?>

KKM'de stopaj oranları artırıldı

Kur Korumalı Mevduat ve katılma hesapları için uygulanan indirimli oran, diğer Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına uygulanan indirimli oranlarla uyumlu olacak şekilde artırıldı.

Ekonomi - 7 ay önce

Ankara

Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesapları için uygulanan stopaj oranları artırıldı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karara göre, Türk lirası (TL) mevduat ve katılım hesaplarından elde edilen faiz ve kar payları için indirimli tevkifat oranı uygulaması sürecek. 1 Ağustos-31 Ekim arasında açılan veya vadesi yenilenen vadeli mevduat/katılma hesaplarına ödenecek faizler ve kar payları üzerinden yapılacak tevkifat oranları 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 5, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 2,5 olarak uygulanmaya devam edilecek.

KKM ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kar paylarına, TL mevduat ve katılma hesaplarına uygulanan tevkifat oranları uygulanacak. KKM ve katılma hesaplarında uygulanan yüzde 0 tevkifat oranı, 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında açılan veya vadesi yenilenen KKM/katılma hesaplarına ödenecek faizler ve kar payları üzerinden 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 5 olarak uygulanacak. 1 Ağustos öncesinde açılmış veya vadesi yenilenmiş hesaplarda ise indirimli oran (yüzde 0) uygulanmaya devam edilecek.

Yatırım fonlarından elde edilen gelir

Yatırım fonlarından elde edilen gelirler için geçerli olan yüzde 7,5 indirimli tevkifat oranı uygulaması sürecek.

Yatırımcıların Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelmelerini teşvik etmek üzere, portföyü Türk lirası ve TL cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler olan yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi de 31 Ekim'e kadar uzatıldı.

Düzenleme kapsamında, 1 Ağustos-31 Ekim arasında iktisap edilen katılma belgelerinden elde edilecek gelirlere de yüzde 7,5 indirimli tevkifat uygulanacak. Değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde ise önceden olduğu gibi yüzde 10 tevkifat yapılmaya devam edilecek.

Bankalar tarafından ihraç edilen borçlanma araçları

Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ve fon kullanıcısının bu bankalar olduğu kira sertifikalarından elde edilen gelirlere indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Ekim'e kadar uzatıldı.

Düzenleme kapsamında söz konusu dönemde iktisap edilen bu menkul kıymetlerden elde edilecek gelirler üzerinden yapılacak tevkifat oranları 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda yüzde 5, 1 yıldan uzun vadeli olanlarda yüzde 2,5 olarak uygulanmaya devam edecek.

Devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazinece kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için yüzde 0 tevkifat uygulaması 31 Ekim'e kadar uzatıldı.

Düzenleme ile Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine tabi olarak kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç etmiş olduğu varlığa dayalı menkul kıymet, ipoteğe dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet ve ipotek teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançlar için geçerli olan indirimli tevkifat (yüzde 7,5 ) oranı uygulamasının yürürlük süresinin de 31 Ekim'e kadar uzatılması kararlaştırıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

22 yılda Edirne'den Kars'a 19 defa gidip gelecek kadar pedal çevirdi

2024-07-25 14:22 - Magazin

Sinop Valisi Özarslan, yağıştan etkilenen Erfelek ilçesinde incelemede bulundu

2024-07-28 12:13 - Gündem

Galatasaraylı Kaan Ayhan, Avrupa'da da başarı istiyor

2024-07-27 12:07 - Spor

Galatasaray'ın Avusturya kampında futbolcuların antrenmandaki hırslı görüntüsü dikkati çekti

2024-07-25 15:37 - Spor

Enerji ithalatı faturası haziranda yüzde 5,1 arttı

2024-07-31 11:16 - Ekonomi

Yeni Zelanda hava yolu şirketi, 2030'a kadar karbon emisyonunu azaltma hedefinde geri adım attı

2024-07-30 18:48 - Ekonomi

Venezuela'da halk, sandıklara yoğun ilgi gösteriyor

2024-07-29 02:38 - Dünya

Kars'taki Sarıkamış Keklik Vadisi dağcıların yeni rotası oldu

2024-07-25 13:02 - Gündem

İstanbul'da imamı okla yaralayan saldırganın camiye gidişi güvenlik kamerasında

2024-07-26 13:28 - Gündem

Yunanistan'daki araştırmaya göre iklim krizi kentlerde taşraya göre daha etkili

2024-07-25 11:28 - Dünya

İlgili Haberler

Fitch: ABD'nin yeni çelik ve alüminyum tarifeleri emtia piyasalarında dalgalanmayı artıracak

22:18 - Ekonomi

Altının ons fiyatı Trump'ın yeni gümrük vergisi tehditleriyle rekor kırdı

20:48 - Ekonomi

Türk fındığı Hindistan'daki etkinlikte tanıtıldı

18:28 - Ekonomi

Rus iş dünyası yaptırım baskısının azalmasını beklemiyor

17:38 - Ekonomi

İngiltere’de enflasyon ocakta 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

17:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Trump yönetimi, 8 Latin Amerika kartelini "yabancı terör örgütü" olarak nitelendirdi

23:57 - Dünya

İtalya'da bazı banka ve firmaların internet siteleri, tekrar siber saldırıların hedefi oldu

23:47 - Dünya

Bursa Deniz Otobüslerinde sefer iptalleri

23:46 - Çevre & Seyahat