?>

Konya'nın Faslı gelinleri Türkçe öğreniyor

Evlenip Konya'nın Seydişehir ilçesine yerleşen 15 Faslı kadın, Seydişehir Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kursla Türkçe öğrenip, ilişkilerini geliştiriyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Konya

Seydişehir ilçesinde hizmet veren Halk Eğitim Merkezi'nde, gelen talepler ile ihtiyaçlara göre farklı alanlarda meslek edindirme kursları açılıyor. İlçede yaşayan Faslı kadınların eşlerinin başvurusu üzerine de kısa süre önce Türkçe kursu açıldı. Geçen yıl eylül ayında açılan kursta 15 Faslı kadın Türkçe öğreniyor.

Türkiye'ye 13 ay önce gelen ve Türkçe kursuna katılan Faslı Hakime Güler (47), AA muhabirine, evlendikten sonra Seydişehir'e yerleştiğini, kayınvalidesiyle yaşadıklarını anlattı.

Katıldığı kurs sayesinde Türkçe'yi yavaş yavaş öğrenmeye başladığını ifade eden Güler, "Evde Türkçe konuşuyoruz. Kayınvalidem ile güzel sohbet ediyoruz." ifadesini kullandı.

Yaklaşık 5 ay önce evlenip Türkiye'ye yerleştiğini anlatan Faslı Leyla Yıldız (30) ise "Kursta bir şeyler öğrendikçe eşimle sohbetimiz arttı." dedi.

Seydişehir'e 3 yıl önce yerleştiğini ifade eden 50 yaşındaki Faslı Mine Bilen de yaklaşık 5 aydır Türkçe öğrendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Günlerimiz güzel geçiyor. Pazara, markete gidiyoruz. Komşularla sohbetler ediyoruz. Komşularımı seviyorum, onlara Fas yemeklerini öğretiyorum. Haftada 5 gün kursa geliyoruz. Öğleden sonra da evimize giderek yemek yapıyoruz. Eşim de Fas yemeklerini seviyor. Türk yemeklerini tariflerden bakıp yapıyorum. Börek, sarma, ezogelin çorbası, mercimek çorbası yapıyorum."

İlham Güler de 10 aydır Türkiye'de yaşadığını belirterek, kurstan kalan zamanlarında yemek hazırladığını, günlük ev işleriyle meşgul olduğunu söyledi.

Kurstan çıktıktan sonra evin ihtiyaçları için markete uğradığını ifade eden Güler, "Eşim hasta olduğu için ev ihtiyaçlarını ben alıyorum. Hiç Türkçe bilmiyordum. Kursa başladığımızdan beri yavaş yavaş Türkçe öğrenmeye başladım." dedi.

"Mevlana Müzesi'nde tanıştık"

Türkiye'ye 4,5 yıl önce gelen 50 yaşındaki Hatice Taş ise Türkiye'ye turist olarak geldiğini, Mevlana Müzesi ziyareti sırasında eşi ile tanıştığını anlattı.

Taş, eşiyle Fas'a gidip nikah kıydıklarını, ardından Seydişehir'e yerleştiğini dile getirerek, "Eşimin bir oğlu, iki kızı var. Onlarla zor anlaşıyorduk. Şimdi yavaş yavaş anlaşabiliyoruz. Markete gidip, yumurta, süt, pazardan meyve alabiliyorum. Evde Türkçe konuşmaya çalışıyoruz." bilgisini paylaştı.

Hatice Taş'ın eşi Lütfi Taş da "Mevlana Müzesi'ni gezerken tanıştık, anlaştık. Beraber Fas'a gittik. Nikahımızı orda kıydık, geldik. 3 çocuğum var. Çat pat Türkçe öğrenmeye çalışıyordu. Okula başladı, artık konuşuyoruz. Kitapları okuyor, anlaşıyoruz. Akrabalarımla, çocuklarımla sohbet ediyor." diye konuştu.

