?>

'Kelle peyniri'ni 14 ülkeye ihraç ediyorlar

Balıkesir'in Gönen ilçesinde kurulu 61 yıllık bir süt ürünleri firması, 20 yıl önce ABD'ye kelle peyniri göndererek başladığı ihracatta bugün 14 ülkeye ulaştı.

Ekonomi - 7 yıl önce

BALIKESİR (AA) - Türkiye'nin köklü süt ürünleri üreticilerinden olan Balıkesir'in Gönen ilçesindeki Teksüt firması, 14 ülkeye yoğurt ve tereyağı ile peynir çeşitleri ihraç ediyor.

İlk ihracatını 20 yıl önce ABD'ye "Kelle peyniri" (Mihaliç peyniri) ile yapan firma, aralıksız sürdürdüğü dış satımında hem çeşit hem de ülke sayısını artırdı.

Teksüt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gönen'de kuruldukları 1956'dan bu yana süt ve ürünleri ürettiklerini söyledi.

Arınık, 27 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 80 bin metrekare üzerine kurulu modern üretim tesisleriyle her yıl hedef büyülterek yollarına devam ettiklerini belirterek, "61 yıllık firma olarak 20 yıldır ihracat yapıyoruz." dedi.

"20 yıldır hem ürün çeşitliliğimizi pem de ülke sayımızı artırarak ihracat yapıyoruz"

İhracata 1997 yılında ABD'ye gönderdikleri kelle peyniri ile başladıklarını dile getiren Arınık, şöyle konuştu:

"ABD pazarına ürünlerimizi ihraç etmek amacıyla yaptığımız başvuru olumlu sonuçlandı ve dış satıma başladık. İlk ürünlerimizi New York Limanı'na gönderdik. Bu dış satım, ihracat yolunu açtı bize. Aralıksız 20 yıldır hem ürün çeşitliliğimizi pem de ülke sayımızı artırarak ihracat yapıyoruz. Bugün, ABD dışında, Moritanya, Somali, Tayvan, Kosova, Libya, Kuveyt, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkmenistan, Katar, Ürdün, Suudi Arabistan ve Azerbaycan'a peynir çeşitleri, yoğurt ve tereyağı gibi süt ürünleri gönderiyoruz."

ABD'ye en çok beyaz, krem ve kaşar peyniri gidiyor

Kaşar, krem, beyaz, süzme, labne, kelle, çeçil, dil, çerkez, otlu, örgü, üçgen, misket, çubuk, Antep, Urfa, Çerkez peynirinin yanı sıra tereyağı ve yoğurt gibi birçok çeşitte üretim ve ihracatlarının bulunduğunu belirten Arınık, "ABD'ye en çok beyaz peynir gidiyor. Bunu krem ve kaşar peyniri izliyor." dedi.

İhracatlarının büyük bölümünü ABD'ye yaptıklarını dile getiren Arınık, belirli dönemlerde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yetkililerinin denetiminden geçtiklerini, en son 2015 yılında fabrikaya görevliler geldiğini söyledi.

Muhabir: Rıdvan Tandoğan

Haftanın Öne Çıkanları

Hicri takvime göre bugün ayın kaçı? Hicri takvim 1439-40

2018-01-08 10:02 - Çevre-Hayat

Hicri takvime göre hangi aydayız? Hicri takvim

2018-01-08 09:32 - Genel

Al Jazeera'nın Yemen'in Taiz kentindeki ofisi kapatıldı

2018-01-10 05:00 - Medya

Ehliyet sınavlarında görevli öğretmen ücretleri artırıldı

2018-01-10 16:51 - Eğitim

Beyaz Saray'dan 'İran protestoları' açıklaması

2018-01-11 04:32 - Dünya

"Bankacılık sektörü 2018'de yüzde 15-20 bandında büyür"

2018-01-12 14:00 - Genel

Korgeneral Aksakallı'nın kardeşi vefat etti

2018-01-12 15:02 - Gündem

Sydney'de son 79 yılın en sıcak günü yaşandı

2018-01-08 01:32 - Dünya

Paris'in ortasında çadırlarda yaşayan sığınmacılar

2018-01-06 18:02 - Dünya

'Arif v 216'nın Ankara galası yapıldı

2018-01-06 23:24 - Genel

İlgili Haberler

Fitch: ABD'nin yeni çelik ve alüminyum tarifeleri emtia piyasalarında dalgalanmayı artıracak

22:18 - Ekonomi

Altının ons fiyatı Trump'ın yeni gümrük vergisi tehditleriyle rekor kırdı

20:48 - Ekonomi

Türk fındığı Hindistan'daki etkinlikte tanıtıldı

18:28 - Ekonomi

Rus iş dünyası yaptırım baskısının azalmasını beklemiyor

17:38 - Ekonomi

İngiltere’de enflasyon ocakta 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

17:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya