?>

Kolombiya'da barış müzakerelerine ön koşul engeli

Kolombiya'da Ulusal Kurtuluş Ordusu, hükümet ile barış müzakerelerinin yürütülmesi için ön koşulu kabul etmeyeceğini açıkladı.

Dünya - 6 yıl önce

BOGOTA

Kolombiya'da Ulusal Kurtuluş Ordusundan (ELN) yapılan açıklamada, örgütün ağustos ayından bu yana elinde bulunan bir grup polis ve sivili serbest bırakmaya istekli olduğu vurgulansa da Devlet Başkanı Ivan Duque'nin bunu ön koşul olarak sunması eleştirildi.

Duque'yi, selefinin verdiği sözleri tutmamakla suçlayan ELN, örgütün barış müzakereleri için "tek taraflı" koşulları kabul etmeyeceğini belirtti.

ELN'nin baş müzakerecilerinden Israel Ramirez, hafta sonu El Pais gazetesine yaptığı açıklamada, "Siyasi bir çözüm için çalışmayı sürdürmeye hazırız ama her iki taraf da savaş sayfasını kapatacak çabayı göstermek zorunda." ifadesini kullanmıştı.

Kolombiya Devlet Başkanı Duque, ELN ile örgütün elindeki rehinelerin tamamı bırakılana kadar müzakere edilmeyeceğini açıklamış, "Şiddet, devlet ve toplum üzerinde baskı aracı olarak kullanıldığı sürece barıştan söz edilemez." değerlendirmesini yapmıştı.

Önceki hükümet döneminde başlatılan ve 17 hafta devam eden görüşmelere atıfta bulunan Duque, bu süre zarfında 462 şiddet eyleminde 100'e yakın kişinin hayatını kaybettiğini, petrol boru hatlarına 148 saldırı düzenlendiğini ve 16 kişinin kaçırıldığını bildirmişti.

Duque, ELN'nin bu eylemlere son vermesi durumunda karşısında konuşmaya hazır bir hükümet bulacağını söylemişti.

ELN, elindeki rehinelerden 3'ünü bu hafta serbest bırakmıştı. Kolombiya hükümeti örgüte toplam sayısı 20 olduğu sanılan rehinelerin tamamını bırakması çağrısı yapmış, 3 rehinenin serbest bırakılmasının ardından bu çağrıyı yinelemişti.

Kolombiya, ELN ile birçok kez yarıda kesilen müzakerelere eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos döneminde başlamış ve müzakereler, Ekvador'un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Küba'nın başkenti Havana'ya taşınmıştı.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Macron, Libya UMH Başkanı Serrac ile telefonda görüştü

2018-09-06 20:32 - Dünya

Yozgat’ta bir kişi hamamda ölü bulundu

2018-09-04 22:02 - Asayiş

Burundi'den BM raporuna tepki

2018-09-07 05:02 - Dünya

Almanya'da ihracat azaldı ithalat arttı

2018-09-07 14:02 - Ekonomi

Öğrencilere 'yüz milyon pirinç tanesi sayın' ödevi

2018-09-10 19:22 - Eğitim

Üsküdar'da mobilya atölyesinde yangın paniği

2018-09-05 00:02 - Asayiş

Bulduğu ağaç parçalarını makete dönüştürüyor

2018-09-06 19:02 - Çevre-Hayat

Schalke 04-Galatasaray maçı kapalı gişe

2018-09-07 19:32 - Spor

Teniste bir ilki başardı

2018-09-09 12:32 - Spor

TEM'de 2 tır çarpıştı, kilometrelerce kuyruk oluştu

2018-09-07 00:07 - Gündem

İlgili Haberler

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

Günün Manşetleri

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya