?>

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı mekanlarda 'dedektör ve menfez' uyarısı

Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için ev, okul ve iş yeri gibi tüm kapalı alanlarda dedektör kullanılarak uyarı sistemlerinin etkinleştirilmesi ve tescilli gaz dağıtım firmalarının onayladığı ürünlerin tercih edilmesi gerektiği belirtildi

Gündem - 3 ay önce

Ankara

Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Atakan Savrun, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı alınabilecek önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Karbonmonoksitin, kokusuz ve tatsız olduğu için ortama salındığında hissedilmesinin zor olduğunu vurgulayan Savrun, bu nedenle buna bağlı zehirlenmenin halk arasında "sessiz ölüm" diye adlandırıldığını belirterek "Özellikle 5 duyu organımızla, gözümüzle, kulağımızla fark edemeyebiliyoruz." dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin başlıca belirtilerine ilişkin bilgi veren Savrun, "Zehirlenme durumunda kişilerde bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi hatta bayılma ve komaya kadar gidebilen bir tablo olabilir. Kendimizde ve aynı evde kalan başka kişilerde de bulantı, kusma, baş dönmesi veya benzer semptomlar varsa, bunların olabileceğini düşünmemiz lazım." uyarısında bulundu.

Savrun, zehirlenmeye dair bulguların olması halinde hemen ortamın havalandırılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Böyle bir durumda önce evimizi havalandıralım, pencereleri, kapıyı açalım, evde hava sirkülasyonunun olmasını sağlayalım. Eğer doğal gaz kullanıyorsak gazı kapatalım ve eş zamanlı olarak apartman veya toplu olan bir yerde yaşıyorsak o kişileri de uyaralım. Semptom vermeyen kişilerin de zehirlenmiş olabileceğini unutmayalım. Bunu yaparken de hızlıca 112'yi arayarak durumu bildirelim ve sağlık yardımı isteyelim."

"Doğal gaz menfezleri kapatılmamalı"

Doğal gaz kullanılan mekanlarda "havalandırma penceresi" olarak bilinen menfez kullanımına ilişkin de uyarılarda bulunan Savrun, "Doğal gaz kullanılan evlerde menfezler kapatılmamalı. Doğalgaz kullanılan kimi evlerde menfezleri kapatarak ısınmadan tasarruf etmeye çalışılıyor. Ancak bu büyük bir risk faktörü oluşturmaktadır." dedi.

Savrun, lodoslu havalarda karbonmonoksit zehirlenmelerinde artış yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Soba kurarken evin içerisindeki ısı artsın diye çok fazla borunun uç uca bağlanmasını önermiyoruz. Boruların bağlam yerlerinde, gaz kaçağını engelleyici yapıştırıcı bantlar kullanılmasını tavsiye edebiliyoruz. Kışa girmeden önce hatta kışın birkaç kere baca temizliği yapılması gerekiyor. Ülkemizde en çok karbonmonoksit zehirlenmeleri lodosun olduğu dönemde oluyor. Bazı insanlarda, soba tüterse veya zehirlenme riski olursa ben anlarım durumu var. Altını çizmek istiyorum, karbonmonoksit kokusuz ve renksiz bir gazdır. Bu ne demek? Kokuyu alamayacağız, göremeyeceğiz. Sobanın tütmesi veya tütme potansiyeli vardır gibi bir algı, bizim için büyük bir hataya sebep olabilir. Çünkü karbonmonoksit zehirlenmesi halk arasında da 'sessiz ölüm' diye bilinebilir, en çok da uyku anında olur."

Alınması gereken tedbirler kapsamında, evlerde karbonmonoksit dedektörünün bulundurulması, özellikle sobaya yatmadan önce kömür ilave edilmemesi ve sobanın söndürülmesi gerektiğini anlatan Savrun, tüm bu tedbirlerin hayat kurtarıcı olduğunun altını çizdi.

Savrun, "Özellikle dedektör kullanılmasını öneriyoruz. Dedektör seçimi yaparken o bölgede tescilli gaz dağıtım firmalarının onayladığı cihazların ve marka dedektörlerin kullanılması kıymetli. Çünkü, hastaların sağlığını koruyabilmeleri için en ufak bir risk olduğu zaman erken uyarının saptanabilmesi kıymet taşıyor" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Basketbol THY Avrupa Ligi'nde 24. hafta heyecanı yarın başlayacak

2025-01-29 10:50 - Spor

Petrol üreticisi ülkelerin tutumları küresel plastik anlaşmasını çıkmaza sokuyor

2025-01-28 12:27 - Ekonomi

ABD Donanması, Çinli yapay zeka modeli DeepSeek'in "kullanılmaması" talimatı verdi

2025-01-29 13:32 - Dünya

Kırgızistan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 33. yılı

2025-01-29 11:43 - Gündem

BM Komiseri Grandi, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Şara ile görüştü

2025-01-26 00:18 - Dünya

Futbol Derbisi 2025: En Çok İlgiyi Hangi Maçlar Çekecek?

2025-01-24 16:21 - İnsan&Hayat

Konya'da 3 katlı bina çöktü: 3 kişi sağ olarak çıkarıldı

2025-01-25 01:42 - Asayiş

Lexus LBX, ikinci kez 'Yılın Küçük SUV'u ödülünü kazandı

2025-01-25 20:43 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump, hakkındaki "sus payı" davası kararı için temyize başvurdu

2025-01-29 23:28 - Dünya

Sahipsiz köpeklerin saldırdığı hamile kadın, bebeğini kaybetme tehlikesi yaşıyor

2025-01-30 16:27 - Gündem

İlgili Haberler

Kırıkkale'de sağanak su baskınlarına neden oldu

21:48 - Gündem

İstanbul'da 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 291 artçı sarsıntı kaydedildi

21:32 - Gündem

Deprem öncesi gelen erken uyarı bildirimleri hayati önem taşıyor

21:27 - Gündem

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Artçı sarsıntıların net bir biçimde azalma eğiliminde olduğunu görüyoruz

20:32 - Gündem

Konya'da şiddetli yağış su baskınlarına neden oldu

20:12 - Gündem

Günün Manşetleri

BM: İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yoğun çatışmalarla karşı karşıyayız

22:28 - Dünya

UCM Temyiz Dairesi, İsrail'in, Mahkemenin yargı yetkisine itirazını kabul etti

22:12 - Dünya

Kırıkkale'de sağanak su baskınlarına neden oldu

21:48 - Gündem

Fransa'da bir çiftçinin arazisinde 150 tondan fazla altın tespit edildi

21:42 - Dünya

İstanbul'da 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 291 artçı sarsıntı kaydedildi

21:32 - Gündem