?>

Karahantepe'de dönemin beslenme alışkanlıklarına ilişkin yeni bulgulara rastlandı

Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul, tarihi 12 bin yıl öncesine kadar dayanan kazı alanlarında insanların beslenme alışkanlıklarını nasıl kazandığına yönelik önemli bulgulara rastladıklarını ifade etti

Kültür Sanat - 5 saat önce

ŞANLIURFA

Şanlıurfa Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Vali Hasan Şıldak öncülüğünde başlatılan Gastronomi Projesi kapsamında değerlendirmede bulunan Karul, özellikle Karahantepe'de süren çalışmalarda çok sayıda oda tarzı yapıyla karşılaştıklarını ve burada öğütme taşları, el taşları, bitki kalıntıları ve farklı hayvan türlerine ait kemik parçalarına rastladıklarını ifade etti.

Bunların 12 bin yıl öncesinde insanların nasıl bir beslenme alışkanlığına sahip olduğuna dair önemli bulgular içerdiğini ve bunun araştırmalarının devam ettiğini aktaran Karul, şunları kaydetti:

"Göbeklitepe'nin tarihi 12 bin yıl öncesine kadar dayanıyor. Tabii ki bu süreçte orayı yapan insanlar yaşıyorlardı. Hatta uzun bir süre burası sadece bir toplanma merkezi veya kutsal bir alan mı yoksa yaşam merkezi mi diye tartışmalar vardı.

Taş Tepeler Projesi'nde aslında bunun da cevabını arıyoruz. 10 kazı bölgesinde bu kazılarla hem bu bulguları ortaya çıkarıyor hem de insanların yaşamlarını sürdürdüğü konutları ortaya çıkarıyoruz. Konutları ortaya çıkarmak demek günlük yaşama ilişkin bulgulara da rastlamak demek.

Özellikle Karahantepe'de onlarca kulübe tarzı yapı ortaya çıkardık. İçerisinde de öğütme taşları, el taşları, bitki kalıntıları ve yine farklı hayvan türüne ait kemik parçalarının ortaya çıktığını gördük. Biz de bu alanlarda besinin hazırlandığını ve insanların çevrelerindeki kaynaklardan etkin şekilde yararlandığını anlamış olduk.

Tüm bunları yan yana getirdiğimiz zaman çevresindeki farklı kaynakları mutfakta bir araya getiren insanların varlığının kanıtladığını diyebiliriz. Çalışmalarımız devam ediyor. Daha nice analizler var. İleriki zamanlarda bu mutfak kültürünün nasıl olduğunu da kamuoyuyla paylaşmış olacağız."

Göbeklitepe kazı çalışmalarında insanların yerleşik hayata geçtikten sonra buğdayın ilk kez tarım alanında kullanıldığını gördüklerini de ifade eden Prof. Dr. Karul, 12 bin yıl önce buradaki insanların nasıl bir beslenme alışkanlığının olduğunu ve bunun ileriki yıllarda nasıl geliştiğini araştırdıklarını ifade etti.

Bu çerçevede Şanlıurfa Valiliğinin başlattığı Gastronomi Projesi'nin çok önemli olduğuna değinen Karul, şöyle devam etti:

"Bizim tüm çalışmalarımızı bir araya getireceğimiz bir fikir, bir akıl olarak ortaya çıkıyor. Proje çerçevesinde akademisyenlerimiz ve yerel kültürü içerisine katan geniş kapsamlı bir çalışma içerisindeyiz. Burası bağdayın anavatanı. Buğdayın yabani olarak yetiştiği bir coğrafya.

Burada insanların yerleşik hayata geçtikten sonra buğdayın ilk kez tarım alanında kullanıldığını görüyoruz. Tahılın yabani iken işlendiğini ve zamanla bundan besin üretildiğini görüyoruz. Şanlıurfa arkeolojik alanlarla mutfak kültürünün ilk aşamalarını izleyebileceğimiz yer özelliğini taşıyor."

Vali Hasan Şıldak da Karul ve ekibinin çok titiz bir şekilde önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getirerek, "Şanlıurfa'da çok kapsamlı olarak uygulayacağımız Gastronomi Projesi ile günümüze kadar gelen aşamaları Neolitik Çağ dönemlerine kadar giderek temellendirmek istiyoruz. Zira bilinen en eski yapılar burada ve burada da mutfak kültürüne ait bir birikim ortaya çıkıyor. Gelişmeleri süreç içerisinde kamuoyuna duyurmaya devam edeceğiz" dedi.

Muhabir: Müslüm Etgü

Haftanın Öne Çıkanları

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki halk, yoğun bombardıman sonrası bölgeyi terk ediyor

2024-10-06 00:43 - Dünya

İsrail'in Gazze'de bir okul ve camiye düzenlediği bombardımanda 24 Filistinli öldü

2024-10-06 10:58 - Dünya

Beyrut'u yoğun bombardımana tutan İsrail, Gazze'nin kuzeyine yeniden kara saldırısı başlat

2024-10-06 13:13 - Dünya

Enerji Bakanı Bayraktar, elektrik ve doğal gaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacağını açıkladı

2024-10-07 21:22 - Ekonomi

Putin’in Yardımcısı Uşakov, doğum günü şerefine Putin'e Erdoğan’dan ‘güzel bir Türk hediyesi’nden bahsetti

2024-10-08 21:12 - Özel Haber

Jandarma Genel Komutanlığına 9 bin 690 sözleşmeli uzman erbaş alınacak

2024-10-07 00:53 - Gündem

TFF, Hakem Gelişim Direktörü Vitor Melo Pereira'nın görevine başladığını açıkladı

2024-10-09 00:13 - Spor

Başakşehir ile Kayserispor puanları paylaştı

2024-10-05 21:12 - Spor

ABD Başkanı Biden'dan ‘Milton’ uyarısı: Yüzyılın kasırgası gibi görünüyor

2024-10-10 00:08 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Milli Lideri Berdimuhammedov ile telefonda görüştü

2024-10-08 18:53 - Siyaset

İlgili Haberler

Hükümlü ve tutukluların el emeği ürünleri Ankara'daki fuarda satışa sunulacak

16:52 - Kültür Sanat

Oyuncu Şenay Gürler, senaryosunu yazdığı bir filmin yönetmeni olmak istiyor

11:37 - Kültür Sanat

12. Boğaziçi Film Festivali'nin jürisi açıklandı

22:32 - Kültür Sanat

TÜRKSOY'dan Moğolistan'da kültürel işbirliği adımı

20:22 - Kültür Sanat

Sofya'da görevli Türk'ün koleksiyonunda 3 bin 500'ü aşkın saat bulunuyor

13:13 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İsrail ordusu: ABD, İran tehditleri nedeniyle İsrail'e THAAD füze savunma sistemi konuşlandırdı

23:22 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde bomba yüklü robotlar kullanıyor

21:52 - Dünya

Gazze'de gönüllü çalışan doktor ve hemşireler şahit oldukları ‘dehşet’i anlattı

21:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

GİB'den "Oyuncaklarda ÖTV yok" açıklaması

21:28 - Ekonomi

Aracılığın önüne geçilen mezatta bu kez de kadınlara özel indirim uygulandı

20:17 - Gündem