?>

'Kontrollü sosyal hayatta' en önemli unsur toplumsal farkındalık

Uzmanlar koronavirüs ile mücadele için "kontrollü sosyal hayatta" en önemli unsurun toplumsal farkındalık olduğunu belirtiyor.

Sağlık - 4 yıl önce

İstanbul

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın, "kontrollü sosyal hayatta" en önemli unsurun toplumsal farkındalık olduğunu belirterek, "Toplum içindeki farkındalığın artırılması için hepimizin üzerine düşen görev sadece kendimizin bu önlemlere uyması değil, aynı zamanda uymayanların uyarılmasıdır. Sosyal mesafenin korunması, maskenin aksesuar olarak değil, doğru olarak kullanımı ve el hijyeninin sağlanması hayatımızın her dakikasında olması gereken önlemlerdir." dedi.

Prof. Dr. Fışgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, normalleşme takviminin açıklamasının ardından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede ikinci safhaya geçildiğini ve "yeni normalleşmenin" başladığını aktardı.

Kontrollü sosyal hayatın pandemi öncesi hayata dönmek olarak algılanmaması gerektiğine işaret eden Fışgın, pandemi öncesinde insanların bir birleriyle yakın temasta bulunduğunu ve bunun zararlarıyla ilgili bir farkındalığa sahip olmadığını ifade etti.

Fışgın, salgın öncesinde kafelerde, restoranlarda, sinemalarda, toplu taşımalarda ve iş yerlerinde "sosyal mesafe" kavramı diye bir algının olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Türk insanı hem yapısı hem de örf ve geleneklere göre sarılmayı, öpüşmeyi, temasta bulunmayı seven bir yapıya sahiptir. Ancak Ocak 2020 ve sonrasına bakıldığında tüm normallerimizin derinden sarsıldığını ve değiştiğini görmekteyiz. Bir taraftan hasta sayılarının ülkemizde de hızla artışı ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın olması, bir taraftan da tüm dünyada hasta ve ölü sayılarının ürkütücü derecede artışı insanlarda panik ve korku oluşturdu. Bu süreçte de alınan önlemlere vatandaşlarımız tarafından uyum, oldukça yüksek oranda gerçekleşti. İlerleyen zamanda hem hasta sayılarının hem de ölüm oranlarının azalması ve evde geçirilen sürenin uzaması nedeniyle yeni normalleşme kararları aşamalı olarak hayatımızdaki yerini buldu."

"Ülkemizde birinci dalganın sonlanmadığı unutulmamalı"

Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın, yeni normalleşme süreci ya da kontrollü sosyal hayata uyumun, yasaklara uyumdan zaman zaman daha zorlayıcı olabileceğine işaret ederek, "Çünkü her geçen gün hasta ve ölüm sayılarının düşmesi ve yaklaşık üç aydır pandeminin getirdiği psikolojik etkiler, insanların zaman zaman kurallara uymasını zorlaştırıp önemsememeyi beraberinde getirebilir. Ancak unutulmaması gereken nokta, şu anda ülkemizdeki birinci dalganın sonlanmamış olmasıdır. Halen olgu sayılarımız 700'ün üzerinde seyretmektedir. Kontrollü sosyal hayatı, aslında kontrolü vatandaşlar olarak bizim sağlamamız gerektiğini belirtmektedir. Sosyal mesafe, maske kullanımı ve el hijyeninin her ortamda akıldan çıkarılmaması, uymayanların kendimiz içinde risk teşkil edeceğinden uyarılması önemlidir. Ne kadar hayatımıza kontrollü sosyal hayatı sokabilir ve rutinimiz haline getirebilirsek o kadar az hasta sayıları ile bu pandeminin üstesinden gelebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni normalde, kapalı alanlarda uzun zaman geçirmemek, yakın temastan kaçınmak, maskeyi doğru kullanmak, el hijyeninin hayati öneme sahip olduğu unutmamak gibi unsurların en önemli basamakları teşkil ettiğini dile getiren Fışgın, şöyle devam etti:

"Burada önemli olan, her bireyin hem kendi hem de toplum sağlığı açısından bu kurallara uymasıdır. Toplum içindeki farkındalığın artırılması için hepimizin üzerine düşen görev sadece kendimizin bu önlemlere uyması değil, aynı zamanda uymayanların uyarılmasıdır. Toplumsal farkındalığı artırmak için her bireyin üzerine düşen görev budur. Sosyal mesafenin korunması, maskenin aksesuar olarak değil, doğru olarak kullanımı ve el hijyeninin sağlanması hayatımızın her dakikasında olması gereken önlemlerdir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya, Kamçatka Yarımadası’nın eşsiz doğal manzaralarını anlattı

2020-06-09 05:01 - Özel Haber

Jeep Wrangler Almanya’da en iyi arazi aracı ve SUV seçildi

2020-06-12 15:54 - Genel

Netkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde dersler online ortamda başladı

2020-06-10 18:57 - Genel

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Buravov: Karşılıklı yapıcı yaklaşım bölgede barış ve refahın tesisini sağlamakta

2020-06-13 00:03 - Özel Haber

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, köpek yavrularına sahip çıktı

2020-06-06 17:24 - Yerel haber-Şirket Haber

Gaziantep Hayvanat Bahçesine 200 yeni üye

2020-06-08 16:32 - Çevre-Hayat

Rus Ortodoks Kilisesi'nden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ayasofya” açıklamalarına sitem: "Kaygı ve endişe verici”

2020-06-09 05:29 - Özel Haber

Orman içerisindeki Kocaçay Şelalesi, keşfedilmeyi bekliyor

2020-06-09 19:32 - Çevre-Hayat

Rusya, dünyada eşi olmayan mavi desenli Gjel sanatını anlattı

2020-06-10 07:07 - Özel Haber

AK Parti'de Dijital Medya Takip Merkezi kuruldu

2020-06-11 15:52 - Medya

İlgili Haberler

"Bilinçsiz kullanılan vitamin ve takviyeler ani kalp krizlerine neden olabilir" uyarısı

11:48 - Sağlık

Türkiye kök hücre nakillerinde Avrupa ve ABD standartlarını yakaladı

11:13 - Sağlık

"Mantar pişirme ve muhafaza şartlarına göre gıda zehirlenmelerine yol açabilir" uyarısı

14:37 - Sağlık

Anne sütüne teşvik için mamaların reçeteyle satılması önerisi

13:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, alarm veren sezaryen oranlarına karşı "normal doğum"u teşvik edecek

11:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kazakistan, ülkenin ilk nükleer enerji santrali için sandık başında

10:07 - Dünya

İsrail Beyrut'un güneyindeki Dahiye'ye gece saatlerinde 30 hava saldırısı düzenledi

09:53 - Dünya

İtalya'da 2 firma, Boeing 787 uçaklarına ürettikleri uyumsuz parçalar nedeniyle soruşturuluyor

08:57 - Dünya

Trafik denetimlerinde son bir haftada 535 bin 705 araç ve sürücüye işlem yapıldı

08:52 - Asayiş

Beyaz Saray yakınlarında gazeteci olduğunu iddia eden bir kişi kendini yakmaya çalıştı

08:47 - Dünya