?>

"Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı" LNG'de arz fazlası nedeniyle tekrar masaya geleb

Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından 2009'da rafa kaldırılan "Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı"nın yeniden canlanma ihtimali gündeme gelirken, bölgedeki istikrarın sağlanması gibi konular ön plana çıkıyor.

Ekonomi - 3 ay önce

Ankara

Uzmanlar, daha önce de söz konusu hat için Suriye'de sağlanacak istikrarın ve boru hattının geçeceği ülkelerin güvenliğine vurgu yapmış ve sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) Katar için önemine değinmişti.

"Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı" Suriye'de Baas Rejiminin devrilmesiyle tekrar gündeme geldiSuriye ekonomisinin yeniden inşasında Türkiye’nin kilit rol oynaması bekleniyorSuriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından gözler Türkiye'nin enerji güvenliği politikalarına çevrildi

Katar merkezli düşünce kuruluşu Orta Doğu Küresel İlişkiler Konseyi'nde Kıdemli Orta Doğu Enerji Uzmanı Justin Dargin, AA muhabirine, LNG'de olası kapasite artışlarının 2020'lerin sonunda arz fazlası ortaya çıkarabileceğini belirterek, "Katar, fiyatlandırma yapısının cazip bulacağı bir seviyede olması halinde, uzun vadeli tedarik anlaşmalarını güvence altına almanın ve artan rekabet ortamında piyasa istikrarını sağlamanın bir yolu olarak boru hatlarını nihayetinde düşünebilir." dedi.

Dargin, Suriye'de yeni hükümetin Türkiye ve Körfez ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurarak bölgesel işbirliğine daha elverişli bir ortam yaratacağını belirterek, halihazırda Katar da dahil birçok ülkenin sınır ötesi doğal gaz boru hatlarından çok arbitraj esnekliği nedeniyle LNG'ye yöneldiğini anlattı.

Avrupa'da gaz talebinin karbonsuzlaştırma politikaları nedeniyle azaldığına dikkati çeken Dargin, bunun da Doğu Asya pazarını orta ve uzun vadede Katar için daha cazip bir odak haline getirdiğini ifade etti.

LNG arz fazlası boru hattı projesine yaklaşımları değiştirebilir

Dargin, Katar'ın Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'a gaz sağlayan Dolphin Doğal Gaz Boru Hattı'na yaklaşımının da bu değişimi yansıttığını belirterek, şöyle devam etti:

"Başlangıçta Katar'ın çeşitlendirme stratejisinin bir parçası olsa da, ülke LNG lehine projeyi genişletmeyi sürekli olarak reddetti. Türkiye'ye uzanacak bir boru hattı Türkiye'nin bir enerji merkezi olma hedefiyle uyumlu olsa ve Avrupa'nın enerji çeşitlendirme hedeflerine fayda sağlayabilecek olsa da, şu anda Katar için bir öncelik olması pek olası değil. Bununla birlikte, rakiplerin ve yeni üreticilerin kapasite artışları nedeniyle on yılın sonunda potansiyel bir LNG arz fazlası ortaya çıkarken, Katar, fiyatlandırma yapısının cazip bulacağı bir seviyede olması halinde, uzun vadeli tedarik anlaşmalarını güvence altına almanın ve artan rekabet ortamında piyasa istikrarını sağlamanın bir yolu olarak boru hatlarını nihayetinde düşünebilir. "

Jeopolitik açıdan Orta Doğu'daki istikrarsızlığın bölgede bir boru hattına büyük engel teşkil ettiğine dikkati çeken Dargin, "Suriye'den geçecek bir boru hattı sadece iç istikrarı değil, aynı zamanda çıkarları çatışan çok sayıda bölgesel güç arasında işbirliğini de gerektirecektir." ifadesini kullandı.

Dargin, ekonomik faktörler ve değişen dinamiklere de değinerek, "LNG, esnekliği, azalan maliyetleri ve farklı pazarlara erişim kabiliyeti nedeniyle tercih edilen doğal gaz taşıma yöntemi olarak ortaya çıkmış ve sabit boru hatlarının uygulanabilirliğini azaltmıştır. Katar için bir boru hattı, istikrarlı ve uzun vadeli talep garantisi gerektirmektedir ki bu da karbonsuzlaştırma politikaları nedeniyle Avrupa'nın doğal gaz tüketimi azaldıkça giderek daha belirsiz hale gelmektedir. Ayrıca, bu tür bir altyapının inşası ve uzun vadeli güvenliği, uluslararası paydaşlar arasında önemli yatırım ve işbirliği gerektirecektir." diye konuştu.

