?>

Kara esaret gözüyle bakılmamalı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve GAP Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mikdat Şimşek, kar yağışına esaret ya da çile gözüyle bakılmaması gerektiğini belirtti. Şimşek, karın kentleşme ile sanayileşmenin getirdiği olumsuzlukları t

Gündem - 8 yıl önce

DÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve GAP Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mikdat Şimşek, tüm yurdu etkisi altına alan ve daha çok olumsuz yönleriyle gündeme gelen kar yağışının faydalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kentleşme ve sanayileşmeyle birlikte oluşan hava kirliliğinin karın içinde bulunan maddeler vasıtasıyla öldüğünü dile getiren Şimşek, “Kentleşme ve sanayileşmenin getirdiği birçok negatif durum var. Bu negatif durumlar aynı zaman atmosferin de kirlenmesine sebep oluyor. Kara bu boyutla baktığımızda havada bulunan zararlı mikroorganizmaların ölmesine vesile oluyor. Toprağa düştüğünde ise buğday gibi bitkilerimiz de kışın toprağın dinlenmesi açısından örtü sağladığı için gelecek olan soğuk donlardan dolayı yorgan görevi görüyor” dedi.

“Suyun kalitesini ve verimi yükseltiyor” Kar suyunun toprağın içerisine girdiği zaman toprakta bulunan su kaynaklarının kalitesini de yükselttiğini ve bitki kökünün kaliteli su ile beslendiğini kaydeden Şimşek, “Mikroorganizmaların da aynı zamanda harekete geçmesini sağlıyor. Örneğin diyelim ki atmosferde yüzde 78 azot, yüzde 21 oksijen vardır. Karın yağışıyla birlikte bu miktar aynı zamanda toprağa düşmüş oluyor. Düşen bu maddeler aynı zamanda azot bakterileri vasıtasıyla da kalsiyum nitrata dönüştürülerek doğada serbest bulunan bitkinin ihtiyacı olan azotu da kısmen karşılayarak bitkinin faydasına olanak tanıyor. Ama insanlar ne diyor, ‘Kar geldi eyvah zarar gördük.’ Şunu iyi bilmemiz gerekiyor ki eğer bitki olmazsa insan olmaz. Karla gelen azot ve oksijen toprağın derinliğine kadar iniyor. Dolayısıyla yeraltı sularının kalitesini de arttırıyor. Kök toprağın içinde erimiş halde bulunan besin maddelerini alıyor. Bunu da o sular vasıtasıyla alıyor. Böylece atmosferden gelen o kar toprağın dibine girdiğinden dolayı bitkinin kökü kaliteli su almış oluyor. Dolayısıyla çözülmüş maddelerin de daha kolay bir şekilde çözülmesine olanak tanıyabiliyor. Demir, potasyum, kalsiyum gibi minerallerin de kolay bir şekilde çözülmesine olanak tanıyor" diye konuştu.

“Kar, ani yağmurlardan daha yararlı” Ani yağmurlarda toprağın erozyona uğradığını anımsatan Şimşek, şunları kaydetti: “Yağmur, böylece toprağı da beraberinde götürüyor ama karda öyle bir durum yok. Yavaş yavaş süzülerek toprağın dibine giriyor. Böylece toprağın nem oranını uygun hale getirmiş oluyor. Bu da onun kendine ait olan başka bir faydası. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda bilinmesi gereken şudur ki kara aslında rahmet gözüyle bakmamız lazım. Rahmet gözüyle bakmamızın en büyük nedenleri de demin saydığımız hususlar. Bunu bu şekilde değerlendirmek lazım.”

Emrah Kızıl  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş Mitrovic'i borsaya bildirdi

2017-01-04 19:22 - Spor

Malatya'da FETÖ'den 30 öğretmen gözaltına alındı

2017-01-10 18:09 - Gündem

'67'lik delikanlı' yarım asırdır ip üzerinde

2017-01-09 14:27 - Çevre-Hayat

NASA, Jüpiter'e iki yeni keşif misyonu yollayacak

2017-01-05 16:52 - Teknoloji

Domuz sanıp arkadaşını öldüren sanığa 1 yıl 8 ay hapis

2017-01-06 11:17 - Asayiş

Genetiği değiştirilmiş sıtma aşısı tam not aldı

2017-01-05 16:22 - Teknoloji

Chapecoense sahaya indi

2017-01-04 20:22 - Spor

'Gürcistan'ın NATO üyeliğine tam destek veriyoruz'

2017-01-10 20:52 - Dünya

AKOM'u işgal edenlerin 3'er kez ağırlaştırılmış müebbetleri istendi

2017-01-06 15:02 - Gündem

Diyarbakır'da 10 kırsal mahallede sokağa çıkma yasağı

2017-01-05 10:08 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

Almanya'nın Hanau kentindeki ırkçı terör saldırısında can verenler, Ankara'da anıldı

22:22 - Gündem

Rekabet Kurulundan yerinde incelemeyi engelleyen BİM'e 1,3 milyar liralık ceza

21:57 - Gündem

Depremde 115 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi B Blok'a ilişkin davada karar çıktı

20:22 - Gündem

Araç muayene istasyonlarının özelleştirme ihaleleri 24 Şubat'ta yapılacak

19:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya