?>

Kırım Tatarlarının tarihi, Rusya'da akademik çalışma oldu -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

Kırım Tatarlarının tarihini anlatan akademik çalışmanın tanıtımında konuşan Tarih Enstitüsü Müdürü Salihov, bilimsel çalışmalar ile ilgi bilgiler verdi

Özel Haber - 3 yıl önce

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde "Kırım Tatarlarının Tarihi" dizisinden "Kırım Hanlığı (15-18. Yüzyıllar)" kitabının tanıtımı yapıldı.

Akademik çalışmanın Tataristan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi'ne bağlı Ş. Mercani Tarih Enstitüsü'nde tanıtımı yapıldı. 

Rus medyasına göre, kitap, Kırım Tatarlarının tarihi uzun yıllar gizli kaldığından, Kırım Tatarları hakkında ilk akademik yayın olma özelliğini de taşımakta.

Kitabı tanıtan Tarih Enstitüsü Müdürü Radik Salihov, "2014 yılında Kırım'da Kırım Bilim Merkezi olan Ş. Mercani Tarih Enstitüsü'nün bir şubesi açıldı. Merkezin faaliyetleri konsepti oluşturuldu ve bu, çok ciltli "Kırım Tatarları Tarihi" nin hazırlanmasına ivme kazandırdı. Önde gelen Rus ve yabancı bilim adamlarının katılımıyla bir dizi bilimsel ve pratik konferans düzenledik. Onların yardımıyla üçüncü cilt konsepti geliştirildi." diyerek bilimsel çalışmalar ile ilgi bilgi de verdi.

Bilim adamı Salihov’a göre Kırım Bilim Merkezi, akademik yayının yanı sıra, Kırım Tatarlarının tarihi hakkında onlarca popüler bilimsel çalışma da hazırladı. Bugün akademik yayının sonraki sayıları için bilgiler de toplanmaktadır. Bugün enstitü üçüncü cildi olan "Kırım Hanlığı (15-18. Yüzyıllar)"eserini sundu.

Kitabın yönetici editörü, Tarih Bilimleri Doktoru, Moskova Devlet Doğu Sanatları Müzesi Müdür Yardımcısı İlya Zaytsev, bilim adamlarının çalışmaya neden üçüncü ciltle başlamaya karar verdiğini şöyle açıkladı: 

"Bu, Kırım Tatarları için en önemli dönem olan Kırım Hanlığı dönemidir. Bu, Kırım Tatarlarını tanınmış bir halk haline getiren etnogenez, kültür ve sanatının kuruluş ve refah dönemidir. Halkın devletle ilgili hafızası bugün esas noktadır.”

Bilim adamı Zaytsev, geri kalan ciltlerdeki çalışmaların daha hızlı olacağına inanıyor, çünkü ilk kitabın hazırlanmasında, birçok ilk deneyim de elde edildi.

Zaytsev, “Kırım Hanlığı'nın uzun yıllar tarihi dikkatlerden uzak kaldı. İmparatorluk döneminde ve Sovyet döneminde, Kırım Hanlığı tarihi bir kırbaç çocuğu konumundaydı. Bu devlet hakkında birkaç kötü efsane vardı. Ş. Mercani Tarih Enstitüsü, tarihi gerçeği aktarma konusunda muhteşem bir çalışma yapıyor.” dedi.

Bu arada, akademik çalışmada, Kırım Tatarları tarihi ile ilgili önemli bilimsel çalışmalara imza atan Rusya, Türkiye, Belarus, ABD, Romanya, ve Ukrayna'daki en büyük bilimsel kurumları temsil eden uzmanlar da yer aldı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Fotolar; Tatar-inform

Haftanın Öne Çıkanları

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşine geçmiş olsun mesa

2022-02-07 09:13 - Gündem

TURKOVAC aşısı 7 Şubat'ta Sakarya ve Karabük'te tatbik edilmeye başlanacak

2022-02-05 22:57 - Sağlık

SCA hastası kardeşler, baston ve yürüteçle farkındalık için yollara düştü

2022-02-10 14:26 - Sağlık

İzmir'deki tarım ve hayvancılık fuarının yıldızı teknoloji firmaları oldu

2022-02-05 12:03 - Ekonomi

İETT otobüsündeki yangın beton mikserinden sıkılan suyla söndürüldü

2022-02-06 21:06 - Asayiş

Donbas'ta Yahudi toplumu Rusya-Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesini umuyor

2022-02-05 11:56 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan Adalet Bakanı Bozdağ'a ziyaret

2022-02-09 19:05 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu Toplantısı öncesinde konuştu

2022-02-10 13:05 - Ekonomi

Türk özel sektörünün çatı kuruluşu TOBB 70 yaşında

2022-02-07 13:03 - Ekonomi

ABD’nin, çekilme sürecinde birçok Afgan sivili öldürdüğü ortaya çıktı

2022-02-09 00:35 - Dünya

İlgili Haberler

Rusya'da sebze fiyatlarındaki artış yaptırımlar ve tarifelerle bağlantılı

00:21 - Özel Haber

Moskova Crocus Expo’da dev fuarlar yapılacak

18:38 - Özel Haber

Rusya Merkez Bankası yetkilisi Danilova: Rusya'da çok sayıda şirket borçlu durumda

23:32 - Özel Haber

Yunan Milletvekili Fragkos'dan Türkiye ile ilgili küstah doğalgaz açıklaması

20:33 - Özel Haber

Rusya'ya patates ithalatı neredeyse iki katına çıkacak

07:07 - Özel Haber

Günün Manşetleri

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

02:43 - Dünya

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için bir Tesla satın aldı

02:37 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ateşkes önerisinin savaşı sona erdirme yolunu açacağını belirtti

02:32 - Dünya

Devler Ligi'nde ilk çeyrek finalistler belli oldu

02:28 - Spor