?>

Kolombiya'da ELN'den silahlı eylem tehdidi

Kolombiya'da saldırılara devam etmesinden ötürü hükümetin barış görüşmelerine son verdiği Ulusal Kurtuluş Ordusu, (ELN) tüm ülkeyi "silahlı grev" ile tehdit etti.

Dünya - 7 yıl önce

BOGOTA Kolombiya'da saldırılara devam etmesinden ötürü hükümetin barış görüşmelerine son verdiği Ulusal Kurtuluş Ordusu, (ELN) tüm ülkeyi "silahlı grev" ile tehdit etti.

Çift taraflı ateşkesin 9 Ocak'ta sona ermesiyle yeniden saldırılara başlayan ve hükümetin barış görüşmelerine devam etmeme kararı aldığı ELN, sosyal paylaşım hesabından, tüm ülkede silahlı eylem tehdidinde bulundu.

Bildiride, örgütün tüm birimlerinin 10 - 13 Şubat döneminde Kolombiya topraklarında "silahlı grev" olarak adlandırdıkları eylemler için hazır olduğu belirtilirken, yolcu ve taşımacılardan, "nehir, deniz, kara ve havayolları"ndan uzak durmaları istendi.

Ülke basınındaki haberlere göre ise hükümetin örgütle tıkanan diyaloğun yeniden sağlanması için yetkilendirdiği Senatör Ivan Cepeda, ELN'nin çağrısını reddetti ve bu tür eylemlerin işleri daha da zorlaştıracağını belirtti.

Hükümetin görüşme, örgütün saldırı ısrarı

Kolombiya hükümeti ve ELN arasında 102 gün devam eden ateşkesin 9 Ocak'ta sona ermesinden birkaç gün önce hükümet, takviyelerde bulunduğu müzakere heyetini 5. tur barış görüşmeleri için Ekvador’un başkenti Quito'ya göndermişti.

Ülkede ateşkesin uzatılacağı ve müzakerelerin devam edeceği yönündeki beklentiye rağmen, ELN ateşkesin sona erdiği gece Kolombiya'da bir dizi saldırı düzenlemiş ve özellikle Arauca yönetim bölgesinde askerleri hedef almıştı.

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ertesi gün müzakere heyetine geri dönmeleri ve güvenlik güçlerine de ELN'ye karşı şiddetli bir şekilde mücadele etmeleri talimatını verdiğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bu ülkeye yaptığı ziyarette Kolombiya’daki Misyon Şefi Jean Arnault'u taraflar arasındaki diyaloğun yeniden sağlanması için görevlendirdiğini açıklaması ve uluslararası toplum ile STK'lardan gelen çağrılar üzerine Santos, Başmüzakereci Gustavo Bell'i yeniden Quito'ya göndermişti.

ELN, saldırılarına ara vermediği bu süreçte güvenlik güçlerinin yanı sıra ülkedeki diğer silahlı yasa dışı gruplarla da çatışmalarına devam etmişti.

Geçen ayın son günlerinde ise ELN, ülkenin kuzeyinde, Karayip kıyılarındaki Barranquilla kentinde bir polis merkezini hedef almış, bombalı saldırıda 5 polis hayatını kaybetmiş, 16'sı polis 41 kişi yaralanmıştı.

Santos, ELN'nin bombalı saldırıları üstlendiğini açıklamasının ardından La Palma kentinde düzenlenen bir etkinlikte konuşmuş ve müzakerelerin durdurulduğunu kaydetmişti.

Devlet Başkanı olarak Kolombiya halkını korumakla yükümlü olduğunu belirten Santos, "Kolombiyalıların da benim de sabrımızın bir sınırı var." demişti.

Bu gelişmeden birkaç gün sonra hükümetten yine müzakere yanlısı bir açıklama gelmiş ve müzakere heyetinin çekilmiş olmasına rağmen, Ekvador'da ELN heyeti ile resmi yetkililerin katıldığı bir toplantı düzenlendiği belirtilmişti.

Hükümet ile ELN 4 Eylül'de, 1 Ekim'den Ocak 2018'e kadar yürürlükte kalacak ateşkes ilan etmiş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMKG) ise ay başında aldığı kararla Katolik Kilisesi temsilcilerinin de bulunduğu mekanizmaya dahil olmuştu.


İki tarafın silahlı çatışmanın siviller üzerindeki etkisinin azaltılması için çaba gösterilmesi konusunda mutabık kaldığı anlaşmaya göre ELN, adam kaçırma ile altyapı, enerji nakil ve petrol boru hatlarına saldırının engellenmesi, hükümet ise toplum liderlerine suikastlerin önlenmesi için daha fazla çaba gösterme sözü vermişti.


Kolombiya hükümeti ve örgüt, 24 Temmuz 2017’de Ekvador'un başkenti Quito'da üçüncü tur görüşmelere başlamıştı. Tarafların 7 Şubat-6 Nisan ve 16 Mayıs-30 Haziran'da yaptıkları ilk iki görüşmeden, pilot bölgede mayın temizliği yapma kararı çıkmıştı.


Kolombiya yönetimi ve yaklaşık bin 500 militana sahip ELN arasındaki görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yürütülüyor.


Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Muhabir: Lokman İlhan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Garanti'den “Bonus“ kampanyası

2018-02-02 13:49 - Genel

İstanbul'da tenis heyecanı

2018-02-01 15:55 - Spor

Fed Başkanı Powell'dan ilk açıklama

2018-02-06 05:32 - Dünya

2. Abdülhamid Han, ölümünün 100. yıldönümünde Kocaeli’de anıldı

2018-02-06 11:32 - Kültür Sanat

85 yaşındaki dedeyi yardım bahanesiyle dolandırdılar

2018-02-04 19:32 - Asayiş

Galatasaraylılar Derneği’ne silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

2018-02-02 07:02 - Asayiş

Sosyal medyada 2018 hızlı başladı' İşte performans listesi

2018-02-08 09:27 - Medya

Mimar Sinan'ın Bosna Hersek'teki imzası: Drina Köprüsü

2018-02-01 15:02 - Kültür Sanat

PYD/PKK destekçileri Erdoğan'ın fotoğrafını montajlayarak yalan üretti

2018-02-07 17:23 - Medya

Afrin'de teröristlerin gizlendiği bir tünel daha bulundu

2018-02-01 15:32 - Dünya

İlgili Haberler

Terör örgütü PKK/YPG Münbiç ilçesine saldırılar düzenliyor

16:13 - Dünya

İranlı milletvekilinden "elektrik kesintisi tarımı yok edecek" uyarısı

16:07 - Dünya

Suriye'de rejimi deviren gruplar feshedilerek Savunma Bakanlığı çatısı altında birleştiriliyor

15:22 - Dünya

İsrail'in 445 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 45 bin 338'e yükseld

14:52 - Dünya

İsrail saldırıları altındaki Gazze'de ampute futbolcular, aylar sonra antrenman yaptı

14:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Terör örgütü PKK/YPG Münbiç ilçesine saldırılar düzenliyor

16:13 - Dünya

İranlı milletvekilinden "elektrik kesintisi tarımı yok edecek" uyarısı

16:07 - Dünya

Yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle acil servislerdeki yığılma azalacak

15:57 - Gündem

Antalya'nın yüksek kesimlerinde kar yağışı başladı

15:52 - Gündem

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına ve sağanak uyarısı

15:38 - Gündem