?>

"Karanlıkta ekrana bakmak miyop olma riskini arttırıyor" uyarısı

Türk Oftalmoloji Derneği Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu Birimi Üyesi Vildan Koçer Öztürk, "Gece karanlıkta telefona bakan çocuklarda miyop riski çok daha fazla." dedi.

Sağlık - 11 ay önce

Antalya

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, sağlık kongresi için geldiği Antalya'da, AA muhabirine uzağı iyi görememe sorunu olan miyobun önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Özellikle Kovid-19 salgını sonrası eve kapanmaların ardından çocuklarda miyobun arttığını vurgulayan Öztürk, 2050'de dünya nüfusunun yarısının miyop olmasının tahmin edildiğini ifade etti.

Öztürk, miyobun çocukluk çağında başladığını belirterek, "Çocuğun gelişimi sırasında göz büyürken, gözün ön-arka aksı gerektiğinden fazla uzarsa miyop oluşur. Çocukluk çağında önlemlerimizi almak durumundayız. Günümüzde önemli bir sorun." diye konuştu.

Bilgisayar, tablet gibi dijital ekranlarla yakın çalışmanın miyobu önemli ölçüde artırdığını anlatan Öztürk, ekranların el dirsek boyutunda tutulmasını, göze yaklaştırılmamasını ve bol ışıklı ortamda çalışılmasını önerdi.

Ekrana bakarken ortamın ışıklı olmasına özen gösterin

Göz hastalıklarından korunmada ortam ışığının önemli olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Ekran ışığının parlaklığının azaltılması ve ekran karşısında çalışanların yarım saatte bir beş dakika ara vermesi gerekiyor. Gece karanlıkta telefona bakan çocuklarda miyop riski çok daha fazla." dedi.

Miyop tedavi edilmezse ve numarası arttıkça glokom, sarı nokta, katarakt problemlerini beraberinde getirdiği uyarısında bulunan Öztürk, şöyle devam etti:

"Derecesi yükseldikçe kalıcı görme hasarı yapma riski var. Yüksek numaralı miyop olanlarda bu hastalıklar daha sık görülüyor. Miyopiden korunmak için davranış değişikliklerini öneriyoruz. Gündüz iki saat gün ışığında bulunmak gerekiyor. Gün ışığı olması yeterli, güneş olması gerekmiyor. Doğal ışık retinaya geldiğinde beyin fonksiyonları üzerinden gözün büyümesini kontrol edebiliyor. Ayrıca doğal ortamda bulunulduğunda yakın ekran aktivitesini de kısıtlamış oluyoruz. Çin'de çok fazla miyop olduğu için cam sınıflar gibi pilot çalışmalar yapıldı ve bunun olumlu etkisi de görüldü."

Miyop olduğunda ilerlemesini durdurmak için damla tedavilerini de uyguladıklarını belirten Öztürk, retinanın daha doğru ışık almasını sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

THY, yolcularına 'UNESCO Türkiye Serisi' seyahat kiti dağıtacak

2025-01-02 13:09 - Çevre & Seyahat

Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

2025-01-09 01:18 - Siyaset

Fenerbahçeli yönetici Danabaş üst üste 3. Avrupa Ligi şampiyonluğunu istiyor

2025-01-05 13:29 - Spor

Crocus Group yetkilisi Amelin: Türkiye, Rusya'nın ana ticaret ortaklarından biri olmaya devam edecek

2025-01-06 01:15 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Suriye’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-07 08:32 - Özel Haber

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, resmi törenlere 'sıfır hata' prensibiyle hazırlanıyor

2025-01-05 11:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yılmaz Pütün (Güney) kimdir?! -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

2025-01-04 05:55 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu anda Suriye'de yeniden bir güneş doğuyor

2025-01-04 18:43 - Siyaset

THY Avrupa Ligi'nde Monaco, liderliğini sürdürdü

2025-01-04 13:33 - Spor

Özel gereksinimli öğrencilerle tatlı yaptılar

2025-01-02 15:09 - Magazin

İlgili Haberler

Yanık vakalarına "kritik ilk müdahaleyi" ambulans ekibi yapacak

16:48 - Sağlık

Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde PRP desteği

12:12 - Sağlık

Çatlak seramik kap ve kupalar bakteri üretme riski taşıyor

11:43 - Sağlık

Kardeşinde prostat kanseri öyküsü olanlara 45 yaşından itibaren tarama önerisi

11:13 - Sağlık

Adana'da karaciğer hastası kadavradan nakille hayata tutundu

11:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fatih Karagümrük ile Kocaelispor 1-1 berabere kaldı

19:23 - Spor

Rusya: Kiev, Rusya'ya götürüldüğünü iddia ettiği çocukların listesini hala vermedi

18:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 23 yıllık iktidarlarımız boyunca hep gençlerle omuz omuza yürüdük

18:27 - Siyaset

Çin, ülke nüfusundaki düşüşe karşı doğum masraflarını ücretsiz hale getirecek

17:58 - Dünya

Gaziantep FK Teknik Direktörü Burak Yılmaz, görevini bırakacağını açıkladı

17:53 - Spor