?>

'Karagül' kentinin yeni gözdesi 'Yeşil gül'

Kendine has coğrafi özellikleriyle, dünyada sadece yörede yetişen karagül bitkisine ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde, yok olmaktan kurtarılan yeşil gülün daha fazla üretilip tanıtılması için çalışma başlatıldı.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Şanlıurfa

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle bölgenin "saklı cenneti" olarak nitelendiriliyor.

Yılın her döneminde binlerce kişinin ziyaret ettiği ilçe, kendine has coğrafi özellikleriyle dünyada sadece yörede yetişen endemik gül çeşitlerine de ev sahipliği yapıyor.

Kendine özgü rengi ve kokusunu, yetiştiği topraktan alan karagülü ile bilinen ilçede, yine karagül gibi sadece bölgede yetişen yeşil gül de dikkati çekiyor.

Birecik Barajı'nın suyunun yükselmesiyle neredeyse yok olan yeşil gül, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalarla birkaç daldan çoğaltılarak yeniden kente kazandırıldı.

Müdürlük tarafından kurulan serada karagüllerle birlikte çoğaltılmasına başlanan yeşil gül, turizme ve ekonomiye değer katacak.

"Saklı kentin saklı gülü"

İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Çakmaklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeşil gülün yok olmaması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Yeşil gülü, "Saklı kentin saklı gülü" olarak nitelendirdiklerini anlatan Çakmaklı, hazırladıkları projelerle çiçeğin pazarlanmasını da sağlayacaklarını ifade etti.

Yeşil gülün karagüle benzer özellikler taşıdığını vurgulayan Çakmaklı, şöyle devam etti:

"Belli bir dönemde açmakta ve 6-7 hafta yeşilliğini korumaktadır. Rengi daha berrak, yeşil elma rengini andırıyor, kış soğuğunda bronzlaşan bir renge dönüşüyor. Yeşil gül ile ilgili bugüne kadar herhangi bir literatür çalışmasına rastlayamadık. Yapılacak bir çalışmanın yeşil gülün bilinmesine, tanınmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Yeşil gülün de karagül gibi Halfeti için çok önemli bir gül, çeşit olduğunu olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca yok olmaya yüz tutmuş bu gülün tekrar çoğaltılması ve ekonomik olarak değerlendirilmesi büyük önem arz ediyor. Biz bu noktada planlanan çalışmaları yürüteceğiz."

"Karagül'e rakip değil, kardeş gül olarak görüyoruz"

Yeşil gülün bir alternatif olduğunu belirterek hiçbir zaman karagüle rakip olmayacağının altını çizen Çakmaklı, yeşil gülü karagüle kardeş olarak gördüklerini kaydetti.

Halfeti'ye gelenlerin, karagülün yanında yeşil gülü de ziyaret edeceğini ifade eden Çakmaklı, "Saklı kentimiz olan Halfeti'ye saklı kokumuz karagül ve saklı gülümüz yeşil gül, daha fazla değer katacak. Çünkü her iki gül çeşidi de sadece ilçemizin toprak, su ve iklim özelliklerinde yetişmekte. İnşallah her iki çeşidin de daha fazla alanda yetiştirilmesi için arkadaşlarımızla birlikte çalışmalar yürüteceğiz." dedi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akan Akmeşe de 3 yıl önce yeşil gülün tespitini yaparak bir kaç daldan bitkiyi çoğaltmaya başladıklarını belirtti.

Şu anda çeşitli bölgelerde toplam 100 yeşil gül yetiştirdiklerini kaydeden Akmeşe, "Yeşil gülün tanınırlığını, bilinirliğini artırmak ve gelen ziyaretçilerin görmesi için bazı gülleri, Fırat Nehri kenarındaki Halfeti Belediyesine ait serada karagüllerle birlikte sergiliyoruz. İnşallah yeşil gül de karagül gibi ilçemizin yeni bir yüzü, markası olacak." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TÜBİTAK 60 personel alacak

2020-05-27 10:42 - Gündem

Erdoğan, 28 Mayıs Azerbaycan'ın Cumhuriyet Günü bayramını kutladı

2020-05-29 00:07 - Özel Haber

Yeniden seferlere başlayacak THY'den uçaklarda ikram düzenlemesi

2020-05-31 02:38 - Çevre & Seyahat

Almanya'daki 3 camiye İslamofobik tehdit mektubu

2020-05-26 22:27 - Dünya

ESCARUS'tan Kovid-19 ve sürdürülebilirlik raporu

2020-05-29 18:09 - Genel

Rusya'dan Türk-Rus ilişkileriyle ilgili tarihi fotoğraf paylaşımı

2020-05-27 01:04 - Özel Haber

Polisler yürüyemeyen kadını sırtlarında hastaneye taşıdı

2020-05-27 18:32 - Çevre-Hayat

Sağlık Bakanlığı verileri Türk insanının yeterli süt tüketmediğini ortaya koydu

2020-06-01 16:13 - Genel

Diyarbakır'da silahlı saldırıya uğrayan polis memuru şehit oldu

2020-05-30 20:02 - Gündem

TİKA'dan Moğolistan'a içme suyu deposu yardımı

2020-06-01 16:36 - Genel

İlgili Haberler

Mersin'de en çok geri dönüştürülebilir atık toplayan kişiye ödül verilecek

22:47 - Çevre-Hayat

Iğdır'da okuma ve yazma öğrenen minikler ilk mektuplarını Mehmetçiğe yazdı

19:03 - Çevre-Hayat

Antalya'da okuma yazma öğrenen öğrenciler ilk mektuplarını Mehmetçiğe yazdı

18:48 - Çevre-Hayat

Yurt genelinde sıcaklıklar salı gününden itibaren mevsim normallerinin altına düşecek

17:43 - Çevre-Hayat

Enkazdan 17 kişinin kurtarılmasına destek olan diyaliz teknikeri, tanık olduğu acıları unutamıyor

15:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Filistinli yetkili: İsrail'in uyguladığı politikalar Kudüs'teki Hristiyan varlığını tehdit ediyor

02:57 - Dünya

Trump yönetimi, doğumla vatandaşlık hakkını kaldıran kararın kısmen uygulanmasını talep etti

02:52 - Dünya

Almanya'da yeni hükümetin kurulmasına ilişkin koalisyon müzakereleri resmen başladı

02:48 - Dünya

Fenerbahçe, Avrupa'ya galibiyetle veda etti

02:42 - Spor

Zelenskiy, Putin'in geçici ateşkes konusunda verdiği cevabı değerlendirdi

01:17 - Dünya