?>

'Kıtada güvensizlik ve savaş endişesi var'

Kamerun Dışişleri Bakanı Lejeune Mbella Mbella, "Kıtada güvensizlik ve savaş endişesi var. Silahları durdurmalıyız. Gerçekten kalkınma için, insanların yerinden edilmemesi için entegre bir kalkınma gerekli." dedi.

Gündem - 9 ay önce

İstanbul

Antalya Diplomasi Forumu 2024 kapsamında düzenlenen "Afrika'nın Potansiyelini Ortaya Koymak" başlıklı panelde, kıtanın ekonomik ve demografik potansiyeli tartışılarak, kalkınma için öncelikle atılması gereken adımlar ele alındı.

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde ikinci gününde devam eden forum kapsamında yapılan panelin moderatörlüğünü, TRT World sunucularından Alican Ayanlar üstlendi.

Panelde konuşan Kamerun Dışişleri Bakanı Lejeune Mbella Mbella, kıtanın yer altı ve üstü kaynaklarıyla birlikte insan kaynağıyla da büyük potansiyele sahip olduğunu, bu nedenle gençlerin eğitiminin öncelik taşıdığını söyledi.

Türkiye gibi ortaklarla sahip oldukları potansiyeli ortaya çıkarmak istediklerini dile getiren Mbella, "Bugün kendi gerçeklerimize uygun bir eğitim sistemi ortaya koymak için çabalıyoruz. Ekonomi ve eğitim için yeni teknolojilere adapte olmak lazım. Teknoloji transferinin, duruma uygun şekilde ve kalkınma hedefleri ışığında yapılması lazım." dedi.

Mbella, ülkesinin kendine yeten bir tarım sistemi üretmek için mücadele ettiğini, altyapının geliştirilmesinin kıtanın en büyük ihtiyaçlarından biri olduğunu belirtti.

Kıtada serbest ticaretin gelişmesi için komşu ülkelerle entegrasyonun artırılması gerektiğine işaret eden Mbella, "Kıtada güvensizlik ve savaş endişesi var. Silahları durdurmalıyız. Gerçekten kalkınma için, insanların yerinden edilmemesi için entegre bir kalkınma gerekli." diye konuştu.

"Gıda sorununa odaklanmalıyız"

Zimbabve Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakanı Frederick Shava, kıtadaki en elzem sorunun gıda olduğunu vurgulayarak, atılmasını düşündüğü adımları şöyle sıraladı:

"Afrika nüfusuna gıdayı nasıl sağlayacağımıza odaklanmamız gerekli. Gıdayı üretebilirsek nüfusumuzu da rahata erdirebiliriz. Diğer mesele de iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edeceğimiz, bu da son derece elzem bir konu. Üçüncü husus ise eğitim konusu. Demografik olarak nüfusumuzun yüzde 60'ı gençlerden oluşuyor. Bu minvalde yeterli eğitim olanaklarını sağlamamız gerekli. Bir diğer konu da dijitalleşme. Hem gıda üretiminde hem de nüfusumuzdan ötürü dijital ekonomiye geçmemiz gerekiyor. Bütün bunlarla birlikte eğer barışı tesis edebilirsek, kendi gençlerimize eğitim anlamında daha çok şey verebiliriz."

Shava, ülkesinde üniversite sayısının 21'e çıktığına ve eğitim talebinin arttığına dikkati çekerek, gençlerin inovasyon merkezlerinde kurdukları hayalleri gerçeğe dönüştürüp üretim yaptığını aktardı.

Kovid-19 döneminde oksijen bulamadıkları için kendi üretimlerini yapmaya başladıklarını anlatan Shava, halihazırda bu tesisin başka ülkelere de oksijen sattığına işaret etti.

Zimbabveli Bakan Shava gibi gıda sorununa vurgu yapan Mozambik Dışişleri Bakanı Veronica Nataniel Macamo Dlovo da "Kıtadaki en büyük problemimiz açlık. Bugün giydiğim elbiseyi yarın tekrar giyebilirim ama her zaman yemem gerekiyor. Çiftçilere ve tarıma yatırım yapmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Mozambik'teki terör sorununun yol açtığı zorluklara değinen Dlovo, ayrıca terörün sadece tek bir ülkenin meselesi olmadığının ve global bir sorun olduğunun altını çizdi.

