?>

Kemik iliği verenlerin kemikleri kısa sürede yenilenir, kayıp yaşanmaz

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunç Fışgın, 28-31 Mayıs Dünya Lösemili Çocuklar Haftası’nda, bu zorlu sürecin mücadelesini veren umut verici hayat hikâyelerine şahit olduğunu söyleyerek, birçok hastaya çare olan “Gönüllü Donör” uygula

Sağlık - 9 yıl önce

Çocuklarda gelişen Akut Lösemiler (Kan Kanserleri)’den kurtulma şansının yüzde 70-80 oranlarında tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tunç Fışgın, “İlk tanı travması sırasında, çocuk ve aileler desteklenmeli, tedavi süreci konusunda bilgilendirilmeli, Çocuk Psikiyatri ve Yetişkin Psikiyatri uzmanlarından destek alınmalıdır. Çocuklara verilen destek kadar ailelerin de desteğe ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır” dedi.

Hastalarının tedavi sürecinde birçok zorlu mücadeleye şahit olan Fışgın, yaşadığı bir hikâyeyi şu sözleriyle anlattı:

“Kemikleri ağrıyan, boyunda şişlikler çıkan ve kansızlıkları saptanarak “Lösemi” tanısı alarak, paldır küldür hastaneye yatırılan körpe bedenli çocuklar neler hisseder? Tedavi süreçlerine şahitlik ettiğimiz bu gerçek kahramanlar,“Lösemi” hastalığı ile uğraşırken öyle direnç gösterirler, öyle sözler sarf ederler ki şaşırıp kalırsınız. Bu kısa ama büyük öykü Betül’ün hikâyesidir. Merkezimize başvurusunda kan kanseri kalbin etrafını tutuğundan buradaki sıvıyı boşaltmak için yoğun bakımda yaptığımız ilk müdahale de kalbi aniden durmuş ve müdahale ile yaşamda tutabilmiştik. İnce ama dirençli vücudu üçüncü günde solunum destek makinesinden çıkıp lösemi ile mücadele etmeye hazırdı. Yoğun kemoterapiye başladığımızın dördüncü ayında kalın bağırsak bu tedaviye dayanamayıp kendiliğinden patladı. Ateş ve şiddetli karın ağrıları olan Betül’ü, özel yöntemler ile ameliyatsız iyileştirdiğimizde bu seferde onu zorlu bir kemik iliği nakil süreci bekliyordu. Yaşam ile ilişkisini hiç kesmeyen bu güzel, zeki ve akıllı kızın derdi okumaktaydı. Bu tedavileri sürdürürken servisin en çok okuyan kızı ünvanını aldı. Amcasının tam uyumlu çıkması ile sevincimiz ve umutlarımız arttı. Kemik iliği nakli olan Betül’ü bu seferde nakil ilişkili “Verici atak hastalığı” bekliyordu. Bu hastalıkta nakil sonrası süreçte amcanın hücreleri Betül’ün cildine saldırarak bir uyum sorunu oluşturuyordu. Kullandığımız ilaçlar ile bu saldırıyı durdurabildik. Ancak arkasından sitomegalovirüs olarak isimlendirdiğimiz bir mikrop çıkarak Betül’ün hastanede yatışını uzattı. Tüm bunlardan başarı ile çıkan Betül ve ailesi çok önemli bir mücadeleyi kazanıp yaşamlarına kaldıkları yerden devam etmeye başladılar. Betül’ün en önemli hedefi ileride ekibimize katılarak hasta çocuklara yardımcı olmak.”

“HERKESİN LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İÇİN YAPABİLECEĞİ BİR ŞEY VARDIR”

“Herkesin lösemili çocuklar için yapabileceği bir şey vardır” diyen Fışgın, hastalığın tedavisinde gönüllü donör olmanın önemini vurgulayarak; “Lösemi hastalığının temel tedavi şekli kemoterapi ve destekleyici tedavidir. Olguların yüzde 20-30’unda kemik iliği nakli gerekir. Ancak nakil için verici bulmak önemli bir problemdir. Aile içinde yapılan taramalar ile tam uyumlu verici bulma oranı yüzde 30’lar civarındadır. Dolayısı ile hastaların yüzde 70’ine aile içinde verici bulunamamaktadır. Üstelik kemik iliği vericisi olmak böbrek-karaciğer vericisi olmaktan farklıdır. Verilen ilik hızla yenilendiğinden verici olduğu için herhangi bir organ kaybı oluşmaz” herkesi gönüllü donör olmaya davet etti.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN ÇOCUK VE AİLELERE DESTEK

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ile birlikte 2015 yılından itibaren düzenli aralıklar ile lösemili çocukları ve ailelerini ziyaret ettiklerini, onların sosyal yönden desteklenmesine katkıda bulunduklarını söyleyen Fışgın, “Bu süreç, çocuğun, ailesinin, yakınlarının ve sağlık organizasyonundaki tüm bileşenlerin hep birlikte gerçekleştirdiği bir dünya savaşıdır. Kazananın önüne 60-70 yıllık bir yaşam sunabilme şansınız mevcut. Bu desteği akrabalar, dostlarla yapmaya çalışırken bir yandan da sivil toplum örgütlerine ve sosyal duyarlılık projelerine gereksinim vardır” dedi.  

Kaynak: IHA

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bu kare Antalya’da çekildi

2016-05-22 17:04 - Genel

Başkent şehitlerini uğurladı

2016-05-20 19:14 - Genel

İş adamı İsmail Özbakar son yolculuğuna uğurlandı

2016-05-24 19:12 - Ekonomi

Selfieci Şehzade'nin Amasya turizmine katkısı

2016-05-22 14:17 - Gündem

Eczacıbaşı VitrA’ya şampiyon hoca

2016-05-27 14:36 - Spor

Mayıs ayı Karapet’in karını eritemedi

2016-05-27 16:12 - Gündem

Cübbeli: Kızımın gelinlik giymesinden...

2016-05-25 13:02 - Genel

“MS hastasıysanız moralinizi yüksek tutun”

2016-05-27 13:32 - Sağlık

Mustafa Ceceli sahnesi havadan böyle görüntülendi

2016-05-24 12:43 - Kültür Sanat

Başbakan Yardımcılarının görev dağılımı belli oldu

2016-05-25 23:02 - Politika

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Memişoğlu 1616 yeni hekimin atandığını açıkladı

09:28 - Sağlık

112 Acil Çağrı Merkezleri, geçen yıl 103 milyon çağrıya cevap verdi

22:23 - Sağlık

Tüberküloz, Kovid-19'dan sonra bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümlerde ikinci sırada

11:12 - Sağlık

Gömülü dişler tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

12:47 - Sağlık

Ebeveynlere ergenlikteki çocuklar için "yönetici değil, rehber olun" çağrısı

12:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail güçlerinin işgal altında Batı Şeria'daki baskınlarında 2 Filistinli öldü

09:27 - Dünya

Galatasaray, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarın RAMS Başakşehir'i ağırlayacak

09:13 - Spor

'Gürz-36' operasyonlarında 65 terör şüphelisi yakalandı

09:02 - Asayiş

Çin'in Tibet bölgesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde 53 kişi öldü

08:57 - Dünya

Venezuela ve Paraguay karşılıklı olarak diplomatik ilişkilerini kesti

08:33 - Dünya