?>

KOBİ'lere yeşil dönüşüm için "mentör" desteği geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili ve bağlı kuruluşları TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülen "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi" kapsamında KOBİ'lerin yeşil dönüşümlerine yardımcı olmak amacıyla "mentör" desteği sağlanacak.

Ekonomi - 4 ay önce

Ankara

AA muhabirinin TÜBİTAK'tan edindiği bilgiye göre, Dünya Bankası desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK ve KOSGEB aracılığıyla Türkiye'de sanayinin sürdürülebilir ve verimli yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla 450 milyon dolar bütçeli "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi" uygulanıyor.

Bu kapsamda TÜBİTAK, kendisine ayrılan 175 milyon dolarlık bütçeden de faydalanarak firmalara yeşil dönüşüm süreçlerinde yol gösterecek "mentörlük" uygulaması için düğmeye bastı. Çıkılan "Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı" ile KOBİ'lerin yeşil dönüşüm süreçleri kolaylaştırılarak hızlandırılacak.

Belirlenecek mentörler, firmaların ihtiyaç duydukları teknoloji tabanlı çözümlerin geliştirilmesine yönelik AR-GE ve yenilik faaliyetlerini destekleyecek. Yeşil teknolojiler konusunda güncel gelişmeler için firmaların teknoloji danışmanlığı, kapasite ya da durum analizi, mevcut problemlerin tespiti, çözüm yaklaşımları ve yol haritası hazırlama gibi konularda uzman kuruluşlardan oluşacak mentörler görev alacak.

Söz konusu mentörler, KOBİ'lerin yeşil dönüşüm konusunda mevcut durumlarını inceleyecek, sağlanması planlanan başlıkları belirleyecek ve uygun çözümlerin geliştirilerek yol haritalarının oluşturulmasına ve uygulanmasına rehberlik yapacak. Ayrıca, yeşil dönüşüm çerçevesinde KOBİ'lerin iş modelleri, tedarik ve değer zincirleri, ürün ve hizmetleri mentörler tarafından gözden geçirilecek.

2025'te işbaşı yapacaklar

TÜBİTAK, sağlayacağı mentörlük desteği kapsamında, firmaların teknoloji danışmanlığından durum analizine kadar çalışmalarına yüzde 90 hibe desteği verecek. Program için niyet beyanları 31 Ocak 2025'e kadar TÜBİTAK'a sunulabilecek. Beyanlar, 1 Şubat-1 Mart 2025 döneminde değerlendirilecek ve sonuçlar 15 Mart'ta başvuru sahiplerine bildirilecek.

Mentörlük çağrısına gerekli şartları sağlayan sermaye şirketleri, üniversiteler, kamu araştırma merkez ve enstitüleri, sanayi ve ticaret odaları, dernekler, vakıflar, sendikalar başvuruda bulunabilecek.

Söz konusu kuruluşlarca sunulmuş niyet beyanları, TÜBİTAK tarafından KOBİ'lere danışmanlık ve teknik destek sağlama uzmanlığı, uzman havuzunun niteliği, benzer proje deneyimi, yeşil dönüşüm mentörlüğünde uygulanacak yöntem, etik şartlar, sosyal sorumluluk, çevre, sürdürülebilirlik ve cinsiyet eşitliği koşullarına uyum boyutlarına göre değerlendirilecek.

Programda, KOBİ'lerin çözüm ortaklarından alacakları hizmetin süresi en fazla 6 ay, hizmet bedeli ise KDV hariç en fazla 7 bin dolar olarak belirlendi. Değerlendirme sürecinin ardından uygun bulunan proje önerileri için KOBİ'ler ve TÜBİTAK arasında sözleşme imzalanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adana Demirspor, Beşiktaş'ı mağlup etti

2024-12-16 21:17 - Spor

Burası Sibirya değil, Çıldır Gölü

2024-12-18 11:38 - Çevre-Hayat

Palandöken'in 'minik kayakçılar'ı pistlerin karını attırıyor

2024-12-16 11:53 - Magazin

Peru'da yapılan araştırmada 27 yeni hayvan türü keşfedildi

2024-12-20 13:17 - Teknoloji

İzmir'de suç örgütü operasyonunda 7 şüpheli tutuklandı

2024-12-17 09:17 - Asayiş

Kendi pamuğunu işleyen Özbekistan tekstil ihracatında öne çıkıyor

2024-12-17 12:27 - Ekonomi

Fransa'nın kuzeyinde aralarında göçmenlerin de bulunduğu 5 kişi öldürüldü

2024-12-14 23:22 - Dünya

Ortopedik engelli kadın, İŞKUR'un desteğiyle sürü sahibi oldu

2024-12-16 13:52 - Çevre-Hayat

Putin, Batı'nın tehditlerine kapsamlı şekilde cevap vereceklerini söyledi

2024-12-16 18:22 - Dünya

Türkiye'nin ekim ayı uluslararası yatırım pozisyonu verileri açıklandı

2024-12-19 10:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

İş dünyası, elektriğini yenilenebilir enerjiden üretmeyen ülkelerde kalmak istemiyor

21:44 - Ekonomi

İlaç şirketi Roche, ABD'ye 5 yılda 50 milyar dolar yatırım yapacak

20:53 - Ekonomi

Ziraat Bank Azerbaycan 11. şubesini açtı

19:32 - Ekonomi

Zirai don hasarı sonrası üzüm üreticilerine "asmaları budamayın" uyarısı

17:58 - Ekonomi

Geçen yıl IMEI kaydı yapılan her 3 mobil cihazdan 1'i Türkiye'de imal edildi

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Personel servis aracı olarak kullanılabilecek taşıtlarda yaş sınırı 19'dan 21'e çıkarıldı

08:27 - Gündem

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bugün toplu taşıma araçları ücretsiz

08:22 - Gündem

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı

07:52 - Gündem

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde yaralanan asker tedavi gördüğü hastanede şehit oldu

07:12 - Gündem

Başkentte 23 Nisan kutlamaları dolayısıyla bugün bazı yollar trafiğe kapatılacak

00:52 - Gündem