?>

KOAH'a yakalananların yüzde 80'inde sigara kullanımı öne çıkıyor

Türk Toraks Derneği Batı Anadolu Şube Başkanı ve ESOGÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenay Yılmaz, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının en önemli nedeninin tütün ve tütün ürünleri olduğunu belirtti.

Sağlık - 4 ay önce

Eskişehir

Rektörlükten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Yılmaz, KOAH'ın nefes darlığı, öksürük, balgam gibi kalıcı solunumsal yakınmalarla ortaya çıkan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bildirdi.

Hastalığın ileri yaşlarda daha sık görülse de erken yaşlarda da başlayıp genç bireyleri etkileyebildiğini kaydeden Yılmaz, "Yapılan çalışmalara göre dünyadaki her 10 yetişkinden biri KOAH hastasıdır. Ülkemizde doktor tanılı KOAH sıklığı 45 yaş üstü bireylerde ortalama yüzde 8,8'dir." ifadesini kullandı.

Yılmaz, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliğine maruz kalma, iç ve dış ortamda odun ve kömür gibi fosil yakıtlar ile bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunmasının KOAH'a yol açan önemli risk faktörleri olduğunu vurguladı.

Teşhis konulanların yüzde 80'inin sigara içtiğini, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH'ın en yaygın nedeni olduğunu aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yetersiz beslenme, özellikle çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları, iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruziyete bağlı olarak akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH'a yol açabilir. Bunun yanı sıra küresel iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan anormal hava olayları ve orman yangınlarının KOAH görülme sıklığını artıracağı, hastalığın seyrini olumsuz etkileyeceği ve erken ölümlere neden olacağı öngörülmektedir."

"Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun"

Bu hastalıkta en sık görülen şikayetlerin öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissi olduğunun bilgisini veren Yılmaz, "Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hastalığın tanısı, sağlık kurum ve kuruluşlarında, basit bir test olan 'nefes ölçüm testi' ile kolayca konulabilir. 'Solunum fonksiyon testi' olarak isimlendirilen bu test, hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığı belirler." değerlendirmesini yaptı.

KOAH'ın önlenmesinde ve hastalık yükünün azaltılmasında ilk ve en önemli müdahale basamağının risk faktörleriyle mücadele edilmesi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, teşhis konulanların bu risk faktörlerinden uzak durması, sağlıklı beslenmesi ve günlük egzersiz yapmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Şenay Yılmaz, hastalıkla mücadelede yapılması gerekenlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Hava kirliliği bulunan yerlerde, özellikle dış ortama çıkılması halinde maske kullanılması uzmanlar tarafından yapılan öneriler arasında yer almaktadır. KOAH’ın bireysel tedavisinde 'inhaler' olarak bilinen ve solunum yoluyla uygulanan nefes açıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Öte yandan, hastalığın seyrini kötüleştirecek alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir. Solunum yetmezliği gelişen hastalar, evde oksijen tedavisi veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç duyabilmektedir. Bunun yanı sıra akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlamaktadır. Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın, soluduğunuz ortam havasını temiz tutun, düzenli ve dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın, yaş grubunuza uygun aşınızı olun, iklim değişimine duyarsız kalmayın."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emlak Konut, deplasmanda Melikgazi Kayseri Basketbol'u yendi

2024-11-17 21:09 - Spor

Türkiye ve Azerbaycan, turizm alanında işbirliği anlaşması imzaladı

2024-11-15 11:48 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu ile görüştü

2024-11-12 15:51 - Siyaset

Araştırma: Dünyada diyabet hastası sayısı 800 milyonu aştı

2024-11-14 15:53 - Sağlık

Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi'nin uygulama usul ve esasları değiştirildi

2024-11-13 12:28 - Ekonomi

Muşlu aileler DEM Parti binası önündeki eylemlerini sürdürdü

2024-11-13 14:38 - Gündem

İnşaat maliyet endeksi eylülde aylık yüzde 0,57, yıllık yüzde 38,93 arttı

2024-11-13 10:27 - Ekonomi

ABD, 2025 mali yılına 257 milyar dolarlık bütçe açığıyla başladı

2024-11-13 23:03 - Ekonomi

Avustralya'da 2019 ve 2020'deki yangınlarda, hayvan ve bitki popülasyonu yüzde 55 azaldı

2024-11-14 17:22 - Dünya

Bursa'daki kırsal mahallenin 50 yıllık kooperatifi, yıllık 2 bin 500 ton salça üretiyor

2024-11-18 14:13 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Sevdiklerini çapraz böbrek nakliyle hayata bağladılar

16:28 - Sağlık

Erkek arı larvasının bakteriler üzerinde antibiyotik etkisi gösterdiği belirlendi

16:27 - Sağlık

Bayramda "aşırı şekerli" gıda tüketimi çocuklarda kan şekeri dengesini bozabilir

13:02 - Sağlık

Anne adayları doğru emzirme tekniğini "gebe okullarında" öğreniyor

12:57 - Sağlık

Bayramda "aşırı şekerli gıdalara mesafe" uyarısı

14:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD, USAID'in görevlerini Dışişleri Bakanlığına devretme sürecinin başladığını bildirdi

00:17 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç'tan, Uludağ'daki otel yangını soruşturmasına ilişkin açıklama

00:07 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik, KKTC'de bir öğrencinin kıyafeti nedeniyle okula alınmamasını kınadı

23:58 - Siyaset

TİKA, Gabon'da ihtiyaç sahibi 500 aileye gıda kolisi ulaştırdı

23:53 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk öğrenci Öztürk'ün vize iptalinin nedenini açıklamaktan kaçındı

23:48 - Dünya