?>

'Kanserin çözümü belki de gözümüzün önünde'

İspanya'da düzenlenen Avrupa Onkoloji Kongresi'nde kanser hastalığında hedefe yönelik tedaviler ve elde edilen sonuçlar ele alındı.

Sağlık - 7 yıl önce

MADRİD - ŞENHAN BOLELLİ

Tıbbi onkoloji uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, kanser hastalığında hedefe yönelik tedaviler ile olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını belirterek, "Bana öyle geliyor ki bu iş kimsenin şu anda aklına gelmeyen, basit bir yolla çözülecek. Bu birkaç yıl sonra da olabilir, 50 ya da 200 yıl sonra da. Belki kanserin de çözümü hepimizin önünde ama şu anda göremiyoruz." dedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de 8-12 Eylül tarihlerinde düzenlenen Avrupa Onkoloji Kongresi'nde (ESMO) 130 ülkeden 23 bine yakın uzman, kanser hastalığının tedavisinde yeni gelişmeleri ele aldı.

Kansere karşı, bilinen kemoterapi ve ışın tedavilerinin yerini, hastaya özgü özelleştirilmiş, hedefe yönelik tedavilerin almaya başladığını dile getiren uzmanlar, hastanın yaşam süresinin bu şekilde uzatılabildiğini vurguladı.

ESMO'nun katılımcılarından tıbbi onkoloji uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, AA muhabirine kanser tedavisinde yeni gelişmeler konusunda açıklamalarda bulundu.

Tıbbi onkoloji açısından 10 yıl önce tedavilerin ağırlıklı olarak tüm hücreleri öldüren kemoterapi yöntemiyle yapıldığını kaydeden Üstün, bu yöntemin halen çok kullanılmasına rağmen "akıllı ilaçlar" ve "immünoterapi" denilen, bağışıklık sistemini bir şekilde kanser hücrelerine yönelten uygulamaların son 3-4 yılda daha çok öne çıktığını bildirdi.

"7-8 aylık ömrü olan bir hasta hedefe yönelik tedavilerle şimdi 5 yıla kadar yaşatılıyor." ifadelerini kullanan Üstün, şimdiye kadar en çok maling melanom ile böbrek tümörlerinde kullanılan immünoterapinin, yavaş yavaş akciğer ve idrar kesesi kanserlerinin tedavisinde de yaygınlaştığını belirtti.

Batı toplumunun genelinde olduğu gibi Türkiye'de de en çok erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin görüldüğünü anımsatan Üstün, nedeni henüz tam olarak açıklanamasa da meme kanseri görülme vakalarında yaş ortalamasının son yıllarda düşüş gösterdiğine dikkati çekti.

Türkiye'de akciğer kanseri hastalarının tıbbi onkologlara ulaşma oranının çok düşük olduğunu savunan Üstün, "Bu ciddi bir sorun. Akciğer hastalarının çoğunluğu, tanıyı ilk koyan göğüs hastalıkları uzmanları tarafından tedavi ediliyor. Kemoterapi tedavisi alıyorlar ama hedefe yönelik tedaviden mahrum kalıyorlar. Bunu önlemenin tek yolu da hastaların bilinçlenmesi." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşlanan toplumda kanser riski

ESMO'da gündeme getirilen "Kısa bir süre sonra her yıl daha az kanser vakası görülmeye başlanacak" tezine katıldığını bildiren Üstün, sözlerine şöyle devam etti:

"Artık kanser daha erken tanınmaya başlandı ve bu da tedaviyi daha etkili hale getiriyor. Ayrıca dünyada toplum bilincinin artması, sağlıklı beslenmenin önem kazanması, sigara gibi kansere neden olan başlıca faktörlerin düşürülmesi ve gelişen bilim, kanser vakalarını azaltacaktır ama diğer yandan unutmayalım ki dünyada yaşam yaşı da yükseliyor. Kansere en çok etki eden yaştır. Yaş artıkça kanser riski de artıyor."

Üstün, kanserin kalp hastalıklarını geçerek artık dünyada en çok öldüren hastalık olmaya başladığına dikkati çekerek, gelecek yıllarda özellikle genetik testler ile kanserin kişilerin gündelik sosyal hayatına daha çok girme olasılığının yüksek olduğunu savundu.

Mevcut tedaviler ile kansere karşı henüz istenen düzeyde aşama kaydedilemediğini dile getiren Üstün, "Bana öyle geliyor ki bu iş kimsenin şu anda aklına gelmeyen, basit bir yolla çözülecek. Bu birkaç yıl sonra da olabilir, 50 ya da 200 yıl sonra da ama bence Alexander Fleming'in antibiyotiği tesadüfen bulması gibi bir şey olacak. Belki kanserin de çözümü hepimizin önünde ama şu anda göremiyoruz." ifadesini kullandı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'cü şirketten Doğan Holding'e uzanan bir kumpas hikâyesi

2017-09-11 13:47 - Medya

Motorine 6 kuruş zam

2017-09-07 19:55 - Ekonomi

Dolunaylı İstanbul Boğazı manzarası mest etti

2017-09-08 18:27 - Günün Fotoğrafı

FETÖ'cü darbeci general, 'Kaymakamı al' emri vermiş

2017-09-06 21:07 - Gündem

Başbakan Yıldırım: Sabuncubeli Tünelleri İzmir ile Manisa'yı birbirine yakınlaştırdı

2017-09-09 04:57 - Genel

Çin, Rus petrol devine ortak oluyor

2017-09-08 21:31 - Ekonomi

Tülütabaklar çocukları korkuttu

2017-09-07 00:32 - Çevre-Hayat

Başkent’te sokak ortasında infaz

2017-09-13 11:17 - Asayiş

'FETÖ, 12 Eylül'de devlete ve halkın içine monte edildi'

2017-09-11 14:52 - Gündem

'Türk yargısı artık milletimiz adına hesap soruyor'

2017-09-12 20:13 - Genel

İlgili Haberler

Kahramanmaraş Nurhak'ta 50 yataklı devlet hastanesi haftaya hasta kabulüne başlayacak

23:52 - Sağlık

New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı

23:53 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı

18:47 - Sağlık

Diş Sağlığı Müzesi dental endüstri ile diş hekimlerinin mirasını günümüze taşıyor

17:48 - Sağlık

Türk bilim insanları "milli kanser ilacı" projesinde faz aşamasına geçmeyi hedefliyor

14:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gazze hükümetinden "yakıt kıtlığı nedeniyle tüm sağlık sistemi çökebilir" uyarısı

01:57 - Dünya

Esed rejiminin İdlib’e saldırısında 4'ü çocuk 5 sivil yaralandı

01:28 - Dünya

İsrail'in saldırıları nedeniyle Lübnan'da yerinden edilenlerin sayısı 1,9 milyona yaklaştı

00:47 - Dünya

Kar yağışı ulaşımda aksamalara neden oluyor

00:07 - Gündem

İtalya'da kadınlara yönelik şiddet protesto edildi

23:57 - Dünya