?>

KKTC'de yağlı güreşler, Edirne'nin rol modelliğinde yeniden canlandırılacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yıllar sonra yağlı güreşlerin düzenlenmesi hedefleniyor.

Dünya - 4 hafta önce

Edirne

KKTC Güreş Federasyonu ile Türkiye Güreş Federasyonu teknik ekipleri, yağlı güreşlerin KKTC'de tekrar yapılabilmesi için çalışma başlattı.

İncelemelerde bulunmak üzere Edirne'ye gelen KKTC Güreş Federasyonu Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve antrenör Sezgin Özüzmez, AA muhabirine, geleneksel yağlı güreşleri KKTC'de canlandırıp yaşatmak istediklerini söyledi.

KKTC Güreş Federasyonu Başkanı Kemal Bayraktar'ın talimatıyla başlattıkları çalışma kapsamında Edirne'de temaslarda bulunduklarını belirten Özüzmez, "Edirne 663 yıldır süregelen Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin mabedi. Burada öğreneceğimiz çok şey var. Kırkpınar Er Meydanı'nı, tesisleri gezdik, teknik konuları masaya yatırdık. Kıbrıs'ta yağlı güreşleri yeniden canlandırmak istiyoruz." dedi.

Özüzmez, KKTC'de yağlı güreşlerin Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar Lefkoşe'nin Kalavaç köyünde yapıldığını anımsattı.

Adada temsili olarak üniversite etkinlikleri ve programlarda yağlı güreş gösterilerinin sunulduğunu anlatan Özüzmez, şunları kaydetti:

"Yağlı güreşleri Kırkpınar gibi her yıl düzenlemek istiyoruz. Bu nedenle Edirne'ye geldik. Tesisleşme, antrenman, pehlivan yetiştirilmesi konusunda bilgiler aldık. Edirne yağlı güreşler anlamında Kıbrıs'a rol model olacak. Buradaki gözlemleri, izlemleri ve temasları federasyon başkanımıza sunup ilgili bakanlığa ileteceğiz. Kıbrıs'ta yağlı güreşlere özlem duyuyoruz. Benim yaşım geçti ancak kispet giymek isterim. Güreşin içinden gelmiş biri olarak kol bağlamak isterim. Kıbrıs'ta gençlerimiz de ilgi duyuyor ve bu ilginin çalışmaları başlattığımızda artacağını düşünüyoruz. Bu yıl düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne öğrencilerimle gelmek, onlara bu tutkuyu göstermek istiyorum."

"Birlikte çalışma programı hazırlıyoruz"

Türkiye Güreş Federasyon Edirne Temsilcisi Şamil Doğu Delen de KKTC'ye sporun her dalında desteğe hazır olduklarını belirtti.

KKTC Güreş Federasyonu Başkanı Kemal Bayraktar'ın geçen yıl Kırkpınar'ı izledikten sonra Kıbrıs'ta yağlı güreşlerin yapılmasına karar verdiğini dile getiren Delen, "Edirne güreşin merkezi olduğu için kendileri Edirne'yi tercih etti. Onlara her türlü teknik personel desteğimiz, karşılıklı kamp çalışmalarımız olacak. Gideceğimiz yağlı güreş organizasyonlarına onları da davet edeceğiz. Birlikte çalışma programı hazırlıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Depremde 11 yakınını kaybeden sanatçı Uğur Aslan, afetzedelere desteğini sürdürüyor

2025-03-14 13:42 - Çevre-Hayat

Türk bilim insanları dünyanın geleceği için çözümleri Antarktika'da aradı

2025-03-12 11:53 - Teknoloji

Bayraktar AKINCI 100 bin uçuş saatini aştı

2025-03-11 10:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ünlü Rus Siyaset Bilimci Markov’dan Türkiye’ye ‘dostane’ uyarı

2025-03-14 20:12 - Özel Haber

Karadeniz'de karların erimesiyle heyelan riski artıyor

2025-03-15 14:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Rusya’nın ünlü mücevher saat markası Nika, Türkiye’de

2025-03-16 02:02 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevrimiçi Liderler Toplantısı'na katıldı

2025-03-15 14:28 - Siyaset

Rusya Merkez Bankası: Analistler, enflasyon ve GSYİH büyümesi tahminini yükseltti

2025-03-13 00:51 - Özel Haber

Suriye'nin sahil bölgesindeki askeri operasyon sona erdi

2025-03-10 14:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk milleti olarak Kudüs, Filistin nöbetimiz devam ediyor

2025-03-11 20:37 - Siyaset

İlgili Haberler

Bosna Hersek'teki Ahmiçi Katliamı'nın 32. yılında hayatını kaybedenler anıldı

17:02 - Dünya

Batı Şeria'da "Filistin Esirler Günü" münasebetiyle gösteriler düzenlendi

16:18 - Dünya

ABD'de duvarı delinerek girilen mağazadan en az 10 milyon dolarlık takı çalındı

14:43 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Bildiğimiz Batı artık kalmadı

14:38 - Dünya

Rusya: İran'ın nükleer meselesinin çözüm sürecine katkıda bulunmaya hazırız

14:18 - Dünya

Günün Manşetleri

60 saniyede ekonomide bugün (16 Nisan 2025)

17:07 - Ekonomi

Bosna Hersek'teki Ahmiçi Katliamı'nın 32. yılında hayatını kaybedenler anıldı

17:02 - Dünya

Türkiye-Irak Ortak Planlama Grubu'nun ikinci hazırlık toplantısı yarın düzenlenecek

16:53 - Gündem

DTÖ'den küresel mal ticaret hacminin bu yıl yüzde 0,2 azalacağı uyarısı

16:47 - Ekonomi

Eyüpspor'un 19 yaş altı takımından rakibi Trabzonspor'a jest

16:42 - Spor