DOHA
Katar resmi haber ajansı QNA’da yer alan habere göre, "Russia Today" kanalına konuşan Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye, "Bu ülkelerin ablukayı kaldırma konusunda gecikmesi durumunda Katar, söz konusu ablukayı sonlandırmak için mevcut uluslararası yasal prosedürlere başvurmak zorunda kalacak." dedi.
ABD'nin Katar'daki askeri üssün taşınmasına ihtimal vermeyen Atiyye, Türk askerlerinin Katar'a gönderilmesinin hızlandırılmasının da Doha'ya yönelik olabilecek bir askeri gerilime karşı olmadığının altını çizdi.
ABD-Katar ilişkilerinin güçlü olduğu, Katar'daki Amerikan ve Türk askeri varlıklarının kesinlikle rahatsızlık kaynağı olmadığına dikkati çeken Atiyye, "Katar'a abluka uygulayan ülkeler, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Katar'ın duruşuna açık desteğini görmezden gelerek tansiyonu yükseltmede ABD Başkanı Donald Trump'ın twitlerine güvendi." ifadelerini kullandı.
Katar'ın, krizin başladığı 5 Haziran'a kadar Yemen'deki Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarına karşı meşru hükümet güçlerine destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona katılmasına ilişkin ise Atiyye, şunları kaydetti:
"Yemen krizinin hiçbir tarafı ötekileştirmeden siyasi yollarla çözülmesine inanıyoruz. Doha, zalim veya mazlum olan kardeşine yardımda bulunma prensibi gereği koalisyona katıldı. Katar, Salih ve Husilerin Suudi Arabistan için tehdit oluşturduğunu kabul ediyor. Yemen'de gizli gündemler peşinde olanlarla çalışmak mümkün değildir. Bir taraftan Salih ile savaşıyorsun diğer taraftan ise şımarık oğlunu (BAE'ye işaret ederek) topraklarında barındıracaksın."
Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, 5 Haziran'da Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlamıştı. Katar'a abluka uygulayan 4 ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine 13 maddelik bir talep listesi sunmuş, Katar ise uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.
Muhabir: Ahmed al-Masri,Mahmut Geldi
dikGAZETE.com