?>

Kazakistan, yabancı yatırımcılar için cazibesini koruyor

Kazakistan, Orta Asya'da en çok yabancı yatırım çeken ülke olarak 2029'a kadar 150 milyar dolar daha doğrudan yabancı yatırım almayı hedefliyor.

Ekonomi - 4 ay önce

Astana

Orta Asya'nın en büyük ekonomisi konumunda bulunan ve bu yıl bağımsızlığının 33. yılını kutlayacak olan Kazakistan, yabancı yatırımcılar için cazibesini koruyor.

Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü (IMD) verilerine göre, Kazakistan dünyada rekabet edilebilir 35 ülke arasında yer almayı başardı.

2029 yılına kadar 150 milyar dolar daha doğrudan yabancı yatırım çekmeyi hedefleyen Kazak hükümeti, bu kapsamda yabancı şirketler için bürokratik engellerin azaltılması, vergi muafiyetinin getirilmesi, maliye denetimlerine tabi tutulmaması ve yasal haklarının korunması gibi adımlarla olumlu yatırım iklimi oluşturuyor.

Bu bağlamda Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Mayıs 2024'te imzaladığı ekonominin önemli ölçüde özelleştirilmesine yönelik kararnamesi de dikkati çekiyor.

Tokayev, 31 Ekim'de başkanlık ettiği Yabancı Yatırımcılar Konseyi'nin 36. Toplantısı'nda "Ülkemizde yatırımcıların çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan sistematik adımlara devam edeceğiz." dedi.

Yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük 9'uncu ülkesi ve petrol ve doğal gaz dışında zengin "kritik ham madde" rezervine sahip Kazakistan'da hükümet, özellikle jeoloji sektörüne yatırım yapacak yabancı şirketlere öncelik veriyor.

Halihazırda ülkede yaklaşık 1,6 milyon kilometrekarelik alanın jeolojik keşif amaçlı toprak altı kullanım haklarının alınmasına açık olduğu belirtiliyor.

Ülkede ham madde dışı sektörlerin geliştirilmesi istenilse de Kazakistan ekonomisinde petrol hala büyük rol oynuyor.

Bağımsızlığından bu yana petrol üretiminin 3 kat arttığı ülkede söz konusu sektörde özellikle Batılı şirketlerin ağırlıklı olarak yatırımları bulunuyor.

Ülkede gelecekte petrol üretiminin yılda 100 milyon tona çıkarılması hedefleniyor.

Aynı zamanda 200 milyon hektarı aşan tarım arazisiyle ülke, bu alanda da yabancı yatırımcılara büyük fırsatlar vadediyor.

Ülkede tarım sektöründe gelecekte 5 milyar dolar değerinde 100'den fazla projenin, yabancı yatırımcıların katılımıyla hayata geçirilmesi planlanıyor.

Ayrıca Kazakistan'da ulaştırma ve taşımacılık sektörü de yabancı yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor. Hükümet özellikle Hazar Denizi geçişli Trans Hazar Uluslararası Koridoru'nun altyapı ve lojistik geliştirilmesine yönelik projeleri önemsiyor.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da her yıl ülkenin yatırım potansiyelinin tanıtıldığı "Küresel Yatırım Yuvarlak Masa" (KGIR) etkinliği düzenleniyor.

Çok sayıda yabancı yatırımcının yanı sıra uzmanların da katıldığı etkinlikte bu yıl da yüzlerce yabancı yatırımcı bir araya geldi. Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, ülkede şu anda 14 "özel ekonomik bölgenin" faaliyet gösterdiğini söyledi.

Bektenov bu "özel ekonomik bölgelerde" yabancı yatırımcılar için vergi ve gümrük ayrıcalıklarının sağlandığını, yabancı işçi çalıştırma prosedürünün basitleştirildiğini ve iş dünyasının önündeki idari engellerin azaltıldığını bildirdi.

Etkinliğe Türkiye'den katılan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esma Özdaşlı, AA muhabirine, yabancı yatırımcıların Kazakistan'ı tercih etmesindeki en önemli unsurların başında ekonomik istikrar ve devlet tarafından sağlanan teşvikler geldiğini söyledi.

