?>

KDK görme engelli öğrencilerle ilgili MEB'e tavsiye kararı verdi

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), görme kaybı bulunan öğrenci velisinin eşit şartlardan yararlanabilmesi için kızına büyük puntolu basılmış kitapların verilmesi yönündeki başvurusunda, Milli Eğitim Bakanlığına tavsiye kararı verilmesini kararlaştırdı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Bir veli, yüzde 90 görme kaybı bulunan kızının akranlarıyla eşit şartlarda eğitim alabilmesi, yaklaşık bir yıl sonra gireceği sınavda da mağduriyet yaşamaması için "büyük puntolu" ders kitaplarının basılarak kendilerine verilmesini talep etti.

Veli, bunun mümkün olmaması halinde, harici bellekle kitapların kendilerine verilmesini, ayrıca maddi durumu iyi olmadığından kızının derslerine yardımcı olabilecek bir bilgisayar temin edilmesini istedi.

İlçe milli eğitim müdürlüğünce taleplerine olumlu cevap verilmesine rağmen kitapların kendilerine ulaşmadığını belirten veli, Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) şikayette bulundu.

KDK başvurusunda, taleplerinin karşılanmasını, mümkün değilse de kızının normal ders kitaplarını okurken zorlanmaması için kullanabileceği bir elektronik büyütecin taraflarına verilmesini isteyen veli, konuyla ilgili ihmali veya kusuru bulunanlar hakkında işlem yapılmasını da talep etti.

Başvuruyu değerlendiren KDK, Milli Eğitim Bakanlığının bilgisine başvurdu. Bakanlık tarafından gönderilen cevap yazılarında, "büyük puntolu kitap basımı yapılmadığı, ders kitaplarının bakanlığın uzaktan eğitim kapsamındaki internet sitesinden temin edilerek bastırılabileceği" belirtildi. Ayrıca, görme kaybı bulunan öğrenciler için sınavlarda bazı kolaylıkların sağlandığı ifade edildi.

KDK, incelemesi sonrası konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığına tavsiye kararı verilmesini kararlaştırdı.

Tavsiye kararında, yasal düzenlemeler kapsamında herkesin fırsat eşitliği hakkına sahip olduğu ve Milli Eğitim Bakanlığının görevleri arasında, eğitime erişimi kolaylaştırma, her vatandaşın eğitim imkanlarından eşit derecede yararlanabilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmanın bulunduğu belirtildi.

Kararda, Bakanlık tarafından hazırlanan Görme Yetersizliği Olan Bireyler Aileler İçin Rehberlik Kitapçığı'nda da "çocuğun görme düzeyi ve akademik özelliklerine göre bazı uyarlamaların yapılması"nın yer aldığına işaret edildi.

Başvurucu velinin taleplerinin daha önce karşılanmadığının tespit edildiği, bu şartların öğrencinin akranları ile eşit şartlarda sınava hazırlanmasına engel oluşturduğu vurgulanan kararda, "Kurumumuzca yapılan değerlendirme neticesinde, görme engelli öğrencilerin diğer öğrencilerle eşit şartlarda eğitim alabilmesinin sağlanması ve bu konuda gerekli tedbirleri alma görev ve sorumluluğunun idareye ait olduğu dikkate alındığında, oluşacak mağduriyetlerin giderilmesi için tedbir alınması hususunda idareye tavsiyede bulunulması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır." denildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Derya Şen: “Afetname” ile bir hayalim daha gerçek oldu, dostu düşmanı da gördüm!

2021-10-07 23:07 - Magazin

Taliban'ın kalesi Kandahar'daki Şiiler İran'ın etkisine kapalı

2021-10-11 18:26 - Dünya

QNBEYOND Hızlandırma Programı 3. dönem girişimleri mezun oldu

2021-10-07 14:11 - Yerel haber-Şirket Haber

NASA'da çalışan Türk bilim insanı Yıldız, Mars'taki 'yaşam izi' aramalarını anla

2021-10-09 18:13 - Genel

Gebelerde delta varyantıyla Kovid seyrinin kötüleşme ihtimalinin daha fazla olduğu belirtiliyor

2021-10-06 14:17 - Sağlık

Mali'deki uzmanlara ve STK'lere göre, terör sorununu ancak milli ordu çözebilir

2021-10-11 20:31 - Dünya

Türkiye'nin gönderdiği Kovid-19 aşı ve ilaçları Özbekistan'a ulaştı

2021-10-13 13:46 - Dünya

Türk ve Suriye mutfak kültürleri harmanlanarak 9 yeni yemek çeşidi yapıldı

2021-10-08 16:37 - Çevre-Hayat

Huzura kavuşan Pervari'de tekstil yatırımı istihdama katkı sağladı

2021-10-10 15:41 - Ekonomi

İngiltere'nin tır şoförü açığının Almanya'ya sıçramasından endişe ediliyor

2021-10-06 14:54 - Dünya

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor