?>

Karaca'dan esnaf ve sanatkârı rahatlatacak üç öneri

Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, esnafın nefes alabilmesi için acilen üç önemli maddenin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, kefilsiz kredi, sicil affı ve sosyal güvence primlerinde indirimin uygulanmasını istedi.

Ekonomi - 9 yıl önce

Türkiye’nin birçok ilinde kredi kooperatiflerinin esnaf ve sanatkâra kredi kullandırırken ipotek ya da kefil istediğini anımsatan Başkan Karaca, “Bunların ikisinden birini temin eden esnaf ve sanatkâr düşük faizli esnaf kredisini kullanabiliyor. Bölgemizde ise, özellikle ilimizde esnaftan hem ipotek hem de iki tane kefil istenmekte, esnafımızın büyük bölümü ticari sicili temiz ve elinde ipoteği olduğu halde kefil bulamadığından devletin sağladığı düşük faizli kredilerden faydalanamıyor. Kredi Kooperatifleri aracılığı ile esnafa verilen düşük faizli krediler, kooperatif yöneticilerinin keyfiyetine bırakılmamalı ve bu konuda mutlaka önlem alınmalıdır” diye konuştu.

Esnaf için sicil affı kanunu çıkmasına rağmen uygulanamadığını kaydeden Karaca, “Sicil affı kanunu mutlaka yeniden yürürlüğe girmeli ve esnafın önü bir an önce açılmalıdır. 2009’dan bu tarafa esnafı direk ilgilendiren ve rahatlatacak hiç bir bölgesel teşvik gelmedi. Bölgemizde özellikle SSK ve BAĞ-KUR primlerinde ve vergi dilimlerinde mutlaka indirime gidilmeli ya da bu yönde teşvikler çıkarılmalı ve acilen hayata geçirilmelidir. Bölgenin ekonomik şartları ve sorunları göz önünde bulundurularak yeni bir teşvik yasası çıkartılmalıdır. Eğer yeni bir teşvik yasası çıkacaksa da, mevcut esnaf mutlaka korunmalı, hatta küçük işletmelerde teşvikten faydalanan sigortalı sayısı 2’ye kadar indirilmelidir. Stopaj vergisiyle beraber bir asgari ücretlinin SSK primi 650 TL’yi, en düşük basamaklı BAĞ-KUR sigortalısının primi ise 600 TL’yi bulmaktadır, Bölgemizin ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğunda SSK ve BAĞ-KUR primlerinde de mutlaka indirime gidilmeli ve en az yüzde 50’ye varan oranlarda aşağı çekilmelidir” şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

O ilde bazı bölgeler "özel güvenlik bölgesi" ilan edildi

2016-06-16 01:47 - Asayiş

Mayına basan vatandaş ağır yaralandı

2016-06-12 22:50 - Asayiş

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasına damga vuran kız

2016-06-13 13:08 - Medya

Masum çocuklar neden ileride seri katil olur?

2016-06-17 16:38 - Gündem

Engellilere, güneş enerjili elektrikli araç

2016-06-12 13:52 - Teknoloji

Bir halkın onurlu mücadelesi: ‘Zurasudan -Bilgeliğin Keşfi’

2016-06-13 18:52 - Gündem

40 milyon kişi sağlığını cep telefonu uygulamalarına emanet etti

2016-06-14 15:42 - Sağlık

İzmir'de cesedi bulunan Eren'in arkadaşı tutuklandı

2016-06-13 14:47 - Yerel haber-Şirket Haber

'Beyoğlu'nda güzeli bulmak' sanat severlerle buluşacak

2016-06-16 16:12 - Kültür Sanat

Antrenörün sürat motoruyla feci sonu!

2016-06-13 13:37 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

IMF: ABD'nin dış yardım kesintisinin etkilerinin ölçülmesi için erken

23:38 - Ekonomi

Baykar'dan deprem bölgesine 5 milyar liralık destek

23:33 - Ekonomi

VakıfBank'tan 2024'te 40 milyar 375 milyon lira net kar

21:52 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı iş gücü verimliliği dördüncü çeyrekte beklenenden az arttı

20:23 - Ekonomi

AB, e-ticaret şirketi Shein'e yasa dışı ürün satışına karşı alınan önlemleri sordu

19:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

IMF: ABD'nin dış yardım kesintisinin etkilerinin ölçülmesi için erken

23:38 - Ekonomi

Baykar'dan deprem bölgesine 5 milyar liralık destek

23:33 - Ekonomi

İspanya Kralı 6. Felipe'den, Beyaz Saray'ın internet sitesinden İspanyolcayı kaldıran Trump’a tepki

23:27 - Dünya

Göztepe, Ziraat Türkiye Kupası'nda Gaziantep FK'yi tek golle geçti

23:23 - Spor

Gazze'de şiddetli rüzgar ve yağış nedeniyle yüz binlerce Filistinli zor durumda

23:17 - Dünya