Avrupa Birliği tarafından kritik olarak nitelendirilen 34 kritik ham maddenin 18'inin Kazakistan topraklarında bulunduğunu belirten Özdaşlı, Kazakistan'ın şu anda petrol dışı alanlara yabancı yatırım çekmeyi hedeflediğini bildirdi.

Özdaşlı, Kazakistan'ın bulunduğu coğrafya itibarıyla da küresel tedarik zinciri açısından çok önemli olduğunu, 2023'te 23 milyar dolar yabancı yatırımın gelmesinin de yabancı yatırımcıların bu ülkeye duyduğu güvene işaret ettiğini kaydetti.

Kazakistan'da farklı sektörlerde Türk şirketlerinin faaliyet gösterdiğini aktaran Özdaşlı, şunları söyledi:

"Özellikle son yıllarda Türkiye'nin milli savunma sanayisinde artan gücüyle birlikte Türkiye ile Kazakistan arasında askeri ürünlerin üretilmesi, askeri teknolojinin geliştirilmesi açısından çok fazla anlaşma yapıldı. Türk savunma sanayinin Kazakistan'da önemli girişimleri var. Bu toplantıda Kazakistan Başbakanı'nı, diğer üst düzey yetkilileri dinledik. Hepsi Kazakistan'ın yabancı yatırımcıyı beklediğini özellikle Türkiye söz konusu olduğunda o kardeşliğin getirdiği yakınlıkla Türk yatırımcılara daha fazla teşvik sağlandığını gördük."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışları yarın İstanbul Boğazı'nda sona erecek

2024-10-28 11:18 - Spor

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den HDK'nin Sudan'ın Cezira eyaletine saldırılarına tepk

2024-10-27 21:13 - Dünya

KOBİ'lerin gelecek yıl 95 milyar dolarla rekor ihracat yapması hedefleniyor

2024-10-31 16:15 - Ekonomi

Moldova'da halk cumhurbaşkanını seçmek için ikinci kez sandık başına gidiyor

2024-11-02 12:53 - Dünya

Hac kurası yarın çekilecek

2024-10-30 16:27 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Ekonomik güven endeksi ekimde aylık bazda yüzde 3,2 arttı

2024-10-30 10:47 - Ekonomi

Türkiye'nin ihracatı eylülde 21 milyar 987 milyon dolar oldu

2024-10-31 10:32 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde TÜFE ekimde beklentilerin üzerinde arttı

2024-10-31 13:57 - Ekonomi

Dünyada fintek gelirleri geleneksel bankacılığa oranla 3 kat hızlı büyüyecek

2024-10-28 12:48 - Ekonomi

Otomobil ithalatında bazı ülkelere yönelik uygulanan ek mali yükümlülüğün kapsamı genişletildi

2024-11-02 10:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye, 2024'ün son çeyreğinde en hızlı büyüyen G20 ülkesi oldu

17:28 - Ekonomi

Nükleer tekniklerden "ışınlama" uygulamalarıyla gıdaların güvenliği artırılıyor

17:18 - Ekonomi

ABD'de üretici enflasyonu şubatta değişmedi

17:03 - Ekonomi

Rusya Merkez Bankasından kripto para işlemleriyle ilgili uyarı

16:32 - Ekonomi

ABD'de ÜFE, şubatta aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 3,2 ile beklentilerin altında a

15:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakanlar Yumaklı ve Bolat, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü

17:52 - Gündem

DMM, "MEB imam hatip liselerinin başarısını artırmak için kredi aldı" iddiasını yalanladı

17:48 - Gündem

Yurt genelinde sıcaklıklar salı gününden itibaren mevsim normallerinin altına düşecek

17:43 - Gündem

Azerbaycan: Barışın temel şartı Ermenistan anayasasının değiştirilmesidir

17:38 - Dünya

Türkiye, 2024'ün son çeyreğinde en hızlı büyüyen G20 ülkesi oldu

17:28 - Ekonomi