?>

Kayalıkların endemik bitkisi "Artvin Mavişi" çiçek açmaya başladı

Latince adı "veronica liwanensis" olan ve adını Artvin'in eski ismi "Livane"den aldığı kabul edilen, bölgenin endemik bitkilerinden Artvin Mavişi, hava sıcaklıklarının artmasıyla sarp kayalıklarda görülmeye başlandı.

Çevre-Hayat - 8 saat önce

Hatila Vadisi Milli Parkı ile Çoruh Vadisi'nin sarp ve güneş gören kayalıklarında yayılış gösteren endemik bitki, çiçeğinin rengi nedeniyle bölgede "Artvin Mavişi" olarak biliniyor.

Çiçek açtığı konum itibarıyla ulaşılması güç bölgelerde doğaseverleri karşılayan "Artvin Mavişi" nisan ve mayıs aylarında yayılım gösteriyor. Haziran ayının ortalarından itibaren çiçekleri kurumaya başlayan bitkinin gövdesi ise canlı kalıyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, AA muhabirine, endemik bir tür olan bitkinin koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Tüfekçioğlu, bitkinin genellikle taşlık ve kayalık alanlarda yetiştiğini ifade ederek, "Çok kötü diyebileceğimiz taşlık alanlarda yetişmesi bitkiyi önemli kılıyor. Çok güzel görüntüsü ve harika mavi rengi olan bir türümüz. Avrupalılar bu bitkiyi bölgeden götürerek kaya taşlarından yaptıkları yaya yollarının arasına dikmişler ve güzel bir peyzaj elde etmişler. Bizde de park ve bahçelere dikilmesi gereken bir tür olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Latince adı "veronica liwanensis"in olan bitkinin ismini Artvin'in eski adı olan "Livane"den aldığını aktaran Tüfekçioğlu, bitkinin ana yayılış alanının Çoruh Vadisi olduğunu söyledi.

Çoruh Vadisi'ndeki taşlık ve kayalık alanların yoğunluğuna dikkati çeken Tüfekçioğlu, "Mavi rengi ile doğayı ve kayalıkları güzelleştiren bir tür. Mavi, doğada denizler dışında pek görünen bir renk değil. Taşlık ve kayalık alanlarda yetişebilen çok az sayıda tür var. Bunun için de bulunmaz bir nimet olarak görünüyor." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, bitkinin literatüre göre neslinin tehlike altında olmadığına dikkati çekerek, "Doğada gördüğümüz bitkinin sayısı az olduğu için korunması gereken türler arasına alınıp tohumdan çoğaltılması lazım." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Döşemealtı Devlet Hastanesi uzman doktorlarıyla tam donanımlı hizmet veriyor

2025-04-15 15:33 - Sağlık

Tarım Orman Şurası 'Bereketin Yüzyılı'na rota çizecek

2025-04-22 11:12 - Ekonomi

Amatör maçta hakem sahaya giren köpeği kırmızı kart gösterip dışarı çıkardı

2025-04-21 20:22 - Spor

NBA play-off'larında Clippers ve Pistons serilerini eşitledi

2025-04-22 11:10 - Spor

ABD'de gözaltındaki Filistinli aktivist Halil, ilk çocuğunun doğumuna katılamadı

2025-04-22 11:17 - Dünya

Vatikan'da Papa'nın odaları mühürlendi ve makamın boş olduğu ilan edildi

2025-04-22 01:03 - Dünya

Türk Hematoloji Derneği ve Novo Nordisk'ten, hemofili hastalarının kesintisiz tedavisi için rap

2025-04-17 12:13 - Sağlık

Avrupa birincisi Hakkarili kuraşçı kuzenlerin yeni hedefi dünya şampiyonluğu

2025-04-22 12:08 - Spor

Ailesinin yüreklendirmesi ve doktorların risk almasıyla 98 yaşında yeniden nefes aldı

2025-04-16 12:58 - Sağlık

Kontrolsüz tansiyon aort yırtılmasına sebep olabiliyor

2025-04-16 14:57 - Sağlık

İlgili Haberler

Kocaeli'de huzurevi sakinleri, ilkokul ve anaokulundaki çocukları ziyaret etti

18:02 - Çevre-Hayat

Tekirdağlı lise öğrencileri tasarladıkları robotla ABD'de Türkiye'yi temsil edecek

17:17 - Çevre-Hayat

Yeşilaydan çocuklar için 23 Nisan şenliği

15:58 - Çevre-Hayat

Edirne'de "Okuldan Spora" ve "Mahalle Ligi" projeleri akademik başarıyı art

15:53 - Çevre-Hayat

Milli Savunma Bakanlığı, Konyalı öğrencilerin helikopter görme hayalini gerçeğe dönüştürdü

15:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Van'da minibüsle kamyonetin çarpıştığı kazada 7 kişi öldü, 12 kişi yaralandı

19:38 - Gündem

Ziraat Bank Azerbaycan 11. şubesini açtı

19:32 - Ekonomi

Gazzeli küçük kız çocuğu: Yiyeceğe ihtiyacım var

19:28 - Dünya

Galatasaray kalan maçlarına final havasında çıkacak

19:23 - Spor

ABD'nin, Çin'in uydu hizmetlerini kullanmamaları konusunda diğer ülkeleri uyardığı iddia e

19:07 - Dünya