?>

Kıbrıs'ı ikiye ayıran çizgi: Yeşil Hat

İngiliz General Peter Young, Kıbrıslı Türkler ve Rumları birbirinden ayırarak bir ateşkes hattı oluşturmak için 30 Aralık 1963'te yeşil kalemle Ada'yı ikiye bölen "Yeşil Hat" çizdi

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 1 yıl önce

Ankara

İngiliz generalin 1963'te kalemle çizdiği ve Birleşmiş Milletler'in (BM) kontrolünde yer alan 180 kilometrelik "Yeşil Hat", Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ne başlamasının ardından yeniden gündemde.

Kıbrıs Adası'nı ikiye ayıran "Yeşil Hat"ın ortaya çıkışına yol açan süreci ve buna ilişkin bilgileri derledik.

Akdeniz'deki stratejik konumu nedeniyle Kıbrıs Adası'nın kontrolü, tarih boyunca farklı imparatorluklar ve devletler arasında el değiştirdi.

Osmanlı İmparatorluğu, 1571'de Ada'yı Venediklilerden aldı ve 307 yıl boyunca burada hakimiyetini sürdürdü. Kıbrıs’ın yönetimi, 1878'de hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğu'nda kalmak kaydıyla İngiltere'ye devredildi.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile İngiltere’nin ayrı saflarda yer almasının da bir sonucu olarak İngiltere, 1914'te tek taraflı kararla Ada'yı ilhak etti. Türkiye, Ada üzerindeki İngiliz egemenliğini Lozan Antlaşması ile 1923'te tanıdı.

Ada'da 18. yüzyıl başlarına kadar Türk nüfusunun sayısı Rumlardan daha çoktu. Tarımla meşgul olan Türklerin elindeki toprak miktarı da Rumlarınkinden fazlaydı.

Kıbrıslı Rumlar, 1931'den itibaren Yunanistan ile birleşme taleplerini yoğunlaştırdı. Kıbrıs’ın Yunanistan ile birleştirilerek tamamen “Helen” adası haline getirilmesi şeklinde özetlenebilecek olan “Enosis” kampanyasına, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hız verildi.

Yunanistan, 1954'te Kıbrıs sorununu BM'ye götürme kararı aldı. Yunanistan, 1954-1958 yıllarında "self-determinasyon" amacıyla BM'ye yaptığı çeşitli başvurularda bir başarı sağlayamadı. Bu arada Yunanistan'dan gelen Albay Grivas, 1955 yılında terör örgütü EOKA'yı kurdu ve Ada’daki şiddet eylemleri giderek arttı.

Kıbrıslı Türkler, 1955-1958 yıllarında 33 karma köyü terk etmek zorunda kaldı. İngiltere, bu durumda 1956'da sadece Rumların değil, aynı ölçüde Kıbrıslı Türklerin de "self determinasyon" hakkının bulunduğunu ve bu çerçevede taksim talebinin de geçerli bir seçenek oluşturduğunu açıkladı.

Enosis'e karşı kendi örgütlenme çalışmalarına başlayan Kıbrıslı Türkler, gelişmelere paralel olarak "taksim" görüşünü geliştirdi.

Yunanistan'ın BM'den tek taraflı "self-determinasyon", Enosis lehinde bir karar elde edememesi, Kıbrıslı Türklerin Enosis'e karşı direnişleri ve Türkiye’nin kendilerini desteklemekteki kararlılığı, Ankara ile Atina arasında müzakerelerin başlatılmasının önünü açtı.

Türkiye ile Yunanistan, 11 Şubat 1959'da Zürih'te anlaşmaya vardı. Londra'da İngiltere'nin ve Kıbrıs'taki iki toplumun liderlerinin onayı alındı. Bu şekilde ortaya çıkan Zürih ve Londra anlaşmaları bağımsızlık, iki toplumun ortaklığı, toplumsal alanda otonomi ve çözümün Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından etkin garantisi ilkelerine dayanıyordu.

“Kıbrıs Cumhuriyeti”, Ada'nın iki halkı arasında ortaklık temeline dayandırılan uluslararası antlaşmalar uyarınca 1960'ta kuruldu. Ancak Rumlar, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin yapısını, Kıbrıs Türklerini devlet kurumlarından dışlamaya, izole etmeye, Ada’daki varlıklarını sona erdirmeye ve nihayet Yunanistan ile birleşme yolunu açmaya yönelik olarak değiştirme girişimlerine başladı.

Kıbrıs Rum tarafı, 21 Aralık 1963'te Kıbrıs Türk toplumuna karşı kapsamlı ve sistematik saldırılara geçti. Rumların Kıbrıs Türklerinin imhası veya Ada'dan atılmasını öngören “Akritas Planı”nı uygulaması sonucu 30.000 Kıbrıslı Türk, 103 köyü terk etmek zorunda kaldı.

Dolayısıyla “Kıbrıs Cumhuriyeti,” Kıbrıslı Rumların 1963'te tek taraflı olarak güç kullanımıyla anayasayı feshetmelerinden sonra ortadan kalktı.

