?>

Karadağ'daki 'darbe iddiası' tartışılmaya devam ediyor

Genel seçim öncesinde Rusya ve Batı yanlısı siyasi partilerin kutuplaşmaya neden olduğu Karadağ'da, seçim gecesi darbe yapmayı planladıkları gerekçesiyle 20 Sırbistan vatandaşının gözaltına alınmasının ardından sular durulmuyor. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

PODGORİCA

16 Ekim'de yapılan genel seçim öncesinde Rusya ve Batı yanlısı siyasi partilerin adeta kutuplaşmaya neden olduğu Karadağ'da, seçim gecesi darbe yapmayı planladıkları gerekçesiyle 20 Sırbistan vatandaşının gözaltına alınması ülkede tartışılmaya devam ediyor.

Son olarak, gözaltında tutulan şüphelilerden Mirko Velimirovic, savcılıktaki sorgusunda suçunu itiraf ederek, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından meclise terör saldırısı düzenlemeyi ve dönemin başbakanı Milo Djukanovic'i öldürmeyi planladıklarını anlattı.

Geçen hafta da savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden şüphelilerden Aleksandar Sindjelic'e, söz konusu örgütü kurmakla suçlanan iki Rus vatandaşı Eduard Vladimirovic Shirkov ve Vladimir Nikolajevic Popov'a karşı yürütülen soruşturmada "tanık" statüsü verilmişti.

Son itirafçı Velimirovic'in sorgusunda saldırı planına dair tüm detayları anlattığı öğrenilirken, örgüt içinde kendisinin görevinin silah sağlamak ve bunları depolamak, aynı zamanda saldırının organizatörlerinden biri olduğu öne sürülen Sindjelic'ten aldığı mesajları yaymak olduğunu söyledi.

Savcılığın açıklamasına göre, daha önce işbirliği yapmayı kabul eden Sindjelic'in örgütteki görevi ise adam toplamak, para alışverişini yapmak ve silah, çelik yelek, gaz bombası gibi ekipmanı temin etmek.

Karadağ Savcılığı, seçim gecesi meclis önünde toplanan kalabalığa ateş açmak, dönemin başbakanını yakalayıp öldürmek isteyen örgütün kurulmasından eski Sırp özel harekatçı Bratislav Dikic ile Sindjelic'i sorumlu tutuyor.

İstihbarat, Sırbistan'dan geldi

Karadağ'da seçim günü terör saldırı düzenleneceğine dair ilk istihbarat Sırbistan'dan ulaştı.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic de daha sonra yaptığı açıklamada, Sırp güvenlik güçlerinin, Karadağ'da yasa dışı eylemlerin planlandığı ve bu eylemin hazırlıklarının Sırbistan sınırları içinde yapıldığını gösteren delillere ulaştığını ifade etti.

Örgüt mensuplarının dönemin başbakanı Djukanovic'i de takip ettiğini kaydeden Vucic, planlanan eylemlerde "yurt dışı etkisi" olabileceğini de söylemekten geri kalmadı.

Azmettiriciler milliyetçi iki Rus

Soruşturma devam ederken, Karadağ Savcılığı iki Rus vatandaşı Shirkov ve Popov'u da suç örgütü kurmak gerekçesiyle şüpheli listesine aldı.

Özel yetkili savcı Milivoje Katnic, yaptığı açıklamada, Karadağ'da seçim günü terör saldırısı düzenlemek isteyenlerin iki milliyetçi Rus olduğunu kaydederek, bu iki rus vatandaşın hala gözaltında tutulan isimlerden birini arayarak terör saldırısı için adam toplaması talimatı verdiğini savundu.

Şüpheli Rusların, Sırbistan'daki örgüt mensuplarına bir plan önerdiğini ve bu planın kabul edildiğini söyleyen Katnic, nihai amacın ise Karadağ'ın NATO'ya girmesini engellemek olduğunu vurguladı.

Rusya iddiaları kabul etmedi

Darbe iddialarından kısa bir süre sonra, Rus resmi makamlarından yapılan açıklamada, darbe girişimiyle hiçbir bağlantılarının olmadığı belirtildi.

Yeni hükümet "ceza" bekliyor

Seçimin ardından dün kurulan yeni hükümetin başbakanı Dusko Markovic de mecliste yaptığı konuşmada, "devletin temellerini yıkmaya çalışan herkesin cezasını çekeceğini" vurguladı.

Muhabir: Adel Ömeragiç,Sanela Crnovrsanin

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Titanyum implantların kanserle ilişkisi yok'

2016-11-23 11:47 - Sağlık

Böyle Türkçe dersi görülmedi

2016-11-29 13:32 - Eğitim

'Türkiye AB'ye girmeden AB'nin burada hiçbir hakkı olamaz'

2016-11-25 13:37 - Dünya

Üniversitesi öğrencisi Robochallenge’a damgasını vurdu!

2016-11-25 12:17 - Teknoloji

Karadağ'daki 'darbe iddiası' tartışılmaya devam ediyor

2016-11-29 18:37 - Dünya

Futbol dünyasında uçak kazaları

2016-11-29 17:37 - Spor

Tunceli'deki terör operasyonu: 2 şehit

2016-11-28 16:52 - Gündem

Astronotların 'büyük abdest' sorunu için NASA, 30 bin dolar ödüllü yarışma açtı!

2016-11-28 09:57 - Teknoloji

İstanbul'da sis etkili oldu

2016-11-26 12:17 - Gündem

Yolcu otobüsleri çetin kış şartlarına hazır

2016-11-29 13:52 - Gündem

İlgili Haberler

İsrailli aşırı sağcı Bakan'dan "Gazze'yi ilhak" tehdidi

17:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'da

16:18 - Dünya

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Libya'da keşfedilen toplu mezarlar nedeniyle endişeli

16:08 - Dünya

BM'ye göre KDC'deki çatışmalar, yerinden edilmiş kişileri yeniden iç göçe zorladı

15:28 - Dünya

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 48 bin 219�

15:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Şanlıurfa'da sahipsiz köpeğin kadına saldırısının güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı

17:47 - Gündem

Dışişleri Bakan Yardımcısı Duran, Somali'de çeşitli temaslarda bulundu

17:43 - Gündem

Avrupa çelik üreticileri "Amerikan tarifelerinden" rahatsız

17:38 - Ekonomi

Gaziantep'te 11. PENTEX Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı açıldı

17:33 - Ekonomi

Eski milli futbolcu Tolga Zengin: Uğurcan Çakır, dünyanın her takımında oynayabilir

17:27 - Spor