?>

Kapadokya'da 9 milyon yıllık fosiller gün yüzüne çıkarılıyor

Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde TOKİ konutları için yapılan kazı sırasında rastlanan ve tarihleri 9 milyon yıl öncesine kadar uzandığı belirtilen hayvan fosillerinin ortaya çıkartılması için kazı çalışması başlatıldı.

Genel - 7 yıl önce

NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde, konut alanı için başlatılan kazı sırasında fark edilen ve tarihleri 9 milyon yıl öncesine dayandığı belirtilen fosiller gün yüzüne çıkartılıyor.

Türkiye'nin önemli jeosit alanlarından biri olarak gösterilen Gülşehir ilçesine bağlı Yeniyaylacık köyü bölgesinde TOKİ konutları için başlatılan kazı sırasında hayvan fosilleri bulundu. Bunun üzerine Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Antropoloji Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından çalışma yürütülüyor.

Yaklaşık 1 ay önce başlatılan çalışmalar kapsamında bölgede, tarihleri 9 milyon yıl öncesine kadar uzandığı belirlenen üç toynaklı attan domuza, öküzlerden gergedanlara ve fillere kadar pek çok küçük ve büyükbaş hayvan fosillerinin varlığı tespit edildi.

Önemli bulgular elde edildi

Kazı başkanı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cesur Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fosillerin ortaya çıkartılması için başlatılan çalışmalar sonucunda Doğu Akdeniz'in hayvan varlığını açığa çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Kazı çalışmalarında önemli bulgular elde ettiklerini ifade eden Pehlivan, şöyle konuştu:

"Kazı çalışmalarımız yaklaşık bir aydır devam ediyor. Şu anda klasik üst miyosen lokalitelerinden bir tanesinde bulunuyoruz. Tipik üst miyosen ya da geç miyosen diye tabir ettiğimiz fosil lokalitelerinden bir tanesidir burası. Paleontolojik tekniklerle geç miyosen döneminde yaşamış olan canlıların fosilleşmiş kalıntılarını elde ediyoruz. Paleontolojik tekniklerle çıkarılan fosiller laboratuvar ortamında gerekli onarım ve müdahaleler yapıldıktan sonra tanımlanıyor. Bu çapta sistematik olarak yaptığımız ilk kazımız. İlk izlenimlere göre yaklaşık 10 yıllık iş planı içerisinde yörenin, ülkemizin ve Doğu Akdeniz'in hayvan fosil varlığını açığa çıkartmayı düşünüyoruz."

Bölgedeki fosil varlığını ilk tespit eden Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okşan Başoğlu, "Bovid olarak adlandırdığımız antilop, öküz, koyun, keçi gibi hayvanlar, zürafa, fil, gergedan, yırtıcılar ve üç toynaklı atlara ait fosiller var. Çok zengin bir lokalitede burası. Çalışmalara devam ediyoruz. Gittikçe de genişliyor. Oldukça önemli buluntular elde edeceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Çocukları dikiş seti ile eğitecek

2017-09-01 14:47 - Ekonomi

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatıldı |İstanbul'da kapalı olan yollar

2017-08-30 12:17 - Gündem

Günün Çizgisi...

2017-09-01 14:42 - Günün Çizgisi

'Gauland bir Nazi gibi konuşuyor'

2017-08-28 19:52 - Dünya

'Arakan için de dualarınızı eksik etmeyin'

2017-08-31 15:17 - Gündem

Terör şehidi ve gazi ailelerine 10 yıl lojman kullanma hakkı

2017-08-25 18:56 - Genel

'Barzani tokatı yedikten sonra anlar ama iş işten geçmiş olur'

2017-09-01 13:32 - Siyaset

'Yarın'a söyleyecek sözümüz var'

2017-08-30 15:02 - Kültür Sanat

Bahçeli, Ülkücü Şehitler Anıtı'nı ziyaret etti

2017-09-01 02:47 - Gündem

Yaşlı ve engellilere 'erken ödeme' müjdesi

2017-08-25 21:14 - Genel

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Muğla ve Antalya'da kuvvetli sağanak uyarısı

14:48 - Gündem

Almanya Başbakanı Scholz AA'ya konuştu: Medya gücünü tüm dünyaya müdahale etmek için kullanıyor

14:42 - Dünya

Trabzonsporlu Banza, takımını üst sıralara taşıyacak goller atmak istiyor

14:38 - Spor

DEAŞ’ın yıktığı Musul’da Türk şirketleri kentin onarımı ve kalkınmasında önemli rol oynuyor

14:32 - Dünya

Topuk Yaylası Göleti'nin yüzeyi kısmen buzla kaplandı

14:28 - Gündem