?>

Kebabın dostu şalgam toz halinde üretildi

Adana'nın geleneksel içeceği olan ve yurt dışından da talep gören şalgam suyu, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından laboratuvar çalışmalarıyla toz haline getirildi.

Teknoloji - 7 yıl önce

ADANA - Yusuf Koyun

Adana denilince kebabın ardından akla gelen ve sofraların vazgeçilmez doğal tadı olan şalgam suyu, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından laboratuvar çalışmalarıyla toz halinde üretildi.

Mayhoşluğu, keskinliği ve istenildiğinde acı olarak tüketilebilmesiyle damaklara hitap eden şalgam suyunun, raf ömrünün tadı bozulmadan uzatılabilmesi, nakliyesinin daha kolay yapılabilmesi amacıyla üniversitede çalışma planlandı. Laboratuvar çalışması sonucu, binbir emekle siyah havuçlardan hazırlanan şalgam suyu toz haline getirildi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şalgam suyuyla ilgili başta TÜBİTAK projeleri olmak üzere doktora ve yüksek lisans düzeyinde birçok araştırma yaptıklarını belirtti.

Şalgam suyunun raf ömrünü uzatmak için pastörizasyon yöntemi veya koruyucu madde olarak benzoik asit ve tuzlarının kullanıldığını aktaran Erten, bu yöntemlerin tat ve maliyet açısından olumsuz yönleri olduğunu vurguladı.

Erten, yaptıkları son çalışmanın şalgam suyunun toz halde üretimi ve şalgam suyundaki sodyum tuzu içeriğinin azaltılması olduğunu dile getirerek "Önce geleneksel yöntemle şalgam suyu ürettik. Daha sonra dondurarak kurutma yöntemiyle ürün toz hale getirildi. Yaptığımız çalışmayla şalgam suyundaki su aktivitesini düşürüp mikrobiyolojik olarak stabil bir ürün üreterek raf ömrünü uzatmayı amaçladık. Elde edilen ürün, sahip olduğu düşük hacimden dolayı depolama, taşıma ve ambalajlama maliyetlerinde düşüş sağlayacaktır." dedi.

Şalgam suyu üretiminde, ham madde olarak başta siyah havuç olmak üzere şalgam turpu, ekşi maya, setik, kaya tuzu ve içilebilir nitelikte su kullanıldığına işaret eden Erten, şöyle konuştu:

"Laktik asit fermantasyon ürünü olan şalgam suyundaki laktik asit, iştah açıcı ve ferahlatıcı özelliğinin yanı sıra sindirim üzerine de olumlu etki sağlıyor. Şalgam suyu, A ve B vitaminleri ve antioksidan özelliği bulunan antosiyanin açısından da zengin bir içecektir. Antosiyanin de siyah havuçta bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca şalgam suyu, potasyum, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi çeşitli mineralleri de içermektedir."

Tuz oranı yarı yarıya düşürüldü

Erten, elde ettikleri sonuçlara göre, yüzde 50 sodyum klorür, yüzde 50 potasyum klorür kullanımı ile şalgam suyundaki tuz miktarını yarı yarıya azalttıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

"Yapmış olduğumuz duyusal analizlere göre de bu iki karışımdan elde ettiğimiz sonucun diğer örneklere göre daha yüksek puan aldığını gördük. Şalgam üretiminde litrede 200 miligrama kadar benzoik asit ve tuzlarının kullanımına izin veriliyor. Ancak benim kişisel görüşüm, şalgam suyunun bozulmasında mayalar etkili olduğu için üretimde benzoik asit yerine sorbik asit kullanılması daha doğru olacaktır. Çünkü sorbik asit ve tuzları mayalar üzerinde benzoik asit ve tuzlarından daha etkilidir. Bu bakımdan standartta da revizyona gidilmesi gerekmektedir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Lise öğrencisi Apple'ın güvenlik açığını buldu

2017-12-18 23:02 - Teknoloji

TBMM'de 2017 böyle geçti

2017-12-22 18:47 - Siyaset

Çalımbay: 'Hiç kimsenin kaprisini çekecek durumda değiliz'

2017-12-21 18:12 - Spor

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: 2023 hedefimiz, 50 milyon turist ve 50 milyar dolar

2017-12-17 03:19 - Politika

Darüşşafaka grupta 2. mağlubiyetini yaşadı

2017-12-21 01:59 - Spor

Kebabın dostu şalgam toz halinde üretildi

2017-12-22 19:37 - Teknoloji

Kış mevsiminde üzüm hasadı

2017-12-19 20:58 - Genel

'Kudüs ve Filistinle ilgili faaliyetlere katılmaktan geri durmayın'

2017-12-20 23:02 - Gündem

NASA, Güneş Sistemi'nin ikizini buldu (Kepler-90)

2017-12-16 02:02 - Teknoloji

'Suskun Bakışın Aykırı Çığlığı' fotoğraf sergisi açıldı

2017-12-22 01:52 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

BAYRAKTAR TB3 SİHA süpersonik füzeyle hedefi yine tam isabetle vurdu

01:58 - Teknoloji

Bayraktar TB3 SİHA'dan süpersonik füzeyle yine tam isabet

22:53 - Teknoloji

Dünya'dan yaklaşık bir milyar ışık yılı uzaklıkta yeni bir sarmal galaksi keşfedildi

16:18 - Teknoloji

Elektrikli araç şarj soket sayısı şubatta yüzde 4,2 arttı

15:28 - Teknoloji

Yaban hayvanlarına ait DNA örnekleri bilimsel araştırmalar için saklanıyor

15:22 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türk Amerikan Diyanet Vakfı'nın Los Angeles'taki iftarı, Müslüman toplumu liderlerini bulu

03:38 - Dünya

İsrail'de yedek subay ve askerler, ordunun Gazze'de "bocalamaya" başladığını açı

03:33 - Dünya

Bursa'da çıkan yangında 18 ahşap baraka kullanılamaz hale geldi

03:28 - Gündem

Filistin Kızılayı, Refah'ta İsrail'in kuşattığı bölgeye girmeyi başardı

02:13 - Dünya

İngiltere Kralı Charles, kanser tedavisinin geçici yan etkileri nedeniyle hastaneye kaldırıldı

02:08 - Dünya