?>

Katalonya Parlamentosu Puigdemont'un başkanlığını oylayacak

Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu, gelecek hafta kaçak başkan adayı Puigdemont hakkında güven oylaması yapmaya hazırlanıyor.

Genel - 7 yıl önce

MADRİD (AA) - Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu, eski başkan Carles Puigdemont'un yeniden göreve gelmesi için yapılacak oylamayı gündemine alırken, merkezi hükümet, Danıştayın "engel yok" kararına rağmen bunu durdurmak için Anayasa Mahkemesine başvurmayı kararlaştırdı.

Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu Başkanı Roger Torrent imzasıyla yayımlanan gündeme göre, 30 Ocak Salı günü saat 15.00'te, başkanlık için aday gösterilen Puigdemont hakkında güven oylaması yapılacak.

Gündeme ilişkin metinde, Belçika'ya kaçan ve İspanya'ya dönmesi durumunda tutuklanacak olan Puigdemont'un, parlamentoda şahsen bulacağı ya da video konferans yoluyla bağlanarak yemin edeceği konusunda ifade yer almadı.

Öte yandan, hükümetin başvurusu üzerine olağanüstü toplanan Danıştay, Madrid'in beklentisinin aksine Puigdemont'un başkan olmasını engelleyecek bir durum bulunmadığını yönünde görüş bildirdi.

Bunun üzerine merkezi hükümet Puigdemont hakkındaki güven oylamasını durdurmak için Anayasa Mahkemesine başvurma kararı aldı. Yerel basın, başvurunun bugün yapılmasının beklediğini yazdı.

Katalonya'yı kaçtığı Belçika'dan yönetmek istiyor

"Devlete karşı isyan ve başkaldırma", "ayaklanma" ve "kamu malını kötüye kullanmak" ile suçlanan Puigdemont, tutuklamadan kaçmak için görüntülü bağlanarak toplantılara katılabileceğini ve oyunu da vekalet vererek kullanabileceğini savunuyor. Merkezi hükümetin engelleyememesi durumunda, Puigdemont'un parlamentodaki oturuma görüntülü bağlanarak yemin etmesi öngörülüyor.

Katalonya Parlamentosu Başkanı Torrent, görevden alınan Puigdemont'u özerk yönetim başkanlığı için yeniden aday göstermişti.

27 Ekim'deki tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası "devlete karşı isyan ve başkaldırma", "ayaklanma" ve "kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan Puigdemont, dört eski bakanla Belçika'ya kaçmıştı.

Merkezi hükümetin aldığı karar çerçevesinde 21 Aralık'ta yapılan erken seçimlerde, ayrılıkçı partiler çok az farkla hükümet kurma çoğunluğunu elde etmişti.

Muhabir: Hasan Esen

Haftanın Öne Çıkanları

'Önceliğimiz mali sorunları mümkün olduğunca çözmek'

2018-01-23 22:32 - Spor

'Güvenli bölge için önce ABD ile güven tesis edilmeli'

2018-01-25 20:02 - Siyaset

Başakşehir deplasmanda üç puanı üç golle aldı

2018-01-22 01:34 - Spor

Mehmetçik için içlik örüyorlar

2018-01-23 22:32 - Gündem

Başakşehir deplasmanda üç puanı üç golle aldı

2018-01-21 22:42 - Spor

Balkanlar'da Türk Ticaret Merkezi kurulacak

2018-01-24 02:12 - Ekonomi

Kazakistan’da ilk kez İpek Kız müzikali sahnelendi

2018-01-20 04:02 - Kültür Sanat

'Bu harekat asla Kürtlere yönelik değildir'

2018-01-24 18:32 - Siyaset

Bahçeli, şehit Özalkan'ın vasiyetini yerine getirecek

2018-01-23 18:48 - Politika

CHP Parti Sözcüsü Tezcan: Zeytin Dalı Harekatı bir iç siyaset malzemesi değildir

2018-01-24 20:00 - Politika

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor