?>

Kardiyoloji uzmanı kıraç toprakları tıbbi aromatik bitkilerle ekonomiye kazandırıyor

Samsun'da özel bir hastanede görevli kardiyoloji uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, atıl arazilerde tıbbi aromatik bitki yetiştiriyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Samsun

Kavak ilçesine bağlı kırsal Azaklı Mahallesi'nde değerlendirilemeyen kıraç, taşlık, engebeli arazileri 4 yıl önce kiralayan Yücel, 120 dönüme lavanta, 75 dönüme kekik, 120 dönüme ada çayı, 15 dönüme de nane ekti.

Mahallede kurduğu tesiste ürettiği tıbbi aromatik bitkilerin yağını çıkartan Yücel, bunu da yurt içi ve yurt dışında talep edenlere gönderecek.

Lavanta ve kekikte bu yıl ilk hasadı gerçekleştiren Yücel, ada çayı ve nanede ise ilk hasadı gelecek yıl yapmayı planlıyor.

Yücel, AA muhabirine hem doktorluk hem de tarımı aynı anda yaptığını söyledi.

Zor bir süreçten geçerek bugünkü duruma geldiğini belirten Yücel, "Bu yıl kekik hasadımızı yaptık. Biz kekiği sofra kullanımı için baharat olarak üretmiyoruz. Amacımız kekikten yağ çıkarmak. Bildiğim kadarıyla Orta Karadeniz'de kekik üretimi yapan tek biziz. Kekik, dağlarımızda, ormanlarımızda yabani olarak var. Zaten dağınızda, ovanızda olmayan bir şeyi tarlada yetiştirmeniz pek mümkün olmuyor. Kekik buraya çok güzel uyum sağladı, çok güzel verim aldık. Bu yıl da gayet güzel şekilde hasadını yaptık." dedi.

"Daha, 'Yağımızı satacağız' demeden teklifler geliyor"

Tıbbi aromatik bitki yağının pek çok alanda kullanıldığına işaret eden Yücel, "Tesisimizde bitkilerin yağını çıkarttıktan sonra yurt içinden ve dışından teklif geliyor. Daha, 'Yağımızı satacağız' demeden teklifler geliyor. Değerlendirip en uygun şekilde satacağız. Önemli olan maddi kazanç değil, bu işin yapılabilirliğini göstermek. Aslında tıbbi bitki işini yaparken amacım köylüler yapsın, sözleşmeli tarım yapalım, buradan yürüyelim fakat onlara bu işin yapılabilirliğini göstermek için tesis kurmamız, üretim yapmamız gerekiyordu. İkna etmeye kalktım, kimseyi ikna edemedim. O zaman dedim ki önce ben bu işe başlayacağım. İnsanlar gördükten sonra devam edecekler." ifadelerini kullandı.

Toprakla uğraşmanın ayrı bir zevk, ayrı bir kültür olduğuna dikkati çeken Yücel, "Tıbbi aromatik bitki ektiğinizde biraz sabır ve bakım gerekiyor. Kekikten ikinci yıldan, lavantada üçüncü yıldan sonra verim alabiliyorsunuz. Tarlalarımızda bu süreleri tamamladık. Artık hasat ediyoruz ve yağımızı çıkartıyoruz. Organik tarım yapıyoruz her şeyden önce. Yağımız kaliteli, verimi de umduğumuzun çok üstünde." diye konuştu.

"Amacımız, kimsenin yüzüne bakmadığı topraklarda bu işi yapmak"

Doğru türün doğru yerde ekilmesi halinde katma değerinin yüksek olduğunu vurgulayan Yücel, şöyle devam etti:

"Tıbbi aromatik bitki yetiştirmekteki amacımız, kimsenin ekmediği, biçmediği, üçüncü, dördüncü sınıf meyilli, taşlı tarım topraklarıdır. Birinci, ikinci sınıf tarım topraklarında zaten tıbbi aromatik bitki üretimi yapılmaz. Bana gelip, 'Biz de bu işi yapmak istiyoruz' diyenlere önce diyorum ki, 'Nereye ekmek istiyorsun?' Sulu tarıma ihtiyaç duymuyoruz. Amacımız, deyim yerindeyse kimsenin yüzüne bakmadığı topraklarda bu işi yapmak, bu toprakları hem vatandaşımızın kullanımına hem de ülke ekonomisine kazandırmak. Zaten tıbbi aromatik bitkinin önemli amaçlarından biri de susuz tarım yapmak, su havzalarını korumaktır."

