera sanatçısı Acar, şöyle devam etti:

"Kovid-19 hastalığı akciğerlerle bağlantılı olduğu için seste sıkıntı meydana gelebiliyor. Sesi kullanmak için en temel şey, akciğerlerin sağlıklı olmasıdır. Hastaların akciğeri hasara uğradığı için, tedavi ile eş değer şekilde, ses eğitimi ve nefes çalışmalarıyla ses kendine gelmiş oluyor.

Şan eğitiminde de öncelikle tedavi sonrası hastalara nefes tekniğini öğretiyorum. Nefes teknikleri sesi kullanmada en önemli faktördür. Bunun üzerine diyafram çalışmaları oluyor. Göğüs nefesini kullanmıyoruz."

"İnsanlar bir çeşit ses depresyonuna girdi"

Kulak Burun Boğaz ve Ses Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmail Koçak ise pandemi sürecinin birçok kişiyi evine kapattığını anımsattı.

Koçak, dijital ortamda konuşma sağlansa da insanların kendilerini ifade etmekte güçlük çektiği için çok fazla ses kısıklığı yaşandığını, buna bağlı psikolojik problemlerin oluşmaya başladığını anlattı.

İnsanların bir çeşit ses depresyonuna girdiğini ifade eden Koçak, şunları kaydetti:

"İnsan konuşamadığı ve kendini ifade edemediği zaman dokular bunu algılıyor. Kişiler bundan dolayı mutsuz oluyor. Son aylarda özellikle kişilerin seslerine yönelik teknik çalışmalar, kendilerini ifade etmelerini sağlayacak şarkı bazlı çalışmalara ağırlık vermeye başladık.

Kişiler buraya geliyorlar ve kendilerini ifade edebilecek notalar ve tonlar üzerinde çalışıyorlar. Böylece şarkılarla ve sesleriyle kendilerini ifade ediyorlar. Bir şekilde tedavi oluyorlar. Biz buna 'singing terapi' ya da şarkı tedavisi diyoruz.

'Singing terapi' sesle ilgili merkezlerde yapılan bir tedavi. Burada kişinin gırtlağının hareketleri, ses telinin titreşimleri, olabilecek en geniş aralıkta ve esneklikte kullanması sağlanıyor. Bu sayede kişi kendi bedensel tonlarını algılayıp bedeninin bununla ilgili şifalanmasını da sağlıyor."

"Kovid hastalarında en etkili tedavilerden biri şarkı söylemek"

Prof. Dr. Koçak, kişinin akciğerleri güçlüyse seslerinin de iyi olduğunu, güçsüzse sesin de o kadar zayıfladığını ifade etti.

Kovid-19 hastalığını ağır geçirenlerde nefes darlığı ile beraber sıkışmış ses bulgularının var olduğuna değinen Koçak, "Kovid-19 hastalarının hepsinin akciğer rehabilitasyonu yapmaları gerekiyor. Akciğeri geliştirici birçok egzersiz tekniği var ve onları almaları lazım. Şarkı söylemek diyaframı sürekli hareketli tuttuğu için akciğerin genişlemesini ve kapasitesini artırıyor. O yüzden de Kovid hastalarında gerçekten en etkili tedavilerden biri 'şarkı söylemek' diyebilirim." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Onyekuru, ilk maçında Galatasaray'a 3 puanı kazandırdı

2021-01-30 00:21 - Spor

26. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, sorularımızı cevapladı

2021-01-24 22:18 - Özel Haber

Akbank, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde yerini aldı

2021-01-27 17:39 - Genel

Galatasaray'da golcü futbolcu Diagne, West Bromwich Albion'a kiralandı

2021-01-30 01:21 - Spor

Manisa'da silahlı saldırı sonucu 3 polis yaralandı

2021-01-29 04:46 - Gündem

Fukuşima'da tasfiye sürecini geciktirecek seviyede radyoaktif kirlenme tespit edildi

2021-01-28 12:21 - Dünya

Sukkar Şeker, üretimde geçen yılları katladı

2021-01-28 12:08 - Genel

Lepranın erken teşhis ve tedavisi uzuv kayıplarını önlüyor

2021-01-30 14:36 - Sağlık

Süper Kupa Trabzonspor'un

2021-01-28 02:55 - Spor

Doğu'nun zorlu coğrafyasında karla mücadele gece de sürüyor

2021-01-29 14:46 - Gündem

İlgili Haberler

Antalya'da güneşli havayı fırsat bilenler sahillerde vakit geçirdi

17:08 - Çevre-Hayat

Ordu'nun Çambaşı Yaylası'ndaki kayak tesisleri yeni sezona hazır

16:48 - Çevre-Hayat

Kartalkaya yolundaki kar manzarası havadan görüntülendi

16:27 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da üretilen mobilyalar 4 ülkeye ihraç ediliyor

15:12 - Çevre-Hayat

Bartın'da taşımalı eğitim öğrencilerinin yemekleri meslek liselilerin elinden

14:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Cumhuriyetçi Senatör Graham: Trump, göreve başlamadan önce Gazze'de ateşkes sağlansın istiyor

01:12 - Dünya

İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de

01:08 - Gündem

Zelenskiy: NATO üyeliği karşılığında Ukrayna savaşının sıcak aşamasını sona erdirmeye hazırız

00:42 - Dünya

Hamas: Gazze'de 2 milyondan fazla insan açlık ve susuzluktan ölme riskiyle karşı karşıya

23:58 - Dünya

İtalya'da çalışanlar, hükümetin bütçe planını protesto için genel greve gitti

23:47 - Dünya