?>

Kocaeli'nin "yarım asırlık hayali" teleferik projesinde sona gelindi

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü'nü aynı anda izleme imkanı sunarak Samanlı Dağları'nın zirvesine ulaşım sağlayacak teleferik projesinin yüzde 95'lik kısmı tamamlandı.

Ekonomi - 1 yıl önce

Kocaeli

Kentin "yarım asırlık hayali" olarak nitelendirilen Kartepe Teleferik Projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin tamamen kendi kaynaklarıyla Türkiye'de bir ilk olarak Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında gerçekleştirildi.

Projede yürütülen çalışmalar kapsamında kabinleri taşıyacak gidiş ve geliş olmak üzere 9 bin 736 metre uzunluğundaki çelik halatlar gerildi. Depo alanı içerisindeki kabinlerden 31'i askıya alınırken kalan 42'si için çalışmalar sürüyor. Teleferik sisteminde yer alan makine, motor ve hat testlerine başlandı.

Derbent ile Kuzuyayla arasında çalışacak teleferik, yeşil ile mavinin tonlarıyla iç içe yolculuk imkanı sunacak. İki istasyonun yer alacağı teleferik projesinde, 10'ar kişilik 73 kabin hizmet verecek. Saatte 1500 kişi kapasiteli teleferik hattında iki istasyon arasındaki mesafe 14 dakikada aşılacak.

Test çalışmalarının tamamlanmasının ardından Şubat 2024'te hizmete girmesi planlanan teleferik, kentin turizm potansiyeline katkıda bulunacak.

"Kartepe bambaşka bir yer olma yolunda"

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AA muhabirine, proje çalışmalarında zor kısmın bittiğini, bundan sonra kabinlerin hatta yükleneceğini, ardından da test sürüşlerinin yapılacağını söyledi.

Büyükakın, gelecek yıl şubat ayının başında tüm kabinlerin sisteme yüklenmiş olmasının planlandığını belirterek, "Şubat ayı sonu gibi işletme başlar. Kurulum safhası tamamlandı. Bundan sonra daha çok test safhası gibi düşünülmeli. Kocaeli'nin, Kartepe'nin 50 yıllık hayali aslında. Kartepe, bundan sonra bambaşka bir yer olma yolunda. Kocaeli bu anlamda ilerlemiş olacak." diye konuştu.

Kartepe'nin, turizm potansiyeli olan ve bu anlamda mesafe kaydeden bir yer olduğuna işaret eden Büyükakın, şöyle devam etti:

"Teleferikle özellikle Kartepe'ye erişim ve bu bölgede turizm bağlantılı gelişim ortaya çıkacak. Bunun gelişim planları tamamlandı. Onun inşaat çalışmaları da bir yandan devam ediyor. Her geçen gün üzerine ilave ederek gidiyoruz. Şu anda burada kurulmuş teleferik sistemini devreye almak için çalışmalar test safhasında, aslında teleferik bitti. Bundan sonraki kısım sadece daha güvenli halde sürüş için testlerin yapılacağı aşama. İnşaatla ilgili kısım tamamlandı. Dolayısıyla artık Kocaeli'nin teleferiği var."

Büyükakın, teleferikle Kartepe'nin gerçek bir turizm merkezi olacağını dile getirerek, "Teleferiğin yapılması, sadece bu bölgeye teleferik için gelenlerin sayısını artıracak. Bu arka alanda yapılanlar, hızlı bir şekilde teleferikle birlikte ilave turistik kazançlar sağlayacak. Daha sonra otellerin yapılması, burayı başlı başına bir destinasyon haline getirecek. Sadece kış turizmi değil, yazın yayla turizmi anlamında da ciddi etkileri olacak. Bölgede turizmle bağlantılı diğer fonksiyonlar gelişecek." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İTO kasımda fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı

2023-12-02 12:09 - Ekonomi

EURO 2024'te gruplar, yarın belli olacak

2023-12-01 14:58 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beşiktaş Kulübünün yeni başkanı Arat'ı kutladı

2023-12-04 18:43 - Gündem

Muğla'dan 11 ayda 700 milyon dolarlık balık ihracatı yapıldı

2023-12-06 14:09 - Ekonomi

ECB: Tüketiciler enflasyonun sabit kalmasını bekliyor

2023-12-05 17:03 - Ekonomi

İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da Cenin kentine baskın düzenledi

2023-12-06 06:23 - Dünya

Beşiktaş borsada geçen ay yatırımcısını uçurdu

2023-12-03 11:27 - Ekonomi

Sağlık Bakanı Koca: Şu ana kadar ülkemize 114'ü hasta 86'sı refakatçi olmak üzere 200 kişi

2023-12-07 12:18 - Gündem

"Ezine peyniri" AB'den coğrafi işaret tescili aldı

2023-12-07 10:09 - Ekonomi

Biden, Netanyahu ile görüşmesinde, Gazze'deki sivillerin korunmasına vurgu yaptı

2023-12-08 02:57 - Dünya

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor