'Kıbrıs'ta güvenlik ve garantilikler Türkiye için vazgeçilmezdir'

Başbakan Yıldırım, Kıbrıs'ta devam eden barış görüşmeleri ile ilgili olarak, "Güvenlik ve garantilikler konusu, Türkiye için vazgeçilmez hususlardır." dedi. - Anadolu Ajansı

Siyaset - 7 yıl önce

İSTANBUL

Başbakan Binali Yıldırım, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Türkiye bugün 3 milyon civarında Suriyeli, Iraklı mülteciye ev sahipliği yapmaktadır ve bunu yaparken de doğrusu başka ülkelerden kayda değer bir destek almadan bunu başarmış durumdadır. Bunu da bütün dünya görmektedir, bilmektedir. Biz istiyoruz ki, bu bölgedeki sorunların sonlandırılmasında herkes üzerine düşen görevi yapsın, yük paylaşımında cimrilik göstermesin." dedi.

"BM'nin esaslı bir reform ihtiyacı olduğu da bir gerçektir"

Başbakan Yıldırım, güçlenen ekonomi, yürütülen aktif ve çok boyutlu dış politika ile Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) sistemine yaptığı katkılarda da son yıllarda kayda değer artışlar görüldüğünü belirterek, "Diğer yandan bu yeni sorunların çözümüne gerçekçi katkılarda bulunmak için BM'nin esaslı bir reform ihtiyacı olduğu da bir gerçektir. Türkiye, bu reform talebinin en kuvvetli savunucusu olan ülkelerden biridir. Dünyada yaşanan karışıklıklar, göçle mücadele ve bölgesel anlaşmazlıkların sona erdirilmesinde BM'nin daha etkin rol alması için böyle bir reformun kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin birçok konuda Birleşmiş Milletler'in barış ve kardeşlik çabalarına katkı sağlamakta olduğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, "Eş başkanlığını yürüttüğümüz Arabuluculuk Dostlar Grubu, Medeniyetler İttifakı gibi inisiyatiflerde Türkiye etkin olarak yer almakta, uluslararası insani zirve toplantısını gerçekleştirmekte ve gelişmiş ülkelerle az gelişmiş ülkelerdeki bağların güçlendirilmesine çok büyük katkı sağlamaktadır." şeklinde konuştu.

"Hassasiyetlerimizi Sayın Genel Sekreterle paylaştık"

Başbakan Yıldırım, "İstanbul'un, temsil edilen Birleşmiş Milletler kuruluşlarının tek çatı altında toplanıp bir merkeze dönüştürülmesi konusunu da Türkiye olarak önemsiyoruz ve bu konuda düşüncelerimizi Sayın Genel Sekreterle paylaşma fırsatı bulduk." ifadelerini kullanarak, şöyle devam etti:

"Ayrıca Suriye ve Irak'taki yaşanan gelişmeleri, DEAŞ'la mücadele konusunu, PKK, YPG ve PYD gibi terör örgütlerinin bölgedeki faaliyetlerini, ülkemizin bu konudaki hassasiyetlerini Sayın Genel Sekreterle paylaşma fırsatı bulduk ve bölgede kalıcı istikrarın sağlanması için yapılması gereken işler, atılması gereken adımlar konusunda da görüşlerimizi ifade etme fırsatı bulduk."

Kıbrıs'ta devam eden barış görüşmeleri

Yıldırım, Kıbrıs'taki barış görüşmeleri ile ilgili olarak da "Kıbrıs'ta devam eden barış görüşmelerinin olumlu bir sonucu ulaşması bakımından Türkiye olarak her zaman yapıcı bir tutum izledik. Bundan sonra da bu tutumuzu sürdüreceğiz ancak buradaki ince nokta Kıbrıs Türk halkının geleceğinin teminat altına alınması ve beklenmedik bir tatsız olayın yaşanmamasıdır. Ayrıca bu adada kurulacak yeni yönetim şeklinde adil, eşit her iki tarafın temsil edileceği bir yapının oluşturulması da olmazsa olmaz hususların başında gelmektedir." dedi.

"Güvenlik ve garantilikler konusu, Türkiye için vazgeçilmezdir"

Türkiye'nin her zaman yapıcı bir tutum izlediğini ve bundan sonra da bunun sürdürüleceğini belirten Yıldırım, "Ancak buradaki ince nokta Kıbrıs Türk halkının geleceğinin teminat altına alınması ve beklenmedik bir tatsız olayın yaşanmamasıdır. Güvenlik ve garantilikler konusu, Türkiye için vazgeçilmez hususlardır. Ayrıca adada kurulacak yeni yönetim şeklinde adil, eşit, her iki tarafın temsil edileceği bir yapının oluşturulması da olmazsa olmaz hususların başında gelmektedir." ifadesini kullandı.

Muhabir: Andaç Hongur, Etem Geylan

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Umuda Kelepçe Vurulmaz final tarihi! Umuda Kelepçe Vurulmaz final mi yapıyor?

2017-02-09 20:22 - Magazin

Cesur ve Güzel 13. bölüm fragmanı Sühan arada kalıyor

2017-02-09 19:52 - Magazin

Kahramanmaraş'ta Karı-koca yatakta ölü bulundu

2017-02-07 14:52 - Asayiş

En güzel, en yeni ve en anlamlı cuma mesajları | 2017 Cuma mesajları | 10 şubat 2017 Cuma

2017-02-10 11:17 - Genel

Gençlerin yeni gözdesi Çağatay Akman: Rakibim yok

2017-02-10 11:22 - Magazin

Bilal Hancı, Atakan Özyurt, Fatih Yağız tutuklandı mı?

2017-02-09 20:37 - Asayiş

Pitbull ile 8 yaşındaki kızın dostluğu şaşırtıyor

2017-02-06 13:17 - Asayiş

Erken teşhis kanserden kurtardı

2017-02-04 14:22 - Sağlık

"GAÜ İletişim Fakültesi öğrencileri mesleklerine bir adım önce başlayacak"

2017-02-09 17:12 - Eğitim

İstanbul'a hafta sonu kar geliyor

2017-02-08 19:47 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne biz ne milletimiz ne de Suriyeli kardeşlerimiz bu sinsi tuzağa düşmeyecek

21:43 - Siyaset

AK Parti'de doğurganlık hızındaki azalmaya ilişkin çalıştay düzenlendi

19:33 - Siyaset

Bakanlar Kurum ve Memişoğlu, yemin etmek için Meclise geldi

19:28 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Purnama'yı kabul etti

18:28 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İTÜ Vefa Havacılık Takımı'nı kabul etti

17:23 - Siyaset

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Dezenflasyon süreci başladı

10:42 - Ekonomi

Biden'a göre, canlı yayın tartışmasındaki zayıf performansının nedeni "jet-lag"

10:27 - Dünya

Enflasyon ve TÜFE rakamları açıklandı

10:22 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyelerle ilgili sunuma ilişkin iddialara yanıt verdi

10:12 - Ekonomi

Edirne'de köylerdeki içme suyu iletim istasyonlarının enerjisi güneşten

10:02 - Ekonomi