?>

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne leyleklerin yuva yapması için platformlar yerleştirildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne leyleklerin yuva yapması için platformlar yerleştirildi.

Çevre-Hayat - 6 saat önce

Samsun

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde ve çevresinde çok sayıda leylek yuvası bulunuyor.

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi, bölgede hem görselliği hem de yuva sayısını artırmak için deltanın içlerine platformlar yerleştirdi.

Kızılırmak Deltası Sulak Alan Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz, AA muhabirine, Kızılırmak Deltası'nın Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçelerinin sınırları içinde 56 bin hektarlık bir alan olduğunu belirtti.

Türkiye'de görülen kuş türü sayısının 500 olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

"Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde görülen tür sayısı ise 365'tir. 165'i ise yaz ve kış göçlerinde alana gelen türlerdir. Yine baharın müjdesi olarak bilinen ak leylekler, kış mevsiminin sona ermesiyle deltaya gelmeye başladı. Leylekler kış ayında deforme olmuş yuvalarını onarmaya başladı. Alana gelen çift leylek bireyleri ise yeni yuva arayışı içindeler. Biz ziyaretçilerin görebileceği güzergahlara Ornitoloji Araştırma Merkezi ile yaptığımız çalışmalar sonucunda 5 platform yerleştirdik. Platformlara artık leylekler daha güvenli bir şekilde yuvalarını kurabilecek. Elektrik direklerinin üzerine yapılan yuvalar bazen leylekler için sıkıntılı olabiliyor. Bu platformlarda yuvalarını kuran leylekler, yavrularını rahat bir şekilde yetiştirip yeniden güney bölgelere göç edebilecek. Şu an 5 platform dikildi ancak planlamamız bu yuvalar dolduktan sonra deltanın güvenli noktalarına daha fazla platform yerleştirmek."

"1000 çifte yakın leylek bu civarda ürüyor"

Yılmaz, deltada yapılan sayımlarda 950 çifte yakın leylek tespit ettiklerini belirterek, "Çevresini de kattığımızda 1000 çifte yakın leylek bu civarda ürüyor. Ak leyleklerin dişi ve erkek bireyleri birlikte yuvalarını yapıyor, Afrika'nın en uzak bölgelerinden deltaya geliyor, 30 gün kuluçka döneminden sonra yavrularını erişkin bir birey haline getiriyorlar. Yavrular büyüdükten sonra hep birlikte yeniden güneye göç ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'li hava yolu şirketi Delta, kâr beklentisini düşürdü

2025-03-11 03:17 - Çevre & Seyahat

İsrail uçakları, Suriye'de 17 hava saldırısı düzenledi

2025-03-11 00:12 - Dünya

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi 1,5 ayda 48 bin hastayı ağırladı

2025-03-14 16:48 - Sağlık

İsrail Başsavcısı, Netanyahu'nun Şabak Direktörü'nü keyfi olarak görevden alamayacağını söyledi

2025-03-17 00:47 - Dünya

X-Ray tır tarama sisteminden bu kez ihracat çıktı

2025-03-16 14:48 - Ekonomi

Van'daki poliklinikte sigara bıraktırmada yüzde 93'e varan başarı

2025-03-16 12:17 - Sağlık

'Külliye'de Ramazan' etkinlikleri çocukları eğlendirerek geliştiriyor

2025-03-11 17:42 - Magazin

BM raportörüne göre İsrail, Gazze'ye yönelik insani yardımları silah olarak kullanıyor

2025-03-17 11:22 - Dünya

Fenerbahçe zirve yarışında Samsunspor'a takıldı

2025-03-17 00:43 - Spor

Faldan 'vergi', astroloji haritasından 'denetim' çıktı

2025-03-16 12:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

"Külliye'de Ramazan" etkinlikleri çocuk kahkahalarıyla şenlendi

17:03 - Çevre-Hayat

Düzce Valiliği, Çanakkale şehitleri anısına kamu görevlileri ve öğrencilerle klip hazırladı

16:02 - Çevre-Hayat

Sinop'ta baharın habercisi leylekler Cuma Ovası'na gelmeye başladı

15:57 - Çevre-Hayat

Sobadan sıçrayan kıvılcımla elbisesi tutuşup yanan çocuğun hayatını ablası kurtardı

15:17 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da Çanakkale Türküsü tarihi mekanlarda seslendirildi

14:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, "18 Mart Şehitleri Anma Günü" mesajı

17:42 - Gündem

Bakan Yumaklı, "sahipsiz köpekler" konusunu Bakan Yerlikaya ile görüştü

17:38 - Gündem

Yemek yerken soluk borusu tıkanan kişi "Heimlich" manevrasıyla kurtarıldı

17:33 - Gündem

60 saniyede ekonomide bugün (17 Mart 2025)

17:28 - Ekonomi

AB Yüksek Temsilcisi Kallas, Rusya'nın Ukrayna ile barış müzakeresine yanaşmadığını söyledi

17:22 - Dünya