Yücel, bu işe başladıktan sonra bulundukları kırsal mahalle sakinlerinin gelirinin arttığını dile getirerek, "Çünkü insanlar artık burada çalışıp para kazanabiliyor. Yazın yoğun günlerde 20-30 kişiye kadar tarlalarımızda çalışanlarımız oluyor. Çapa yapan ayrı bir ekibimiz, hasat yapan ayrı bir ekibimiz var. Sabah herkes görev yerine dağılıyor." dedi.

Arazisinde tıbbi aromatik bitki dikilen Ramazan Karagöz ise daha önce buğday, mısır, fasulye gibi ürünler ektiklerini anlatarak, "Kendimize yetecek kadar yapıyorduk. Doktorumuz bizi bu işe yönlendirdi, kendisine teşekkür ederiz. Bilmediğimiz bir işti ama alıştık. Aksaklıklar oldu bazı yerlerde ama çözdük. Burası üçüncü, dördüncü sınıf tarım arazisiydi, çok verimli değildi. Ekilmeyen arazilerimizi kullanmaya başladık." ifadelerini kullandı.

Beratiye Kıran da daha önce mahallelerinde tıbbi aromatik bitki ekilmediğini belirterek, "Oğuzhan Bey'in sayesinde çok güzel şeyler oldu. 3 yıl önce tarlamızı ektik, artık hasat zamanı geldi. Eskiden buğday ve mısır ekiyorduk. Bunlar sadece bizim ve hayvanlarımızın beslenmesine yetiyordu. Şimdi kazanç sağlıyorsun." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk ANTTEQ'in inşa ettiği konut tesisi Rusya'da bir numara seçildi

2023-07-15 21:58 - Özel Haber

Nüfus müdürlükleri 2023-Dikey Geçiş Sınavı için sınav günü 3 saat açık olacak

2023-07-13 16:08 - Eğitim

Rusların yüzde 60'ı Türk tekstil ürünlerinden memnun -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-07-17 08:16 - Özel Haber

Memur maaşı ve emekli aylıklarını arttıran düzenlemeyi içeren Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı

2023-07-15 13:18 - Ekonomi

Isparta'daki lavanta bahçelerini festivalin ilk 3 günü yaklaşık 100 bin kişi ziyaret etti

2023-07-17 12:28 - Magazin

Futbolda Süper Lig ve 1. Lig'in isim sponsoru Trendyol olacak

2023-07-11 15:58 - Spor

Ticaret Bakanı Bolat'tan Suudi iş adamlarına "Türkiye'ye yatırım" çağrısı

2023-07-17 23:27 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Temmuz'un unutulmasına ve unutturulmasına izin vermeyeceğiz

2023-07-15 20:02 - Siyaset

Şehit polis Alp Efe Bekit için İstanbul'da tören düzenlendi

2023-07-16 12:23 - Gündem

İran'da yetiştirilen Türkmen atları 500 bin lirayı geçen fiyatlarla alıcı buluyor

2023-07-14 12:52 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Antalya'da yayladan dönerken mahsur kalan çift, yaşadıklarını anlattı

13:07 - Çevre-Hayat

Arin Gölü'ndeki çekilmeyle iskele duvarı ve yapı kalıntıları ortaya çıktı

12:58 - Çevre-Hayat

Kuvözdeki minik bebeklere anne şefkatiyle yaklaşıyorlar

12:43 - Çevre-Hayat

Resim öğretmeni açtığı kafeyi sanat merkezine dönüştürdü

12:33 - Çevre-Hayat

Kilis'te belediye işçisi banka şubesine çamurlu ayakkabısını çıkarıp girdi

12:22 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Mersin'de marketteki cips standının rüzgarda hareket etmesi güvenlik kamerasında

13:08 - Gündem

Rusya Maliye Bakanı Siluanov, dijital varlıkların geleneksel sistemlerin yerini almasını bekliyor

13:03 - Ekonomi

Kahramanmaraş'taki fırtınanın şiddeti saatte 95 kilometre hıza ulaşmış

12:57 - Gündem

AZ Alkmaar-Galatasaray maçını Rumen hakem Horatiu Fesnic yönetecek

12:52 - Spor

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 13 kişi hayatını kaybetti

12:47 - Dünya