?>

Karadenizli fındık üreticileri sıcaktan değil zirai dondan tedirgin

Hava sıcaklığının normalin üzerinde seyrettiği Karadeniz'de, fındık üreticileri zirai don ihtimalinin tedirginliğini yaşıyor.

Ekonomi - 1 yıl önce

Samsun

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'un fındık üretiminde Türkiye'de önde gelen şehirlerden biri olduğuna, Bafra ve Çarşamba ovalarında önemli tarımsal üretim yapıldığına işaret etti.

Kış mevsimi olmasına rağmen hava sıcaklığının bölgede 20 dereceleri gördüğünü belirten Sağlam, tarımda şu an için sıcak havaların olumsuz bir etkisinin oluşmadığını dile getirdi.

Özellikle Samsun'un doğu kesimindeki ilçeleri Terme, Çarşamba, Tekkeköy, Salıpazarı, Ayvacık'ta yoğunlukla fındık üretildiğini aktaran Sağlam, "Bugüne kadar bir sıkıntı yok ama bu havaların sıcaklığı biraz daha uzarsa sıkıntı olabilir, fındıklarda gözlerin patlaması ve olası bir donda meyvelerimiz zarar görebilir." dedi.

"Meteorolojiyi çok yakın takip ediyoruz"

Sahada sürekli kontroller yaptıklarını anlatan Sağlam, şöyle devam etti:

"Şu anda hiçbir ekili ürünümüzde, dikilmiş olan ürünlerimizde sıkıntı yok. Meteorolojiyi çok yakın takip ediyoruz. Dolayısıyla herhangi bir olumsuzluğa karşı her an arazideyiz. Hububat alanlarımızın tamamında arpa, buğday tarlalarında herhangi bir sıkıntı yok. Ovalarımızda üretilen ürünlerimizde, zaten sulama imkanları olduğu için üretimde sıkıntı olmayacak. Kivi, elma, armut tamamen ilkbahar geç donlarından etkilenebilir. Önümüzdeki günlerde meteoroloji verilerine baktığımızda hava sıcaklığının düşeceğinden dolayı bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum."

Terme ilçesi Karamahmut Mahallesi'nde fındık üreticiliği yapan Yaşar İleri ise fındıkta, ilkbaharda zirai dondan dolayı rekoltenin düştüğü yıllar olduğuna dikkati çekti.

Şu anda fındıkta seyrin doğal ilerlediğini vurgulayan İleri, şunları kaydetti:

"Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık olması sebebiyle fındıklardaki dişi çiçekler açarak yavaş yavaş tozlanmaya ve meyveye dönüşmeye başlıyor. Bu da ileri zamanlarda sert bir donda ürünlerin etkilenmesine sebep olacaktır. Hava bu şekilde devam ederse ürünlerimiz gayet güzel görünüyor. Şu an açan çiçeklere baktığımızda verimin iyi olacağını tahmin ediyoruz. Şu anda bizim yerli fındık bahçelerimiz palaz ve yağlı fındık olduğu için erken zamanda uyandıklarından verimi erken yaparlar, ürünler de meydana gelebilecek soğuklardan daha çabuk etkilenir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pazarcık esnafı konteynerlerde ekonomiye katkı sunuyor

2024-02-13 12:33 - Çevre-Hayat

Filistin Kızılayı: İsrail askerleri, Emel Hastanesindeki ambulansların anahtarlarını çaldı

2024-02-11 00:37 - Dünya

'İBB yönetiminden önce şehircilikte zirveyi hedefleyen bu aziz şehir kasten durdurulmuştur'

2024-02-10 21:22 - Gündem

'Kafes-38' operasyonunda organize suç örgütü elebaşılarıyla 16 şüpheli yakalandı

2024-02-10 08:43 - Asayiş

TBMM Başkanı Kurtulmuş, eski Ürdün Başbakanı el-Hasavne'yi kabul etti

2024-02-12 16:18 - Siyaset

Ticaret Bakanı Bolat İstanbul'da hal esnafı ile buluştu

2024-02-09 15:17 - Ekonomi

ABD Başkan Yardımcısı Harris: Hizmet etmeye hazırım

2024-02-13 08:02 - Dünya

Gazze'deki İsrailli esirlerin yakınları Tel Aviv'de otoyolu kapattı

2024-02-11 00:03 - Dünya

Çiçekçiler Sevgililer Günü hazırlıklarına başladı

2024-02-09 16:23 - Ekonomi

İstanbul'da doktorlar, Gazze'ye destek için sessiz yürüyüş düzenledi

2024-02-10 16:37 - Gündem

İlgili Haberler

Küresel piyasalar haftaya karışık başladı

09:42 - Ekonomi

Otomotiv Sanayii Derneği ocak ayı üretim ve ihracat verilerini açıkladı

09:23 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Şubat ayına ait SED ödemeleri hesaplara yatırıldı

10:08 - Gündem

Samsun'da kauçuk fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

10:02 - Gündem

İstanbul’da sabah saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 76’ya çıktı

09:57 - Gündem

ABD’li gazeteci Hinkle’ye konuşan Rusya KGT Başkanı Karahan: Türkiye ile Rusya, Suriye konusunda mutabık kaldı

09:33 - Özel Haber

Otomotiv Sanayii Derneği ocak ayı üretim ve ihracat verilerini açıkladı

09:23 - Ekonomi