2009'da rafa kaldırıldı

Katar ve Türkiye arasında doğal gaz boru hattı inşa etme fikri, ilk olarak 2009'da gündeme gelmiş ancak çeşitli teknik, ekonomik ve jeopolitik nedenlerle rafa kaldırılmıştı. O dönemde proje, Katar’ın geniş doğal gaz rezervlerini Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşımayı hedefliyordu. Ancak, hattın Suriye üzerinden geçmesi planlanan güzergahı, bölgedeki siyasi istikrarsızlık ve Suriye rejiminin projeye karşı duruşu nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Hem küresel enerji dinamiklerinde yaşanan değişimler hem de Suriye'de Baas rejiminin devrilmesiyle bağlantılı olarak projenin yeniden canlanma ihtimali gündeme geliyor.

Katar, LNG ihracatında kara yolu seçeneklerini çeşitlendirme ve enerji pazarındaki etkisini artırma hedefi taşırken, Türkiye, bir enerji merkezi olma stratejisi doğrultusunda boru hattı projelerine büyük önem veriyor.

Avrupa’nın enerji arz güvenliğini çeşitlendirme çabalarının ve Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarına yönelik rekabetin yoğunlaştığı bir dönemde, Türkiye-Katar boru hattı projesi hem bölgesel hem de küresel enerji dengeleri açısından stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin "Satın Alma Gücü Paritesi"ne göre kişi başına GSYH endeksi 2023 için 72 o

2024-12-17 14:43 - Ekonomi

NBA'de Jokic 'triple-double' yaptı, Nuggets üst üste 3. galibiyetini aldı

2024-12-17 10:47 - Spor

Bayat kilimi dünyaya açılacak

2024-12-17 11:43 - Çevre-Hayat

Marketini satarak başladığı yetiştiricilikte kazlarının sayısı 3 bini geçti

2024-12-21 11:43 - Çevre-Hayat

Lübnan Başbakanı Mikati, ülkesinde yeniden inşa için en az 5 milyar dolar gerektiğini söyledi

2024-12-19 21:28 - Dünya

Antalya'da çardaklardan temizlenen Kumköy Sahili eski haline döndü

2024-12-18 11:57 - Çevre-Hayat

FETÖ'ye yönelik 'Kıskaç-31' operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

2024-12-18 08:18 - Asayiş

Ermenistanlı milletvekili Koçaryan: Çavuşoğlu ile konuşmak kötü mü!

2024-12-18 20:39 - Özel Haber

11 maçtır yenilmeyen lider Bandırmaspor, Süper Lig hedefine emin adımlarla ilerliyor

2024-12-16 11:13 - Spor

Nevşehir'de jandarma ile yaşlı sürücünün askerlikle ilgili diyaloğu gülümsetti

2024-12-17 12:23 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

"Diplomasi Forumu" Antalya'nın turizmini de hareketlendiriyor

12:28 - Ekonomi

ABD'nin yeni tarifelerinin ardından altının ons fiyatı rekor yenilerken Bitcoin değer kaybetti

12:00 - Ekonomi

Geçen ay otomotiv şirketleri borsada karışık seyir izledi

11:52 - Ekonomi

Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi yılın ilk çeyreğinde toplam üretimin yarısına yaklaştı

11:47 - Ekonomi

Enflasyon rakamları açıklandı

10:41 - Ekonomi

Günün Manşetleri

"Diplomasi Forumu" Antalya'nın turizmini de hareketlendiriyor

12:28 - Ekonomi

Futbol hakemliğinde yapay zeka tartışmaları

12:18 - Spor

Tuncelili besiciler baharın müjdecisi oğlak ve kuzuları büyütme telaşında

12:13 - Gündem

Suriye'de İsrail'in dünkü saldırılarında 9 sivilin öldüğü bildirildi

12:08 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze kentindeki 4 mahalle için tahliye uyarısı yaptı

12:03 - Dünya