?>

Keşfedilen yeni gezegenler ile "Hava ve Uzay Hukuku" konuşulmaya başlandı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Cengiz, keşfedilen dünya benzeri gezegenler ile birlikte ileride oluşacak olan sorunlara karşı 'Hava ve Uzay Hukuku' konusunun yetersiz olunduğuna vurgu yaptı.

Teknoloji - 8 yıl önce

“Keşfedilen yeni gezegenler, Dünya’nın "kuzenleri" olursa? ‘Dünya Hukuku’ buna nasıl tepki verecek?” Yrd. Doç. Dr. Ali Cengiz, bir teorinin yıldızların yüzde 15 ila 25’i dünya benzeri gezegenlere ev sahipliği yapabildiğini savunduğunu dile getirerek, “Yine bu teori ‘Ancak yaşamın ne kadar yaygın bir şey olduğu hakkında henüz bir fikrimiz yok. Sadece bu gezegenlerin, yıldızlarının etrafında yaşamın var olmasına uygun bir kuşakta yer aldığını biliyoruz. Ve bu onlarda yaşam olduğu anlamına gelmiyor. İkisi birbirinden tamamen farklı kavramlar’ diyor. Yeni "Dünyalar" peşinde olanlar için; Nihayet, muhtemel “Dünyalar” görünür hale geldi. Bu Dünya benzeri gezegenlerin, gezegen oldukları bir bir onaylandıkça, bilim insanları da gelecek araştırmalar için, daha isabetli planları tartışmaya başlayabildi” dedi.

"Devlet, hangi irtifaya kadar egemenlik hakkı düzenleyebilir. Bunu konuşmamız lazım."

Aslında hukukun; kişilerin ve devletin hak ve yükümlülükleri ile iştigal eden bir bilim olması sebebiyle, kişilerin yeryüzünde ve yeraltındaki fiili hakimiyet sahalarındaki denetimleri düzenlediğini hatırlatan Cengiz " Bu çerçevede, acaba devletin egemenliği nereye kadar yükselmektedir? Hangi irtifaya kadar devlet egemenlik haklarını kullanabilir. Uzay boşluğu, devletin egemenlik sahasına dahil edilebilir mi? Eğer fiili hakimiyet kurulabilecek durumda ise, yani atmosferin dışında da, insanlık adına faaliyetler gerçekleştirilmeye başlandığında, 'uzay hukukunun' önemi artacaktır. 'Hava ve Uzay Hukuku' alanında uzman yetiştiren çok az sayıda enstitü var. Bunlardan birisi; Almanya Köln'de, diğeri Hollanda'da, bir diğeri de 'Machel Üniversitesi'nde. Bunlar, hukuk fakülteleri ile birlikte çalışan merkezler. Bunun dışında, uzay hukukunun gelişimine katkı sağlayan NASA, bu platformda da doğal olarak çok etkili. Buna paralel olarak, bazı Amerikan Üniversiteleri'nin ufak çapta çalışmaları var. Bu sebepler ile biz de öğrencilerimizin bu alana ilgi duymasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

GAÜ’de "Hava ve Uzay Hukuku" derslerinin verilmesi planlanıyor

Girne Amerikan Üniversitesi'nin konu ile gerçekleştirmiş olduğu bir ön çalışma sonrası, görüşlerini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Ali Cengiz; Hukuk Fakültesi bünyesinde, "Hava ve Uzay Hukuku" derslerinin planlanma aşamasında olduğunu belirtirken, "Örneğin; Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu'nda 'hava hukuku' dersleri halen yapılıyor. Bir gün bu gezegenlere seyahat edilebilir düzeye gelinirse, hiç şüphesiz buna ilişkin hukuki düzenlemeye de ihtiyaç duyulacaktır. Geçmişte, 'Ay'ın statüsüne ilişkin Birleşmiş Milletler nezdinde kabul edilen uluslararası sözleşme gibi, başka sözleşmeler de ortaya çıkmış olacak. Türkiye de uzayda, uydusu bulunan nadir ülkeler arasında. Fakat teknoloji bizzat üretilmiyor ve ithal edilmek suretiyle de, bu teknolojiye ulaşılmış olması sebebiyle, gerekli bilgi-birikim elde edilebilmiş değil. Bu konuda, ilerleme kaydedilebilmesi, hepimiz için bir temenni. İnterdisipliner bir yapıya sahip alanımızda eğer, GAÜ bünyesinde planlanan çalışmalar tamamlanabilirse, GAÜ olarak, bir insiyatif başlatmış olacağız" diye konuştu.

 

 

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ulvi Alacakaptan’ın anne acısı

2017-03-03 06:17 - Özel Haber

Bugün Müslüm Gürses’in ölüm yıldönümü | Müslüm Gürses kimdir?

2017-03-03 18:47 - Gündem

Seniha Sultan’ın oğlu Sabahattin kimdir? Prens Sabahattin’in hayatı

2017-03-03 19:47 - Gündem

Ağaoğlu'ndan kızına ikinci görkemli düğün

2017-03-05 10:22 - Magazin

Suikast girişimi davası sanığının söylemleriyle eylemleri çelişti

2017-03-01 00:07 - Gündem

KOSGEB başvuru sorgulama | KOSGEB başvuru sonuçları

2017-02-27 18:57 - Ekonomi

Yılmaz Vural down sendromlu çocuklarla buluştu

2017-03-02 21:37 - Çevre-Hayat

'İlişkilerimizin temeli sağlam'

2017-03-01 16:17 - Gündem

Artık yabancı dil öğrenmenize gerek kalmadı!

2017-03-03 18:22 - Teknoloji

'Almanlar çok büyük bir çelişki içerisinde'

2017-03-04 13:07 - Gündem

İlgili Haberler

AB'nin USB-C kuralı başlıyor

21:03 - Teknoloji

MKE, yeni nesil keskin nişancı tüfeği geliştirdi

20:02 - Teknoloji

Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace'i satın alıyor

14:22 - Teknoloji

Elektromanyetik kalkanlama ve radar emme özelliğine sahip endüstriyel boya üretildi

13:27 - Teknoloji

Kanser ve ilaç araştırmalarında hücre çalışmalarını hızlandıracak robot geliştirildi

13:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

DSÖ, Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesinin baskın nedeniyle hizmet dışı kaldığını bildirdi

02:32 - Dünya

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan "borç limiti" uyarısı

02:27 - Dünya

Beyaz Saray, Çinli hackerların bir Amerikan telekom firmasını daha hedef aldığını açıkladı

02:18 - Dünya

Trump, TikTok yasağının ertelenmesi için Yüksek Mahkemeye başvurdu

02:13 - Dünya

Bazı bakanlık ve kurumlarda atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

01:59 - Gündem