?>

Katar'ın komşularının ambargosuna karşı elini güçlendiren 6 etken

Suudi Arabistan,BAE ve Bahreyn başta olmak üzere çok sayıda ülkenin "terörü finanse ettiği" gerekçesiyle ilişkilerini kestiği Katar'ın komşularının uyguladığı ambargoya karşı elini güçlendiren 6 etken bulunduğu belirtiliyor. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

DOHA - AHMED ER-RUFAİ

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın başını çektiği bir grup Arap ülkesi ile ABD Başkanı Donald Trump'ın "teröre destek vermekle" suçladığı Katar, Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'in karadan, havadan ve denizden uyguladığı ambargoya karşı Ulusal Varlık Fonu, ithalata alternatifleri, komşu ülkelerle olan ticaret hacminin zayıf olması ve ülkedeki ABD askeri üssü gibi elini güçlendiren etkenlere sahip.

Ulusal Varlık Fonu

Başkent Doha'da 2005'te kurulan ve yaklaşık 335 milyar dolar tutarında varlığı yöneten Ulusal Varlık Fonu'nun (UVF) yanı sıra rezervlerin 43,6 milyar dolara ulaşması, Katar'ın ekonomik krizi önleyebilecek gücünün olduğunu ortaya koyuyor.

Katar Gelişim Planlaması ve İstatistik Bakanlığı'nın Nisan ayı verileri, nüfusunun 2 milyon 700 bin olduğu göz önüne alındığında, ülke rezervlerinin büyük olduğunu gösteriyor.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Merkez Bankası yetkilileri finans sektörünü yakından takip ettiklerini, ülke piyasasında ihtiyaç halinde ek likitide sağlayacaklarını ifade ediyor.

İthalat alternatifleri

Suudi Arabistan, BAE'nin başını çektiği bir grup Arap ülkesinin 5 Haziran'da Katar'la ilişkilerini kestiklerini duyurmasından birkaç saat sonra İran'dan Doha'ya gıda malzemesi göndermeye hazır oldukları açıklaması geldi.

İran Tarım Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Rıza Nurani, ülkesinin Katar'a 3 liman aracılığıyla gıda başta olmak üzere çeşitli ürünleri ithal etmeye hazır olduğunu belirtmişti. Nurani ayrıca Katar'a en yakın deniz sınırı olan ülkenin İran olduğunu ve ürünlerin 12 saat içerisinde ulaşabileceğini kaydetmişti.

Boykot eden ülkelerle ticaret hacmi zayıf

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin ekonomilerinin gaz ve petrol ihracatına dayanması dolayısıyla Katar ile aralarındaki ticari ilişkiler ve yatırımların zayıf olduğu biliniyor. Bu da krizin ekonomik yansımalarının sınırlı olacağına işaret ediyor.

Katar Gelişim Planlaması ve İstatistik Bakanlığı verileri, Katar'ın KİK ülkeleriyle ticaret hacminin toplam ticaret hacminin yüzde 12'sine tekabül ettiğini, bunun da 2016'da 10,5 milyar dolar olarak kaydedildiğini gösteriyor.

Doğalgaz ve hazır limanlar

Dünyada en büyük ihracatçısı olduğu sıvılaştırılmış doğalgazdan (LNG) geçen Nisan ayında dış ticaret fazlasını 2,7 milyar dolara ulaştıran Katar, sahip olduğu hazır limanlarından LNG ihracatına başlayabilir ve daha önce Suudi Arabistan üzerinden ithal ettiği ürünleri deniz yoluyla elde edebilir.

Katar, petrol ve doğalgaz ihracatı için önem arz eden başkent Doha ve sanayi kenti Ras Laffan'da bulunan limanların yanı sıra petrol ve doğalgaz taşımacılığında kullanılan filolara da sahip.

Kuveyt ve Umman'ın tarafsızlığı

Doha yönetiminin, Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn tarafından Katar'a karşı başlatılan ablukaya katılmayan ve Körfez ülkeleri arasında yaşanan çatlağı kapatmak için ara bulucu rolü üstlenen Kuveyt ve Umman'dan da gıda ürünlerini ithal etme imkanı söz konusu.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Körfez ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkları gidermenin, "vazgeçemeyeceği bir görev" olduğunu söylemişti.

ABD'ni El-Udeyd askeri üssü

Başkent Doha'nın 30 kilometre batısında yer alan ABD'nin Orta Doğu'daki en büyük askeri üssü El Udeyd'de yaklaşık 11 bin Amerikan askeri görev yapıyor. Körfez bölgesinde en uzunu 3.8 kilometrelik piste sahip Udeyd üssünde 120 hava aracının donatılması kapasitesi bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, AA muhabirine, bölgedeki tüm müttefiklere tansiyonu düşürme ve bölgenin güvenliği için ortak çözümler üzerinde uzlaşma çağrısında bulunarak, “ABD ve koalisyon, oradaki varlığımıza uzun zamandır verdiği destekten ve bölge güvenliğine derin bağlılığından dolayı Katarlılara minnettardır. Katar’daki durumumuzu değiştirmek gibi bir planımız söz konusu değil.” açıklamasını yapmıştı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

GAP Gazetesi, Basın İlan Kurumu’na fena taktı: Kripto FETÖ’cülerle dolu...

2017-06-07 21:24 - Özel Haber

Cahit Zarifoğlu'nun adı ilkokula verildi

2017-06-07 19:02 - Gündem

En değerli futbolcu Neymar

2017-06-12 17:34 - Spor

654 bin unutkan için son tarih 15 Haziran

2017-06-11 15:34 - Ekonomi

Milan'a Portekizli golcü

2017-06-12 23:07 - Spor

Polisi şehit eden teröriste 2 kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

2017-06-13 14:37 - Gündem

Bayramlaşmak için 25 bin kişi Suriye'ye gitti

2017-06-13 07:12 - Genel

Kocasını çekiçle öldürüp, sevgilisi ve sevgilisinin kardeşiyle yaktı!

2017-06-13 14:47 - Asayiş

İstanbul'da yaz Kur'an kursları eğitime başladı

2017-06-12 19:17 - Gündem

Sakal-ı Şerifi 250 yıldır muhafaza ediyorlar

2017-06-09 15:17 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Rusya, Kazakistan'daki uçak kazasında yaralanan vatandaşlarını Moskova'ya naklediyor

10:17 - Dünya

Japonya Hava Yollarının sistemine düzenlenen siber saldırı sonucu bazı uçuşlar ertelendi

10:03 - Dünya

Trump, alaycı Noel mesajında "Panama Kanalı'nı Çinli askerler yönetiyor" dedi

08:18 - Dünya

İsrail, Lübnan ile bir ayını doldurmayan ateşkese yönelik 300'ü aşkın ihlalde bulundu

00:37 - Dünya

Gürcistan'daki AB yanlısı gösteriler 28 gündür devam ediyor

00:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Gazze’de 5 gazetecinin ölümüyle İsrail’in öldürdüğü gazeteci sayısı 201’e yükseldi

10:57 - Medya

Borsa İstanbul, VİOP'ta TLREF vadeli işlem sözleşmelerinde limitleri değiştirdi

10:42 - Ekonomi

THY'nin Diyarbakır ve Bağdat seferleri olumsuz hava şartları sebebiyle yapılamayacak

10:38 - Çevre & Seyahat

Vergi Denetleme Kurulu 250 müfettiş yardımcısı alacak

10:32 - Ekonomi

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'yle 8 yılda 2,5 milyar lira tasarruf sağlandı

10:27 - Ekonomi