?>

Konik kubbeli Harran evlerini biblolara sığdırdılar

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde aralarında Suriyelilerin de bulunduğu kadınlar, asırlardır ayakta kalmayı başaran ve yöreyle özdeşleşen tarihi konik kubbeli evlerin biblolarını yapıyor.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde Türk ve Suriyeli kadınlar tarafından tarihi konik kubbeli Harran evlerinin seramikten biblosu üretilmeye başlandı.

Harran Kaymakamlığı bünyesinde, 16-45 yaşlarındaki dezavantajlı kadınlar veya okula devam edemeyen gençler için hizmet veren aile destek merkezinde, Türk ve Suriyeli kadınlara yaklaşık bir yıldır seramik kursu veriliyor.

Yaklaşık 100 kadının eğitim gördüğü merkezde daha önce farklı eserler üreten kadınlar, şimdilerde ilçeyle özdeşleşen konik kubbeli Harran evlerinin biblosunu yapmaya başladı.

Asırlardır ayakta kalmayı başaran külah biçimindeki, kare veya kareye yakın bir altyapı üzerine bindirme tekniğinde örülerek oluşturulan tarihi konik kubbeli evlerin yaklaşık 20 santimlik biblolarını yapan kadınlar, ince el işçilikleriyle güzel eserler ortaya koyuyor.

Harran Belediyesi tarafından talep edilen yaklaşık 2 bin bibloyu bir an önce üretmek isteyen kadınlar, yoğun mesai harcıyor.

"İyi yoldayız"

Harran Kaymakamı Temel Ayca, turizm potansiyeli yüksek Harran'da geleneksel el sanatlarına yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İlçeyi tanıtan hediyelik eşyalar üretmeye çalıştıklarını belirten Ayca, özellikle son dönemde seramikten tarihi konik kubbeli evleri yapmaya başladıklarını dile getirdi.

Temel Ayca, üretime ilçe kadınlarının yanı sıra Suriyeli sığınmacı kadınların da destek verdiğine dikkati çekti.

Kadınların siparişleri yetiştirmekte zorlandığını anlatan Kaymakam Ayca, "Dışarıdan bu tür ürünlerin Harran'a girmesini istemiyoruz. Harran'da satılan ürünler Harran'da üretilmiş olsun istiyoruz. Kaymakamlığımız ve kurumlarımız ilçeye özgü hediyeler vereceklerse buralardan almalarını sağlıyoruz. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor, iyi yoldayız. Siparişler gelmeye başladı, hatta siparişleri yetiştirmekte de zorlanıyoruz." diye konuştu.

Günde 20 biblo

Kursiyerlerden Ayşe Halat ise 2 yılı aşkın süredir seramik eğitimi aldığını belirtti.

Konik kubbeli evleri arkadaş ortamında yapmanın keyifli olduğunu anlatan Halat, "Şimdi Harran kümbet evlerini yapıyorum. Harran'ı tanıtmaya çalışıyoruz böyle. Bu seramikleri yaparken en çok dikkat ettiğim şey zeminin, duvarlarının eğik olmaması. Günde 15 ile 20 tane arasında yapıyoruz. Daha önce de farklı eserleri yapıyorduk." şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Kadın motosikletçiler sokak hayvanları için gazladı

2017-04-02 18:57 - Çevre-Hayat

'Esad yönetimi layığını bulmuş, cevabını almıştır'

2017-04-07 21:02 - Siyaset

Etiyopya-Sudan arasına demiryolu

2017-04-05 02:22 - Dünya

TCMB: Enflasyonu gıda yükseltti

2017-04-04 17:37 - Ekonomi

'Milli yüksek teknoloji hamlesiyle bayrağımız uzaya çıkacak'

2017-04-05 21:27 - Teknoloji

'Rusya ve İran sessiz kalmayacaktır'

2017-04-07 16:02 - Dünya

Kapadokya'da balon kazası: 1 ölü, 20 yaralı

2017-04-09 13:44 - Genel

Kolen Elektrik'ten serbest tüketicilere indirim imkanı

2017-04-07 15:11 - Ekonomi

UEFA Başkanı Ceferin'den 'Avrupa Süper Ligi' açıklaması

2017-04-05 17:02 - Spor

Bitlis'te sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

2017-04-06 01:07 - Gündem

İlgili Haberler

Senegal Cumhurbaşkanı'nın eşi, TİKA'nın desteklediği el sanatları merkezini gezdi

20:07 - Kültür Sanat

Tek eliyle işlediği ürünlerin satışıyla ailesinin geçimine katkı sağlıyor

16:57 - Kültür Sanat

Geleneksel halılar üreten ev kadınları dokuma tezgahında özgürleşiyor

13:18 - Kültür Sanat

Muhasebeciliği bırakıp çocukluk hayali ahşap sanatına yöneldi

12:33 - Kültür Sanat

Muğlalı kadın dokuma ustası, ailesinin kuşaklardır sürdüğü geleneği geleceğe taşıyor

15:22 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İsveç'te farklı inanç gruplarının temsilcileri iftarda buluştu

01:58 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

İsrail, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının müzakereleri için Doha'ya heyet gönderecek

01:38 - Dünya

Dünya Kadınlar Günü'nde Batı Şeria'daki Filistinli kadınlar zorla yerlerinden edilmenin acısını yaşıyor

01:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden 'Suriye' çağrısı

00:42 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyine 20'den fazla hava saldırısı düzenledi

00:41 - Dünya