"Gelin Afrika'da yatırım yapın"

Gabon Dışişleri Bakanı Regis Onanga Ndiaye, herkesin kıtadaki potansiyelin farkında olduğunu ifade ederek, barış ortamının sağlanıp eğitim ve tarım alanına yatırım yapılması gerektiğini dile getirdi.

Ndiaye, "Afrika'da bu kadar toprak olması ve kıtanın açlıkla mücadele etmesi bir sorun, burada bir çelişki var. Türkiye gibi ülkelerle işbirliği son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Batılı ülkelerdeki bazı yatırımcıların ülke kaynaklarından yüzde 80 gibi büyük oranda karlarla ülkesine döndüğünü ve bunun adil olmadığını hatırlatan Ndiaye, "Gelin Afrika'da yatırım yapın ve herkes kazanmaya devam etsin." dedi.

"Eskiden Afrikalıları bu tür forumlara çağırdıklarında bize ders veriyorlardı, artık biz ders veriyoruz çünkü kıtamızı biz tanıyoruz." diye konuşan Bakan Ndiaye, ülkenin kalkınması için büyük yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ndiaye, halen 1970'lerde yapılan demir yolunu kullandıklarını ifade ederek, hedeflerinin yeni ortaklarla ülkedeki yer altı kaynaklarını işleyip dünyaya ulaştırmak olduğunu kaydetti.

Bir soru üzerine Ndiaye, borçlanmanın, altyapı ve eğitim gibi gerekli yerlere harcama yapıldığında vatandaşların geleceği için faydalı olduğuna dikkati çekti.

Namibya Dışişleri Bakanı Peya Mushelenga ise potansiyeli ortaya çıkarmak için komşu ülkelerle ticareti artırmak istediklerini, halihazırda devam eden projeleri bitirme çabası içinde olduklarını anlattı.

"Eğitim ve teknoloji imkanları gelişiyorken insanların yoksulluk için de yaşıyor olması anlamsız. " şeklinde konuşan Mushelenga, ancak eğitime odaklanarak halkı yoksulluktan kurtarabileceklerini belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de Pin Up Casino'da Oynamanın Avantajlarını Keşfedin

2024-02-27 10:56 - İnsan&Hayat

Türk siyasetinin 'Erbakan Hoca'sı vefatının 13. yılında anılıyor

2024-02-26 18:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh ve Esvatini Kralı III. Mswati ile görüştü

2024-03-01 19:42 - Siyaset

Bayraktar AKINCI'dan Çakır seyir füzesiyle tam isabet

2024-03-01 12:43 - Teknoloji

'Ülkeler arasında diyaloğun ortadan kalkması ortak gelecek inşa etme olasılığını yok ediyor

2024-03-02 00:07 - Gündem

Ardahanlı çift, Çıldır Gölü üzerinde kıyılan nikahla hayallerini gerçekleştirdi

2024-02-25 15:12 - Magazin

Ilgaz Dağı Milli Parkı'ndaki yaban hayatı fotokapanla görüntülendi

2024-02-24 16:28 - Çevre-Hayat

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ankara'da sporcularla bir araya geldi

2024-02-29 18:12 - Spor

Ramazanın müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

2024-02-24 20:42 - İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

BMGK'deki Gazze oturumunda, ABD ve Rus temsilci atıştı

2024-02-28 02:33 - Dünya

İlgili Haberler

Hazar Gölü, çevresi karla kaplı manzarasıyla da ziyaretçilerine huzur veriyor

12:23 - Gündem

Irak'ın kuzeyindeki Zap'ta çok sayıda silah, mühimmat ve teçhizat ele geçirildi

12:13 - Gündem

Meteorolojiden "azot dioksit gazı" açıklaması

12:02 - Gündem

Telefon dolandırıcıları için 874 yıla kadar hapis cezası istendi

11:53 - Gündem

Yeşilay 13 milyonu aşkın öğrenci ile ebeveyne teknoloji bağımlılığıyla mücadele eğitimi veriyor

11:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Hazar Gölü, çevresi karla kaplı manzarasıyla da ziyaretçilerine huzur veriyor

12:23 - Gündem

Irak'ın kuzeyindeki Zap'ta çok sayıda silah, mühimmat ve teçhizat ele geçirildi

12:13 - Gündem

Irak, Suriye sınırındaki güvenlik önlemlerini artırdı

12:08 - Dünya

Meteorolojiden "azot dioksit gazı" açıklaması

12:02 - Gündem

İstanbul havalimanlarını 10 ayda 100 milyondan fazla yolcu kullandı

11:58 - Ekonomi