?>

Kendir çuvalda tatlanan leblebi ihracatın gözdesi

Manisa'nın Kula ilçesinde yöreye has nohut ve pişirme tekniğiyle üretilen leblebiye iç piyasanın yanı sıra Balkan ve Orta Doğu ülkelerinden talep hızla artıyor.

Ekonomi - 5 yıl önce

Manisa

Manisa'nın Kula ilçesinde yöreye özgü parlak nohutların kendir çuvallarda dinlendirilmesi ve üç aşamalı kavrulmasıyla elde edilen Kula leblebisi, iç pazarın yanı sıra Orta Doğu ve Balkan ülkelerinden talep alıyor.

İlçede asırlık bir gelenek olan leblebi üreticiliği yaklaşık 60 işletmede sürdürülüyor. Yılda ortalama 2 bin 400 ton nohudun leblebiye dönüştüğü Kula'da ürünün yaklaşık bin 600 tonu iç piyasaya satılıyor, 800 tonu ise Balkan ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilerek ilçe ekonomisine 3 milyon dolar civarında katkı sağlanıyor.

Kula'da ticaret ve sanayi odası olmadığı için en yakın ilçe Salihli'nin ticaret ve sanayi odasına bağlı olan leblebi üreticileri, leblebinin coğrafi tescil alması için 2 yıl önce Salihli Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu.

Temmuz ayında sonuçlanan başvurunun ardından, tadı, kokusu, üretiminde kullanılan nohudun doğallığı ve parlaklığı gibi özellikleriyle Türkiye'deki diğer leblebi türlerinden ayrılan Kula leblebisi, coğrafi işaret almaya hak kazandı.

Kendir çuvallar, doğallığı koruyor, lezzeti artırıyor

Kula ve çevresinde yetiştirilen nohutların leblebiye dönüşmesi yaklaşık iki ayı buluyor. İşletmelere gelen nohutlar, ilk kavurma işleminin ardından kendir çuvallara konularak yaklaşık 15 gün dinlendiriliyor. Bu bekleme süresinde çuvallarda hava alan nohutlar, ikinci kavurma işleminden sonra 30 gün beton sergide bekletiliyor. Beton sergiden alınan nohutlar son kavurmadan sonra boyutlarına göre ayrılıp satışa sunuluyor.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, AA muhabirine, Kula leblebisinin Türkiye'nin diğer bölgelerinde üretilen leblebilerden farklılıkları olduğunu belirterek, "Burada üretilen leblebilerimiz, Kula, Selendi ve Uşak kırsalında yetiştirilen nohutlardan üretilmektedir. Bunlar, gübre vermeden tamamen doğal koşullarda yetiştirilir. Bu şekilde yetişen nohutlardan leblebi yaptığımız için Kula'nın leblebisinin kendine özgü nefaseti var. Diğer leblebi türlerine göre daha kabadır ve parlaktır." dedi.

Yüksel, Kula leblebisine iç piyasanın yanında özellikle Balkan ve Orta Doğu ülkelerinden artan bir talebin söz konusu olduğunu, coğrafi işaretle birlikte tanınırlığı arttıkça iç ve dış piyasa satışlarının da artacağını dile getirdi.

Kula leblebisini yöresel bir lezzet olmaktan ülkeye mal olan bir ürün haline getirmeye çalışacaklarını ifade eden Yüksel, "Kula'daki yaklaşık 60 işletme yılda 2 bin 400 ton leblebi üretiyor. Bunun üçte ikisi iç piyasaya veriliyor. Kalan 800 tonluk kısım ise ihracata gidiyor. Bunun da Kula'ya getirisi 2,8 ile 3 milyon dolar arasındadır. Coğrafi işaretin alınmasının ardından bu rakamları ikiye, üçe katlamayı düşünüyoruz." dedi.

"Dünya çapında tanıtım yaparak ihracatımızı katlayacağız"

Kula Leblebiciler Kooperatifi Başkanı İbrahim Karcıoğlu da Kula leblebisinin coğrafi işaretle tescillenmesini uzun yıllar beklediklerini anlatarak, "Aldığımız coğrafi işaretle artık dünya çapında tanıtım yaparak ihracatımızı katlayacağız. Doğal nohuttan hiçbir katkı maddesi kullanmadan ürettiğimiz leblebimiz, midedeki su oranını düzenlediğinden çok yararlı. 100 yıldan fazla yaptığımız bu zanaatı coğrafi işaretle daha çok tanıtacağız." ifadelerini kullandı.

İlçedeki leblebi üreticilerinden Fatih Erdil de dedelerinden miras kalan leblebiciliği 4. kuşak olarak sürdürdüğünü belirterek, farklı lezzet özellikleri bulunan Kula leblebisinin daha fazla tanınmasını istediklerini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus milletvekilleri, Rönesans Holding'in Udokan Projesi'ni inceledi: Memnunuz!

2019-09-25 08:04 - Özel Haber

Eyüpsultan'da ücretsiz Arapça dersi verilecek

2019-09-25 13:40 - Eğitim

Hindistanlı Ahmet ile Kayserili Saliha'nın aşkında mutlu son

2019-09-24 14:42 - Çevre-Hayat

16. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali başladı

2019-09-22 21:17 - Magazin

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov'dan Rönesans Holding Başkanı Ilıcak’a: Güvenilir ortaklarsınız!

2019-09-27 05:51 - Özel Haber

Ceneviz Kalesi yeni yüzüne kavuşuyor

2019-09-25 13:27 - Kültür Sanat

Hatemi Hoca yine fena çıkıştı: Fahri Kâinat’a -sa- dil uzatan mel’un ve gafiller! Batı hukuklarını eleştirin bre nâ-bekârlar!

2019-09-26 11:27 - Özel Haber

Rusya Başkonsolosu'ndan İstanbul Valisi'ne nezaket ziyareti

2019-09-26 20:39 - Özel Haber

'Bizim, IMF ile işimiz olmaz'

2019-09-26 16:17 - Siyaset

AFAD: Yan yatan bir bina tahliye edildi, 2 binada hasar oluştu

2019-09-26 19:17 - Gündem

İlgili Haberler

S&P'den Trump'ın tarife planlarının otomobil üreticilerinin karlarını etkileyebileceği

17:42 - Ekonomi

Türkiye, medikal turizminde dünyada ilk 5'te yer alıyor

17:18 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (29 Kasım 2024)

17:12 - Ekonomi

Rusya Merkez Bankasından "petrol fiyatındaki düşüş ekonomiyi zora sokabilir" uyarısı

16:52 - Ekonomi

THY'nin uçağı en uzun rotası olan Sidney'e ulaştı

16:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Güngören'de yıkım sırasında kısmen çöken binada göçük altında kalan 2 işçiden biri kurtarıldı

18:03 - Gündem

Narin Güran cinayetinde dava dosyasındaki görüntü incelenecek

17:57 - Gündem

Çad, Fransa ile askeri işbirliği anlaşmasını iptal etti

17:52 - Dünya

Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 25 kilometrelik tır kuyruğu oluştu

17:47 - Gündem

S&P'den Trump'ın tarife planlarının otomobil üreticilerinin karlarını etkileyebileceği

17:42 - Ekonomi