"Kirli havuz ve denizden gözümüze mikrop bulaşabilir"

- Medicana Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Görevlisi Yaşar: - "Eğer hijyenik bir havuzda yüzmüyor veya kirli bir denize giriyor isek çok kolaylıkla gözümüze mikroplar bulaşabilir. Bu nedenle kesinlikle temizliğinden emin olmadığımız sularda serinlememeliyiz" - "Temiz bir pamuğu ılıtılmış siyah çayın demi ile ıslatarak göz çevremizi bu pamukla silebiliriz. Siyah çayın antimikrobial özellikleri hastalığı tedavi etmekte veya kontrol altına almakta bize yardımcı olur" - "Bunun yanında temiz bir suya konulmuş birkaç damla bebe şampuanı da aynı görevi görebilir. Doktora gidene kadar bu yöntemlerle hastalığın ilerlemesini kontrol altına alabiliriz"

Genel - 6 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Medicana Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Görevlisi Özgür Yaşar, "Eğer hijyenik bir havuzda yüzmüyor veya kirli bir denize giriyor isek çok kolaylıkla gözümüze mikroplar bulaşabilir. Bu nedenle kesinlikle temizliğinden emin olmadığımız sularda serinlememeliyiz." ifadelerini kullandı.

Yaşar, yaptığı yazılı açıklamada yüzmenin gözlere etkisi hakkında uyarılarda bulundu.

Yüzerken göze mikropların bulaşabileceğine işaret eden Yaşar, "Eğer hijyenik bir havuzda yüzmüyor veya kirli bir denize giriyor isek çok kolaylıkla gözümüze mikroplar bulaşabilir. Bu nedenle kesinlikle temizliğinden emin olmadığımız sularda serinlememeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Göz hastalıklarında hemen tedaviye başlamak önemli"

Dr. Öğretim Görevlisi Yaşar, kızarıklık, batma, çapaklanma gibi belirtiler başladığında öncelikle yüzün bol temiz su ile yıkanması gerektiğinin önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Her gün afiyetle içtiğimiz ılık siyah çayın suyu ile göz çevresinin pansumanını yapabiliriz. Temiz bir pamuğu ılıtılmış siyah çayın demi ile ıslatarak göz çevremizi bu pamukla silebiliriz. Siyah çayın antimikrobial özellikleri hastalığı tedavi etmekte veya kontrol altına almakta bize yardımcı olur. Bunun yanında temiz bir suya konulmuş birkaç damla bebe şampuanı da aynı görevi görebilir. Doktora gidene kadar bu yöntemlerle hastalığın ilerlemesini kontrol altına alabiliriz."

Kontakt lens ile asla ve asla deniz veya havuza girilmemesi gerektiğine işaret eden Yaşar, bu durumun göze mikrop bulaşmasını birkaç kat kolaylaştıracağını vurguladı.

Yaşar, eğer lenslerle havuza girildiyse, lensleri çıkartıp lens solüsyonu ile gözlerin yıkanması gerektiğine dikkati çekerek, "Lenslerimizi de yine lens solüsyonu ile güzelce yıkayıp yine lens solüsyonlu bir kabın içerisinde bir müddet bırakmalıyız. Eğer konjonktivit bulguları başlar ise o zaman yukarıda bahsettiğimiz siyah çay veya bebe şampuanı ile göz çevresi temizliğine başlayıp en kısa sürede göz hekimimize başvurmalıyız." yorumunu yaptı.

Havuzda hiç mikrop olmadan da havuz hijyeni için kullanılan klor ve ilaç seviyelerinin de gözde rahatsızlığa neden olabileceğini belirten Yaşar, şu bilgileri verdi:

"Kontrolleri iyi yapılmayan veya bilinçsizce bakım yapılan yüzme havuzları gözde kimyasal tahrişe yol açabilmektedir. Bu nedenle eğer yüzdükten hemen sonra gözlerimizde yanma kızarıklık ve batma hissediyorsak bolca temiz su ile gözlerimizi yıkamalıyız. Ardından doktora ulaşana kadar eczaneden gözyaşı damlası alarak gözümüze günde en az 4 defa damlatabiliriz. Bu önlemler ile göz hekimimize ulaşana kadar durumun daha fazla ilerlemesini engelleyebiliriz. Kısacası yüzmek sağlığımıza faydalıdır. Bolca bilinçli yüzün ve mümkünse yüz üstü yüzün… Yüz üstü yüzmek omurgamıza ve sağlığımıza daha faydalıdır. Ama bu keyifli aktiviteyi yaparken de yukarıda bahsettiklerimize dikkat ederek göz sağlığınızı ihmal etmeyin."

- "Belirtiler tedavi gecikirse artarak devam edebiliyor"

Verilen bilgiye göre, göz organının mikroplarla kontamine olarak enfekte olmasına konjonktivit deniliyor. Konjonktivit genellikle bakterilere, virüslere veya mantarlara bağlı oluşuyor. Konjonktivit tedavisi mümkün bir göz hastalığı. Günümüzdeki yeterli antibiotik ve antiinflamatuar ajanlar bu durumun tedavisinde bir hayli etkili. Genellikle mikroplarla karşılaştıktan sonra bir iki gün içerisinde gözde kızarıklık, batma, sulanma, çapaklanma ve yanma gibi belirtiler başlıyor. Bu belirtiler eğer tedavi gecikirse artarak devam edebiliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Cuma mesajları! En yeni ve güzel cuma mesajları... (29 Haziran 2018 cuma mesajları)

2018-06-29 01:27 - Gündem

Cevahir Turan ve Recep Aktuğ da “Araf 2”de!

2018-07-03 17:49 - Magazin

CW Enerji'den hayvan bakımevine güneş paneli

2018-06-28 20:12 - Genel

'Mumyalar Müzesi' ziyaretçilerini bekliyor

2018-07-02 15:02 - Gündem

Suudi Arabistan'dan İsrail'e 'Gazze' kınaması

2018-07-03 07:32 - Dünya

Metin Türen, Türk Telekom'da

2018-07-04 19:34 - Spor

Bursa'da Cumalıkızık Ahududu Festivali devam ediyor

2018-06-30 23:11 - Magazin

İnce'nin açıklamalarına CHP'den tepki

2018-07-03 19:12 - Siyaset

Survivor'da şampiyon Kim oldu? |Survivor 2018 birincisi Kim? Survivor Kim ELENDİ, Kim GİTTİ?

2018-07-01 00:02 - Magazin

Konutta indirim kampanyası yarın sona eriyor

2018-06-29 15:32 - Ekonomi

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Milli Eğitim Komisyonunda kabul edildi

05:02 - Siyaset

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisine 523 öğrenci alınacak

01:47 - Gündem

Almanya Teknik Direktörü Nagelsmann: Ben bu maçın bir tür final olduğunu düşünmüyorum

00:38 - Spor

İspanya Teknik Direktörü De la Fuente: Bu neredeyse bir Avrupa Şampiyonası finali gibi

00:32 - Spor

İngiltere'de sandık çıkış anketine göre, İşçi Partisi Avam Kamarası'nda çoğunluğu kazandı

00:18 - Dünya