Seydişehir Halk Eğitim Merkezi'nde 11 yıldır sınıf öğretmeni olarak görev yapan Makbule Köse ise 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başında gelen talep üzerine 15 Faslı kadından oluşan sınıfta Türkçe dersi verdiklerini söyledi.

Eylülden bu yana Faslı kadınlarla kaynaştıklarını dile getiren Köse, şöyle devam etti:

"Kursta 15 öğrencim var. Faslılar Türkiye'yi çok seviyor. Öğrencilerimden bazıları 1 aydır, bazıları 3 yıldır Türkiye'de. 3 yıldır Türkiye'de olanlar biraz Türkçe biliyordu ama çoğunluk bilmiyordu. Zamanla onlar bana Arapça öğretmeye çalıştı, ben de onlara Türkçe öğretmeye çalıştım. Şu an anlaşabiliyoruz. Ders arasında sohbetlerimiz oluyor. Yavaş yavaş Türkçeyi öğrenmeye çalışıyorlar."

Seydişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Borazan da kursun ilçede önemli bir boşluğu doldurduğunu dile getirerek, "Kurs talebi Faslı eşi olan bir Türk'ten geldi. Kurs açılacağını duyan geldi. Talepler devam ediyor, bu kursun bitiminde diğer grubu da açacağız. Seydişehir'de tahminen 50 Faslı var. Kursa gelen kadınlar Türkçe hiçbir şey bilmiyordu. Şu anda ilerlediklerini görebiliyorum. Türk olan eşleri de bu kursu açtığımız için çok memnun, daha iyi anlaşmaya başlamışlar. Talep olduğu sürece kurs açacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tarkan Şarkısına 2023 yorumu Batuhan ve Tunahan kardeşlerden

2023-01-30 09:54 - Magazin

Türkiye Kırım’da ne yapmalı? -Ünver Sel yazdı-

2023-01-26 00:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Rusya-Türkiye ticaret hacmi 100 milyar dolara ulaşmalı! -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-01-26 01:09 - Özel Haber

Türk-Yunan mutfak savaşlarında Kokoreç gerginliği sürüyor

2023-01-24 12:21 - Magazin

Batı'nın tank koalisyonu Ukrayna'daki bahar savaşına hazırlanıyor

2023-01-26 14:30 - Dünya

Kangal köpekleri bakıcılarıyla karda oyun oynadı

2023-01-30 12:57 - Magazin

Almanya'daki ırkçı saldırılar çoğunlukla Müslümanları hedef alıyor

2023-01-25 11:29 - Dünya

Elazığ'da kar üstünde yiyecek arayan dağ keçileri dron ile görüntülendi

2023-01-30 15:50 - Çevre-Hayat

Sivas 4 Eylül Stadyumu'nun zemininde inceleme yapıldı

2023-01-25 16:58 - Spor

Türkiye'ye değer katan marka ve isimler ödüllendirildi

2023-01-27 22:54 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gaziantep'te 700 gram doğan bebek 140 gün sonunda yaşam mücadelesini kazandı

13:07 - Çevre-Hayat

Dünyaya gözlerini 24 haftalıkken açan 760 gramlık minik Ebrar taburculuğa hazırlanıyor

12:48 - Çevre-Hayat

Tiranlı Gajtani, Arnavutluk sahillerinden topladığı taşları sanat eserine dönüştürüyor

12:43 - Çevre-Hayat

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in meyve genetik mirası gelecek için korunuyor

12:32 - Çevre-Hayat

"İyi uyku" tedavisi için Kafkasya'dan Kars'a geliyorlar

12:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, COP29'da meteorolojik erken uyarı sistemlerini anlatacak

13:12 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Brezilya'ya gidecek

13:08 - Siyaset

İstanbul Havalimanı geçen hafta günlük ortalama 1359 uçuşla yine Avrupa'nın zirvesinde

13:03 - Gündem

Trafik kazalarının azalması için önleyici ve caydırıcı tedbirlerin artırılması öngörülüyor

12:58 - Gündem

İzmir Çeşme'de etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiliyor

12:48 - Gündem