?>

'Konut satışları gelecek yıl yukarı yönlü olacak'

Yılmaz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, "Zaman zaman sektörde durgunluk yaşansa da vatandaşların konut ihtiyacı önemli ölçüde sürüyor. Özellikle 2020'de konut satışları hep yukarı yönlü olacak." dedi.

Ekonomi - 6 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Yılmaz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yılmaz, zaman zaman gayrimenkul sektöründe durgunluk yaşansa da vatandaşların konut ihtiyacının önemli ölçüde sürdüğünü ifade ederek, "Bu yüzden sektörün geleceğinden çok umutluyum. Özellikle 2020'de konut satışları hep yukarı yönlü olacak." dedi.

Hakan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de konut ihtiyacının her geçen gün arttığını, bunun, yükselen kiracı sayısından rahatça anlaşılabileceğini, ayrıca, her yıl 600 bin evlilik olduğunu söyledi.

Ailelerin eskisi kadar kalabalık olmaması, boşanmalar, mezun olan gençler ve daha birçok gelişmenin konuta olan ihtiyacı artırdığını dile getiren Yılmaz, ülkedeki konut satışlarının son yıllarda hep 1 milyonun üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.

Yılmaz, 2018'de önceki yıla göre konut satışlarının düştüğünü, sektörde geçen yıldan bu yana durgunluk yaşandığını, ulusal ve küresel ekonomik sıkıntıların ve yüksek konut faizlerinin bu sıkıntıların sebeplerinden olduğunu anlattı.

Türkiye'de bu yıl gerçekleştirilen seçimler ve dövizin yükselmesinin de tüketicilerin konut alma fikrini ötelemesine neden olduğunu belirten Yılmaz, mevduat faizlerinin yüksekliğinin de tüketicilere yatırım için daha cazip geldiğini söyledi.

Yılmaz, doların daha fazla artmayacağını, şu anda da düşüş trendinde olduğunu ifade ederek, seçimlerin sona ermesinin de satışlar açısından önemli olduğunu vurguladı.

"Konutta stoklar eriyor"

Hakan Yılmaz, tüketicilerin alımlarını ertelemesinden dolayı konut satışlarının gerilediğini ancak her inişin bir çıkışı olacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Konut stokumuz özellikle İstanbul'da fazlaydı. Konut satışları azalsa da hala yıllık bazda 1 milyona yaklaşacak gibi gözüküyor. Geçen yıl ve bu yıl alınan ruhsat sayıları da ciddi anlamda düştü. Geçen yıl alınan ruhsat sayısında yüzde 55, bu yıl ilk 5 ayda ise yüzde 80 civarında düşüş yaşandı. Yani, yeni konut üretimi fazla yokken satışlar sürüyor. Halihazırda yapılan satışlar mevcut stoklardan gidiyor, yani stoklar eriyor. 230-240 bin adet konut stoku vardı. Baktığınız zaman şu andaki stok, önümüzdeki bir yıla ancak yetecek gibi gözüküyor,"

Yılmaz, yeni yapılacak konutların maliyetlerinin çok daha yüksek olacağını, şu anda satılan konutların fiyatlarına maliyet artışlarının büyük oranda yansıtılmadığını, bu yüzden konut almanın "tam zamanı" olduğunu söyledi.

Yılmaz, "Gayrimenkule baktığınız zaman son 25 yılda hiç zarar ettirmemiş, hep kazandırmıştır. Diğer yatırım araçları zaman zaman kaybettirse de konutta böyle bir durum söz konusu olmamıştır." diye konuştu.

Zaman zaman sektörde durgunluk yaşansa da vatandaşların konut ihtiyacının önemli ölçüde sürdüğünü ifade eden Yılmaz, "Bu yüzden sektörün geleceğinden çok umutluyum. Özellikle 2020'de konut satışları hep yukarı yönlü olacak." dedi.

"Gayrimenkulde projelerimizi sürdürüyoruz"

Yılmaz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, şirketlerinin, sektörde durgunluk yaşanmasına karşın ara vermeden projelerini sürdürdüğünü, Emlak Konut GYO güvencesinde Riva'da Galatasaray Spor Kulübü'ne ait arsa üzerine inşa edecekleri Düşler Vadisi projesinde işlerin gece-gündüz demeden devam ettiğini söyledi.

