?>

KOAH'a yakalananların yüzde 80'inde sigara kullanımı öne çıkıyor

Türk Toraks Derneği Batı Anadolu Şube Başkanı ve ESOGÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenay Yılmaz, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının en önemli nedeninin tütün ve tütün ürünleri olduğunu belirtti.

Sağlık - 5 ay önce

Eskişehir

Rektörlükten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Yılmaz, KOAH'ın nefes darlığı, öksürük, balgam gibi kalıcı solunumsal yakınmalarla ortaya çıkan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bildirdi.

Hastalığın ileri yaşlarda daha sık görülse de erken yaşlarda da başlayıp genç bireyleri etkileyebildiğini kaydeden Yılmaz, "Yapılan çalışmalara göre dünyadaki her 10 yetişkinden biri KOAH hastasıdır. Ülkemizde doktor tanılı KOAH sıklığı 45 yaş üstü bireylerde ortalama yüzde 8,8'dir." ifadesini kullandı.

Yılmaz, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliğine maruz kalma, iç ve dış ortamda odun ve kömür gibi fosil yakıtlar ile bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunmasının KOAH'a yol açan önemli risk faktörleri olduğunu vurguladı.

Teşhis konulanların yüzde 80'inin sigara içtiğini, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH'ın en yaygın nedeni olduğunu aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yetersiz beslenme, özellikle çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları, iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruziyete bağlı olarak akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH'a yol açabilir. Bunun yanı sıra küresel iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan anormal hava olayları ve orman yangınlarının KOAH görülme sıklığını artıracağı, hastalığın seyrini olumsuz etkileyeceği ve erken ölümlere neden olacağı öngörülmektedir."

"Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun"

Bu hastalıkta en sık görülen şikayetlerin öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissi olduğunun bilgisini veren Yılmaz, "Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hastalığın tanısı, sağlık kurum ve kuruluşlarında, basit bir test olan 'nefes ölçüm testi' ile kolayca konulabilir. 'Solunum fonksiyon testi' olarak isimlendirilen bu test, hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığı belirler." değerlendirmesini yaptı.

KOAH'ın önlenmesinde ve hastalık yükünün azaltılmasında ilk ve en önemli müdahale basamağının risk faktörleriyle mücadele edilmesi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, teşhis konulanların bu risk faktörlerinden uzak durması, sağlıklı beslenmesi ve günlük egzersiz yapmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Şenay Yılmaz, hastalıkla mücadelede yapılması gerekenlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Hava kirliliği bulunan yerlerde, özellikle dış ortama çıkılması halinde maske kullanılması uzmanlar tarafından yapılan öneriler arasında yer almaktadır. KOAH’ın bireysel tedavisinde 'inhaler' olarak bilinen ve solunum yoluyla uygulanan nefes açıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Öte yandan, hastalığın seyrini kötüleştirecek alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir. Solunum yetmezliği gelişen hastalar, evde oksijen tedavisi veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç duyabilmektedir. Bunun yanı sıra akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlamaktadır. Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın, soluduğunuz ortam havasını temiz tutun, düzenli ve dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın, yaş grubunuza uygun aşınızı olun, iklim değişimine duyarsız kalmayın."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Al Sani'yi resmi törenle karşıladı

2024-11-14 14:52 - Siyaset

Toplanan inek sütü miktarı eylülde yıllık bazda yüzde 14,9 arttı

2024-11-14 10:47 - Ekonomi

Edirne Söğütlük Millet Bahçesi'ndeki çalışmalar tamamlanmak üzere

2024-11-13 11:02 - Gündem

Atıyla büyüyen 14 yaşındaki Yiğit, cirit arenasında şampiyonluk peşinde

2024-11-19 11:22 - Çevre-Hayat

Ahmet Kekeç vefatının 4. yılında anılıyor

2024-11-14 12:12 - Medya

Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlığının bütçe görüşmelerinde soruları cevapladı

2024-11-13 00:28 - Ekonomi

620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi

2024-11-16 14:03 - Çevre-Hayat

Hırvatistan hükümetinden Bayraktar TB2 alımı için Savunma Bakanlığına onay

2024-11-14 21:38 - Dünya

Malatya'da devrilen tır çekicisinin altında kalan polislerden 1'i şehit oldu, 1'i yaralandı

2024-11-17 23:13 - Asayiş

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü açıldı

2024-11-18 01:52 - Gündem

İlgili Haberler

Ailelere "topuk kanı testini ihmal etmeyin" uyarısı

13:13 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, 12 ilde 105 hastaneyi denetleyecek

12:32 - Sağlık

Yenidoğanlar için 'Ten Tene Temas Projesi' tüm Türkiye'de uygulanacak

10:33 - Sağlık

Gebelikte su tüketiminin azı da çoğu da zarar

16:22 - Sağlık

Sağlıkta yapay zeka destekli dijitalleşme artıyor

12:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump, dünyanın tarifeler konusundaki ciddiyetlerini fark etmesini olumlu değerlendirdi

02:17 - Dünya

Trump, Rusya ve Ukrayna'ya anlaşmaları durumunda 'büyük ticaret' yapmayı teklif etti

01:52 - Dünya

'Narkokapan-Ankara Operasyonu' kapsamında tutuklu sayısı 566'ya yükseldi

01:02 - Asayiş

LaLiga'da Real Madrid evinde Athletic Bilbao'yu son dakika golüyle yendi

00:23 - Spor

İsrail'in asker azlığından Gazze'ye eğitimlerini tamamlamayan askerleri gönderdiği iddia edildi

00:07 - Dünya