Yeşil Hat'ın ortaya çıkışı

Rumların Kıbrıslı Türklere karşı başlattığı ve "Kanlı Noel" olarak bilinen saldırıların ardından 27 Aralık 1963'te Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den oluşan 3 garantör ülkenin askerlerinin yer aldığı "Barış Koruma Kuvveti" oluşturuldu.

O dönemde İngiltere'nin Kıbrıs'ta bulunan güçlerinin komutanı General Peter Young, Kıbrıslı Türkler ve Rumları birbirinden ayırarak bir ateşkes hattı oluşturmak için 30 Aralık 1963'te yeşil kalemle Ada'yı ikiye bölen bir çizgi çizdi. Bu çizgi, "Yeşil Hat" olarak tarihe geçti.

Yaklaşık 180 kilometre uzunluğa ve 346 kilometrekare alana sahip Yeşil Hat'ın son hali, Türkiye'nin 1974'te düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı'nda büyük oranda bugünkü halini aldı.

Ada'yı ikiye bölen hattın kuzeyinde Türkler, güneyinde de Rumlar yaşıyor.

Hattın eni Lefkoşa şehrinde birkaç metreye kadar düşerken bazı bölgelerde de 7 kilometreye kadar çıkıyor. Ada topraklarının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturan bu hattın büyük bir bölümü, 1964'ten bu yana BM Barış Gücü'nün kontrolünde yer alıyor.

Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasındaki olası şiddet olaylarının önüne geçmek amacıyla konuşlandırılan BM Barış Gücü'nün misyonu, Kıbrıs Barış Harekatı sonrası daha da genişletildi.

BM denetiminde silahsızlandırılmış bir tampon bölge olan Yeşil Hat'ta 4 köy bulunuyor. Yeşil Hat'ta yaklaşık 10 bin kişi ikamet ediyor veya çalışıyor.

Pile köyü

BM kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerinde kurulu Pile köyü, Türkler ve Rumların ortak yaşadığı karma köy olarak biliniyor.

Özel bir duruma ve statüye sahip Pile köyü, Türk ve Rum 2 muhtar tarafından eş güdüm içinde yönetiliyor ve köyün güvenliği BM tarafından sağlanıyor.

KKTC ve GKRY yasalarının birlikte geçerli olduğu Pile, Kıbrıs'ta Yeşil Hat üzerinde bulunan 4 köyden biri olmasına rağmen Türkler ve Rumların birlikte yaşamalarından dolayı önem taşıyor.

Bu köyde yaklaşık 500 Kıbrıs Türkü ve 1200 Rum'un yaşadığı belirtiliyor. Yeşil Hat'ta yer alan diğer 3 köy olan Kiracıköy, Denya ve Troulloi'de ise Rumlar ikamet ediyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bitlis'te küçükbaş hayvan sürüleri Nemrut Dağı eteklerinde besleniyor

2023-08-21 12:48 - Çevre-Hayat

Yönetmen Yeşilbağ: DT Genel Müdürlüğü için Tamer Karadağlı en iyi seçimdir!

2023-08-14 20:10 - Özel Haber

Gündüz'ün Gözüyle Sole Mare Beach Club Saldırısı: Güvenlik Tedbirlerinin Yetersizliği

2023-08-16 16:35 - İnsan&Hayat

ABD ordusu ile PKK/YPG'li teröristler Kamışlı'da tatbikat yaptı

2023-08-18 11:12 - Gündem

Türkiye, aktif olarak Rusya pazarını fethediyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-08-16 19:46 - Özel Haber

Emekli öğretmen su kabaklarını sanata dönüştürüyor

2023-08-18 13:32 - Çevre-Hayat

Ankara Çubuk'ta çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

2023-08-15 18:27 - Asayiş

Başkortostan lideri Habirov, Türkiye ile ortaklaşa üretilecek projeyi tanıttı

2023-08-20 01:58 - Özel Haber

Parti malzemeleri ve doğum günü süsleri

2023-08-17 13:45 - İnsan&Hayat

Yurtta sıcak hava etkisini sürdürüyor

2023-08-15 19:18 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Eylül'de Mescid-i Aksa'ya 21 baskın düzenledi

18:23 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Uzmanlara göre, Nasrallah sonrası Hizbullah'ın zayıflaması ve Lübnan'da değişimler bekleniyor

13:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İsrail, suikastlarla çatışmayı bölgeye yayıyor

19:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Derisi şeffaflaştırılan farelerden tarihteki ilk özel uzay yürüyüşüne eylüldeki bilimsel gelişmeler

12:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İsrail’in hedef aldığı bildirilen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?

23:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

İsrail, İran'ın balistik füze saldırısında hava üslerine isabeti kabul etti

16:17 - Dünya

Kimya sektörü eylül ayında 2,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

16:02 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'de yağışlar son 2 yılda uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşti

15:58 - Gündem

Merkez Bankası 93 yaşında

15:48 - Ekonomi

Celtic taraftarlarının İsrail'in saldırılarına tepkisi sürüyor

15:46 - Dünya