İstanbul'un doğa ile iç içe kalmış nadir bölgelerinden Riva'da hayata geçirilen projenin örnek villalarının kısa süre önce yatırımcıların beğenisine sunulduğunu aktaran Yılmaz, projenin Riva Deresi ve Karadeniz manzarasına hakim bir noktada bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, projede 152 metrekareden 396 metrekareye kadar değişen villa seçeneklerine yer verildiğini, 3 etaptan oluşacak projenin ilk bölümünde 509 villanın yer alacağını bildirdi.

Altyapı çalışmalarının şu anda sürdüğünü ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Birinci etaptaki 509 villadan 307 tanesini satışa çıkardık. Onun da yaklaşık yüzde 30'unun satışı gerçekleşti. 100 tanesinin de ön satışı yapıldı. Yani, şu anda ilk satışa çıktığımız 307 villanın yüzde 65'inin satışı ve ön satışı yapıldı. İlk etabı 2,5 yıl içerisinde satışa sunacağız. Diğer etaplarla birlikte projedeki tüm villaları 5 yılda teslim etmeyi hedefliyoruz."

Doğa ile iç içe bir yaşam sunacak projenin estetik mimarisi, az katlı yapısı ve zengin peyzaj alanlarıyla Riva'nın yenilenen çehresinde örnek teşkil edeceğini ifade eden Yılmaz, projelerindeki 154 metrekare bir villanın fiyatının 1,1 milyon liradan başladığını söyledi.

Projede biyolojik gölet, okul, özel okul, poliklinik, cami, 307 dönümlük orman arazisi, macera parkı, binicilik kulübü, market, ticari üniteler, restoran, kafe, iyi tarım uygulama alanları, gastronomi merkezi, tohum atölyesi bulunacağını anlatan Yılmaz, Galatasaray camiasının bazı önde gelen isimleri ve kongre üyelerinin de projeden konut aldığını bildirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kıbrıs’ta kalça kemiği kırılan genç kız, uçak ambulansla Gaziantep’e getirildi

2019-06-28 01:52 - Asayiş

Kahramanmaraşlı Elif Ana'nın hayatı film oluyor

2019-06-27 20:07 - Kültür Sanat

AK Parti ve CHP YSK'ye başvurdu

2019-06-23 16:27 - Siyaset

Aksa'dan elektrik faturalarına taksit fırsatı

2019-06-26 16:23 - Genel

Türk erkek voleybolunun tarihi başarısı

2019-06-24 16:09 - Spor

“Yarının Kadın Yıldızları“ 47. İstanbul Müzik Festivali'nde sahne aldı

2019-06-26 16:13 - Genel

AB Filistin'deki polis misyonunun görev süresini uzattı

2019-06-28 21:42 - Dünya

Evlat katili babadan şok ifade

2019-06-28 16:29 - Asayiş

Esed rejimi yılbaşından bu yana bin 478 kişiyi daha alıkoydu

2019-06-24 15:52 - Dünya

Geri dönüştürülen e-atıklar, Mardinli çocuklara kodlama sınıfı oldu

2019-06-27 16:27 - Eğitim

İlgili Haberler

Ankaralı sanayiciler Suriye'nin yeniden inşasında görev bekliyor

16:18 - Ekonomi

İSTKA'nın 2025 mali destek programlarının tutarı 550 milyon lira olacak

14:53 - Ekonomi

Çin, gümrük vergilerindeki artış nedeniyle ABD'yi DTÖ'ye şikayet edecek

14:13 - Ekonomi

Çok kazandığı halde az vergi ödeyen sanatçılar da radara girdi

13:13 - Ekonomi

2024'te yaklaşık 1,5 milyar liralık bozuk para cebe girdi

11:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Depremin merkez üssünde vefat edenlerin isimleri '04.17' panosunda yaşatılıyor

01:47 - Çevre-Hayat

İspanyol golcü Alvaro Morata Galatasaray'da

01:07 - Spor

Ege Denizi'nde son 48 saatte 100'ün üzerinde deprem meydana geldi

00:07 - Gündem

Trabzonspor, Umut Bozok ile yollarını ayırdı

23:17 - Spor

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Duygusu yüksek bir maçtı

23:13 - Spor