?>

Kolombiya'da 52 yıllık savaş sona erdi

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya Hükümeti arasında 52 yıllık savaşı sona erdiren

Dünya - 9 yıl önce

NEW YORK

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya Hükümeti arasında 52 yıllık savaşı sona erdiren "tarihi" nitelikteki barış anlaşması Küba da imzalandı.

Hükümet ile FARC arasında Kasım 2012 den bu yana yaklaşık 4 yıldır Küba nın başkenti Havana da devam eden barış müzakerelerinde nihai anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Küba da gerçekleştirilen müzakereler sonucu kabul edilen anlaşmaya, Kolombiya delegasyonu adına Humberto de la Calle ile FARC adına Ivan Marquez imza attı.

Taraflar, imzalardan sonra yaptıkları ortak açıklamada, "Kolombiya hükümeti ve FARC, nihai, tam ve kesin bir anlaşmaya ulaştığımızı duyuruyoruz." ifadesini kullandı.

Humberto de la Calle daha sonra yaptığı açıklamada ise "Hedefimize ulaştık." dedi.

Bu tarihi imzaların ardından eylül ayı sonu veya ekim ayı başında tarafların yeniden nihai bir görüşme yapacağı belirtildi.

Hükümet sözcüsü Marcele Duran, 23 Haziran da yaptığı açıklamada, çift taraflı ateşkes ve silah bırakma konusunda anlaşıldığını bildirmiş ancak anlaşmanın uygulama ve onay süreçlerinin işleyişi netleştirilememişti. Hükümet ve FARC temsilcileri arasında 5 Ağustos ta da kabul edilen anlaşmada ise taraflar arasında birtakım taahhütler tanımlanmıştı.

Müzakereler sonucu anlaşmaya varılan 83 numaralı iki tebliğle taraflar arasında birtakım taahhütleri tanımlayan 23 protokol bulunuyor.

Bu gelişmelerin ardından, Kolombiya Hükümeti ile FARC arasındaki barış sürecini denetleyecek bir Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun bölgede göreve başlaması bekleniyor. Varılan uzlaşma gereği barış süreci, çoğunluğu Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Toplulukları ndan (CELAC) gelecek silahsız gözlemciler tarafından izlenecek.

ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve bir ara 17 bine kadar militan sayısına ulaşan FARC ın, en son 7 bin militanı bulunuyordu. Ülkede 52 yıla varan dönemdeki silahlı çatışmalar sonucu 220 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyona yakın kişi yerlerinden olmuştu.

Obama, Devlet Başkanı Santos u kutladı

Beyaz Saray dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama nın Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos u telefonla arayarak barış anlaşmasının sonuçlandırılmasından dolayı kutladığı bildirildi.

Açıklamada, Obama ve Santos un bu görüşmede, gelecek aylarda ülkeler arasında organize suçlar ve uyuşturucu ticaretine karşı ortak çabaların devam etmesi konusunda anlaşmaya vardığı kaydedildi.

Muhabir: Selçuk Acar

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Şehitlerinin ailelerini ziyaret etti

2016-08-22 00:32 - Siyaset

İstanbul daki tanklar taşınmaya devam ediyor

2016-08-24 12:52 - Gündem

Savcı Ferhat Sarıkaya açığa alındı

2016-08-24 19:17 - Gündem

FETÖ'nün suikast timine yakınları böyle seslendi

2016-08-19 13:22 - Genel

Kahraman şehit için uçtular

2016-08-22 22:22 - Gündem

Yeni transferler Süper Lig'e hızlı başladı

2016-08-23 19:23 - Spor

Yılmaz Erdoğan'ın yeni filmi 'Ekşi Elmalar'ın ilk fragmanı yayınlandı

2016-08-21 16:17 - Kültür Sanat

Airbus uçaklarına Manisa imzası

2016-08-23 15:52 - Gündem

Başkentte Biden protestosu

2016-08-24 16:57 - Gündem

Sahipsiz telefon yüzünden geri döndü

2016-08-20 15:37 - Gündem

İlgili Haberler

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

02:43 - Dünya

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için bir Tesla satın aldı

02:37 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ateşkes önerisinin savaşı sona erdirme yolunu açacağını belirtti

02:32 - Dünya

Trump'ın Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack'ın ismi onay için Senato'ya gönderildi

00:18 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

02:43 - Dünya

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için bir Tesla satın aldı

02:37 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ateşkes önerisinin savaşı sona erdirme yolunu açacağını belirtti

02:32 - Dünya

Devler Ligi'nde ilk çeyrek finalistler belli oldu

02:28 - Spor