?>

'Kırkyama' ile Türkiye'nin renklerini dünyaya tanıtıyor

Geçirdiği trafik kazasının ardından sağ gözü ve bacağını kaybeden, 15 ameliyat olmasına rağmen pes etmeyerek uluslararası başarılara imza atan "kırkyama" sanatçısı Konuralp, 75 yaşında halen eserler veriyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

BURSA

Geçirdiği trafik kazasının ardından sağ gözü ve bacağını kaybeden, bir süre tekerlekli sandalyeye bağımlı kalan, 15 ameliyat olmasına rağmen pes etmeyen ve uluslararası başarılara imza atan kırkyama (patchwork) sanatçısı Nuran Konuralp, 75 yaşında hala eserler vermeye devam ediyor.

Yurt içinde 7, yurt dışında 11 sergi açan Konuralp, sergilerdeki satışlardan elde edilen geliri bedensel engellilere bağışlıyor.

Yaklaşık 35 yıldır patchwork sanatıyla ilgilenen Konuralp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liseden mezun olduktan sonra o zamanki adıyla "Devlet Tatbik-i Güzel Sanatlar Yüksekokulu"nun iç mimari bölümünde eğitim alabilmek için üç aşamalı bir sınava girdiğini hatırlattı.

Sınavın ilk iki aşamasını başarıyla geçtiğini, son aşama olan sulu boya resim sınavında kaderini değiştiren bir olay yaşadığını anlatan Konuralp, "Ben solağım. Masada resim yaparken su kabımı soluma koydum. Yanımdakinin kolu su kabıma çarptı ve resmim mahvoldu. O sırada salon görevlisi geldi, ne olduğunu sordu. Arkadaşın kolunun çarptığını söyledim ve 'Gördünüz, resim mahvoldu. Rica ediyorum, bir kağıt daha verir misiniz? Baştan yapayım.' dedim. Bana 'Bitti, çık' dedi ve çıktım." diye konuştu.

Konuralp, bunun üzerine ağlayarak evine gittiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Yanımdakinin döktüğü sudan dolayı bu kadar hoşgörüsüz davranılmasını kabul edemedim, çok ağladım. Annem Ankara'daki ağabeyime 'Al, kardeşini orada oyala.' dedi. Beni orada oyalamak amacıyla misafir ettiler. Kısmet, o sırada ağabeyimin üst katında oturan ailenin oğlu bana talip oldu ve onunla gözleri mavi olduğu için 19 yaşımda evlendim. Eşime 'Ben üniversiteyi okuyamadım, şimdi okumak istiyorum.' dedim. Evimizde bir oda dolusu kitap ve plak vardı eşime ait. Beni kolumdan tuttu, 'Bak üniversite burada' dedi. Evlendikten sonra o kitapları, bütün klasikleri, hepsini okudum. İngilizce biliyordum. Bir de İtalyanca öğrendim. Bu sırada 2 erkek çocuğum oldu. Onları büyüttüm. Biri kimya mühendisi biri kalp cerrahı oldu."

"Dünyanın en meşhur hocalarından ders aldım"

Güzel sanatlara olan merakının her zaman devam ettiğini dile getiren Konuralp, "Ankara'da Amerikalı bir arkadaşım bana kumaşlar verdi. 'Bu kumaşları çeşitli şekillerde birleştirip satalım ve bir genç kız okutalım.' dedi. Bu şekilde 'patchwork'e başladım. Yaptıkça mutlu oldum ve beni rahatlattığı için devam ettim. Ondan sonra ABD'nin Houston şehrindeki bir patcwork derneğine üye oldum. Bu dernekten gelen davetiye üzerine 1988'de Houston'a gittim. Burada yoğunlaştırılmış kurslarda, dünyanın en meşhur patchwork hocalarından 4 yıl boyunca ders aldım." dedi.

