Koronavirüs sürecinde kalp hastalığı olanlara beslenme ve uyku tavsiyeleri

Prof. Dr. Gür, kalp hastalarının özellikle koronavirüs sürecinde aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları, günde en az 8 saat uyumaları önerisinde bulundu.

Sağlık - 4 yıl önce

Tekirdağ

KORONAVİRÜS HABERLERİ

KORONAVİRÜS NEDİR: Bir bakışta koronavirüs salgınıNE YAPMALIYIZ: Koronavirüsten nasıl korunuruzA'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosuŞÜPHELERİNİZ Mİ VAR: Sağlık Bakanlığı online koronavirüs kontrol uygulaması

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (TNKÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp rahatsızlıkları, inme, diyabet, yüksek tansiyon (hipertansiyon), akciğer ve kronik böbrek rahatsızlıkları olanların yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde sağlıklarına daha fazla dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Koronavirus toplumun tüm kesimini tehdit etse de kalp ve akciğer hastalığı bulunanların risk düzeyinin daha fazla olduğunu vurgulayan Gür, bu hastalarla görüşerek uyarılarda bulunduklarını dile getirdi.

Gür, Sağlık Bakanlığının bu hastalarla ilgili aldığı önlemlerin yanı sıra hastaların alacağı tedbirlerin de önemli olduğunun altını çizerek, "Bakanlık, salgının başından itibaren kalp ve damar hastalığı bulunanların idari izinli sayılması için genelge çıkardı. Ayrıca bu hastaların kullandığı raporlu ilaçların eczanelerden reçetesiz alınmasını sağladı." dedi.

Koronavirüsün ana hedefi akciğerler olsa da virüsün kalp kasları üzerinde "miyokardit" denilen kalp kası iltihabına da neden olduğunu anlatan Gür, şöyle devam etti:

"Virüs, ileti yollarını da etkileyerek kalp ritm bozukluklarına sebep olabiliyor. Akciğerlerin tutulması da kanın yetersiz oksijen içermesine ve kalbin daha hızlı çalışmasına neden olmaktadır. Kalp yetmezliği, ritm problemi olan hastalarda kanda yetersiz oksijen olması, durumun daha da kötüleşmesine sebep olmaktadır. Yaş ilerledikçe vücudumuzun virüslere bakterilere karşı savunma cevabı zayıflamaktadır. Kronik tıbbi rahatsızlığı olanlarda virüslere bakterilere karşı oluşan bağışıklık tepkisi güçlü olmayacaktır. Bu hastaların virüse yakalanması durumunda oluşacak şikayetler daha şiddetli olabilmektedir."

"Kalp hastaları günde en az 8 saat uyumalı"

Gür, bilgi kirliliğinin yoğun olduğu bu dönemde sosyal medyadan okunan veya komşudan duyulan, bilimsel olmayan her öneriye inanılmaması gerektiğine dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığının veya doktorların önerisi olmadan ilaçların kesinlikle bırakılmamasını isteyen Gür, "Kalp hastalığı bulunanlar mümkün olduğunca ağrı kesici ilaçlardan uzak durmalıdırlar. Yediklerine ve içtiklerine çok dikkat etmeliler. Bol bol sıvı tüketmeliler. Birçok insanın evde kaldığı şu günlerde yeme içme alışkanlıkları değişebilir. Mümkün olduğunca aşırı yağlı veya tuzlu yemeklerden kaçınmalıyız." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Gür, yiyeceklerin bir seferde tıka basa değil, yavaş ve az tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Meyve ve sebze tüketimine dikkat etmeliyiz. Yoğurt ve kefir tüketimi içerdiği probiyotikler ile bağırsaklarda doğal bir savunma oluşturacaktır. Balık tüketimi de omega 3 bakımından zengin bir bir besin olup kalp sağlığı için yararlı olacaktır. Bu süreçte uykuya çok dikkat edilmeli. Kalp hastalığı bulunan hastalarımızın günde en az 8 saat uyumaları gerekir. Düzenli uyku ile bağışıklık sistemimizin cevabı artacaktır. 6 saatten az uyumak hem bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkileri olacak hem de kalp krizi riskini arttıracaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sarkuysan'da üretim faaliyeti normale döndü

2020-04-13 15:28 - Genel

Koronavirüs mücadelesinde sağlıkçıların 'göz yaşartan' dayanışması

2020-04-14 15:32 - Sağlık

Alacakaptanlar’ın Uğur’u -Ulvi Alacakaptan yazdı...-

2020-04-15 08:31 - En Son Yazılar

Koronavirüsle mücadeleye 'Lilliputlar'la dikkati çekti

2020-04-14 15:17 - Kültür Sanat

Rus doktordan koronavirüs uyarısı: En riskli alanlar mağaza ve eczaneler

2020-04-15 06:21 - Özel Haber

Tofaş, araç üretim arasında sağlık ekipmanı üretmeye devam ediyor

2020-04-16 15:59 - Genel

Devletin imkanları Hakkarili minik Cevahir için seferber edildi

2020-04-10 15:37 - Çevre-Hayat

Tofaş üretime başlama tarihini 4 Mayıs'a erteledi

2020-04-15 13:17 - Ekonomi

Anadolu Üniversitesi'nden 1 milyon öğrenciye Kovid-19/ koronavirüs farkındalık testi

2020-04-14 22:37 - Eğitim

Zanzibar’da Koronavirüs gölgesinde Ramazan yardımı ve bir Osmanlı Çınarı ile Afrika’da Türk olmak!

2020-04-12 13:05 - Özel Haber

İlgili Haberler

Biyonik bacaktaki sinirsel kontrol sayesinde ampute bireyler doğal yürüme hızlarına kavuşabiliyor

14:57 - Sağlık

Binde 1 görülen sendrom 17 yılda 150 kez kalbini durdurdu

11:43 - Sağlık

Ani işitme kaybı yaşayan emekli öğretmen hiperbarik oksijen tedavisiyle iyileşti

11:38 - Sağlık

Eczacılardan "eczane" isimli alışveriş siteleri ve sahte ürünlere karşı uyarı

12:12 - Sağlık

Dijital çağda çocukların "hareketsiz sosyalleşmesi" omurga sağlığını etkileyebilir

12:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 1993'te Sivas ve Başbağlar'da hayatını kaybedenleri andı

17:52 - Gündem

Emine Erdoğan'dan Kazakistan ziyareti paylaşımı

17:48 - Gündem

Visa ve Mastercard AB'deki komisyonlarını düşük tutmaya devam edecek

17:32 - Ekonomi

İngiltere'de farklı etnik gruplardan 87 milletvekili Meclise girmeye hak kazandı

17:27 - Dünya

Yeni İngiltere Başbakanı Starmer: "Değişim için çalışmaya hemen başlayacağız"

17:22 - Dünya