"Kazadan sonra 15 ameliyat geçirdim"

İç mimar olmak için çabalarken bir olay yüzünden çok farklı bir alana yöneldiğini belirten Konuralp, "Anadolu'da 'kırkyama' deniyor. Ben yama değil, geometrik resim yapıyorum. Önce çiziyorum, renk uyumunu ayarlayıp boyuyorum. Daha sonra o renklerde kumaşlar alıyorum. Kumaşları kağıda dikerek, bir iğne ve iplikle yapılmış sanat eserleri ortaya çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Konuralp, sergi açmak için çeşitli ülkelerde bulunduğunu, 1999'da Milano'daki sergiden döndüğünde, havalimanından eve giderken bir trafik kazası geçirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Çubuk'ta kavşakta 2 hatalı şoförün cezasını ben çektim. Onların burnu bile kanamadı. Kazadan sonra vücudum paramparçaydı ve 15 ameliyat geçirdim. Şu andaki halim, bir mucize. Sağ gözüm dahil vücudumun sağ tarafı olduğu gibi gitti. Sağ gözümde protez var. Buna rağmen hiç hayata küsmedim. Allah'a bir gözümü, bir ayağımı bana bahşettiği için şükrettim ve sanatımı yapmaya devam ettim. Eşim çok destek oldu. Beni tek başıma, koltuk değnekleriyle İspanya'ya gönderdi. Çok seyahat ediyorum, geziyorum, dünyayı tanıyorum. Bu ülkelerde eserlerimle ülkemi, Türk kadınını, Türk kumaşlarını tanıtıyorum. Görenler şaşırıyor, 'Türkiye'de böyle kumaş mı var?' diyor. Ayaklarım beni taşıdığı sürece sanatımla ülkemi ve Türk kadınını tanıtacağım."

Muhabir: Büşra Nur Özcan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Anadolu Grubu kimin? Tuncay Özilhan Kimdir?

2017-11-03 23:37 - Genel

24 Kasım Öğretmenler günü şiirleri ve mesajı resimli (whatsapp)

2017-11-08 20:27 - Eğitim

Zorlu Holding Kimin? Ahmet Nazif Zorlu Kimdir? Aslen Nereli?

2017-11-03 23:37 - Genel

BMC kimin? Ethem Sancak Kimdir?

2017-11-03 23:37 - Genel

Alev alev yanan ev güçlükle söndürüldü

2017-11-08 12:32 - Asayiş

Yasemin Özilhan İpekyol için hazırladığı koleksiyonunu tanıttı

2017-11-07 19:18 - Genel

Turkcell kimin? Ahmet Akça kimdir?

2017-11-03 23:37 - Genel

Çotanak Stadı yükseliyor

2017-11-06 17:25 - Spor

Ankara Valiliği: Eylem yasağı uzatıldı

2017-11-02 14:32 - Asayiş

'Yerli oto, dış ticaret açığının kapanmasında önemli rol oynayacak'

2017-11-03 19:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Çankırılı genç girişimci dedesinden gelen tespih merakını mesleğe dönüştürdü

14:48 - Çevre-Hayat

Öğretmenlikten sonra 11 üniversite diploması daha alan müdür örnek oluyor

14:18 - Çevre-Hayat

Lösemiyi yenen 13 yaşındaki Miraç sağlığına ve arkadaşlarına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor

13:53 - Çevre-Hayat

Şehit öğretmen Temizkan'ın ailesinin kurduğu dernek çocuklara eğitim desteği veriyor

13:47 - Çevre-Hayat

Görme engelli öğretmen öğrencilerini gönül gözüyle eğitiyor

13:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Çiftçilere 112,2 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

15:43 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerjide hedefimiz tam bağımsız Türkiye

15:37 - Ekonomi

MHP'den gazeteciler Altaylı ve Saymaz hakkında suç duyurusu

15:32 - Siyaset

Fransa: UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emri "bir yargılama değil"

15:27 - Dünya

Yeni Malatyaspor 665 gün sonra seyircisinin karşısına çıkacak

15:23 - Spor