?>

Kanseri iki kez yenen baba, özel çocuğu için hayata sımsıkı tutunuyor

Trabzon'da geçirdiği trafik kazası nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören, iki kez de kanseri yenen 55 yaşındaki Yılmaz Kaya, yaklaşık 17 yıldır baktığı otizmli oğlunun sosyal becerilerini geliştirmeye çalışıyor.

Çevre-Hayat - 9 ay önce

Trabzon

Trabzonlu 55 yaşındaki Yılmaz Kaya, otizmli oğlu için verdiği mücadeleyle örnek oluyor.

Maçka ilçesinde yaşayan Yılmaz Kaya, 17 yıl önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.

Bu dönemde Yılmaz Kaya'nın hamile eşi Ebru Kaya, prematüre doğumla oğlu Burak'ı dünyaya getirdi. Baba ve oğul, aynı hastanenin farklı yoğun bakımlarında 120 gün tedavi gördü.

Taburcu olduktan sonra da Burak'ın tedavisiyle ilgilenen baba Kaya, çocuğunun 2,5 yaşındayken ateşli hastalık geçirmesi sonucu zor günler yaşadı.

Oğluna 3 yaşında otizm tanısı konulduktan sonra yaşam biçimleri ve tüm alışkanlıklarını değiştiren Kaya, Burak'ın sosyal hayattan kopmaması için 17 yıldır mücadele ediyor.

Süreçte iki kere kanseri yenen tek çocuk babası Kaya, gözü gibi baktığı oğlunun elini asla bırakmıyor. İlçedeki spor salonunda güvenlik görevlisi olarak çalışan Kaya, sosyalleşmesi için Burak'ı her gün dışarı çıkartıyor.

Kaya, okuldan arta kalan zamanlarında spor salonunda fizik tedavisini destekleyici etkinlikler yaptırdığı oğlunun doğada hayvanlarla vakit geçirmesini sağlıyor.

"Burak 17 yaşına girdi ama bu süreç kolay olmadı"

"Cennet gülüm" diyerek sevdiği oğluyla zorlukları aşmaya çalışan Yılmaz Kaya, AA muhabirine, oğlunun doğduğu gün kendisinin trafik kazası geçirdiğini, o günleri de sınav olarak gördüğünü söyledi.

Kaya, oğlu Burak'ın 3 yaşına kadar 2 kere ateşli hastalık geçirdiğini belirterek, bu nedenle oğlunun sağlığının geri gitmeye başladığını ifade etti.

Sürecin bitmediğini, oğlunun tedavisinin devam ettiğini anlatan Kaya, "Burak 17 yaşına girdi ama bu süreç kolay olmadı. Süreçte hem benim trafik kazası geçirmem, hem Burak'ın sorunlu şekilde, prematüre dünyaya gelmesi hayatımıza negatifler getirdi ama Rabbimize çok şükür ki yaşıyor, nefes alması bize yetiyor." diye konuştu.

Kaya, oğlunun mutluluğu için her şeyi yaptığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burak benim için cennet gülü, her şey, dünyam, nefesim, o olmadan yaşayamam. Ben 17 yıllık zaman zarfında yoğun bakım ve hastalandığım dönem hariç Burak'ı bir gece bile yalnız bırakmadım. Eşim de öyle. Bu süreçte eşime daha büyük yük bindi. Hem beni hem de çocuğu bakmakla yükümlü oldu. Kendisinden Allah razı olsun."

"Zorlu süreçlere rağmen oğlum için yaşıyorum"

Burak ve onun gibilerin engelli olmadığına dikkati çeken Yılmaz Kaya, "Ben Allah'ın özel kulları diye bakıyorum. Özel birey ismini veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Özel birey ismini raporlara işletti. Allah razı olsun. Yani engelli kelimesine bir özel birey babası olarak karşıyım." dedi.

Kaya, onların Allah'ın özel kulu olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu bizim için bir sınavdır. Bugün benim çocuğum, yarın bir başkasının çocuğu. Bu otizm olabilir, down sendromu olabilir veya fiziksel, ruhsal başka bir eksiklikle dünyaya gelmiş olabilir. Burada anne ve babalara 17 yıllık tecrübemle tavsiyem bol sabır, üzülmesinler ve sıkı sıkı bunun bir sınav olduğunu düşünsünler. Olaya manevi açıdan baksınlar."

Kendisinin oğlu için şükrettiğine dikkati çeken Kaya, "Rabbime binlerce kez şükürler olsun ki böyle bir cennet gülü, özel bir evlat bana gönderdi ve beni bununla sınav ediyor. Şükrediyorum, üzülmüyorum." ifadesini kullandı.

Kaya, oğlunun okul için her gün 30 kilometrelik mesafeyi gidip gelmek zorunda kaldığını aktararak, Maçka ilçesinde özel bireylere yönelik okul talebini dile getirdi.

Zorlu süreçlere rağmen oğlu için yaşadığını vurgulayan Kaya, onun sosyalleşmesi için elinden ne geliyorsa yapmaya gayret ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir araya geldi

2024-06-10 15:58 - Siyaset

Milli Savunma Bakanı Güler, NATO Karargahı'nda temaslarda bulunuyor

2024-06-13 16:12 - Gündem

Beyza bebek karın bölgesine nakledilen yapay deri ile sağlığına kavuştu

2024-06-13 16:43 - Sağlık

Muaythaide sporcu sayısı her geçen gün artıyor

2024-06-10 11:48 - Spor

Rusya Devlet Duması heyeti Ankara'da basın mensuplarıyla buluştu

2024-06-14 12:08 - Ekonomi

Fransa'da erken seçim kararı, merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisini karıştırdı

2024-06-13 21:28 - Dünya

Ampute Milli Futbol Takımı, Avrupa Şampiyonası'nda finale yükseldi

2024-06-07 17:53 - Spor

Olimpiyatlara hazırlanan İspanyol tenisçi Nadal, Wimbledon'a katılmayacak

2024-06-13 21:12 - Spor

Fitch, kasım seçimleri sonrasında ABD'nin borç yükünün artmasını bekliyor

2024-06-13 23:57 - Ekonomi

Antalya Havalimanı'nda, bir ayda yaklaşık 4 milyon yolcuya hizmet verildi

2024-06-13 16:32 - Gündem

İlgili Haberler

Tokat'ta geleneksel Dive dokuması kurulacak atölyede yaşatılacak

17:03 - Çevre-Hayat

Şehitler için 7 yıldır İstanbul'dan Çanakkale'ye yürüyor

16:58 - Çevre-Hayat

İspanyol hacı adaylarının at sırtında hac yolcuğu, gayrimüslimlerin İslam'a bakışını değiştiriy

16:52 - Çevre-Hayat

Rize'de beyaza bürünen Ayder Yaylası dronla görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

"Zimem defteri" geleneğini Amasya'da öğrenciler yaşatmaya çalışıyor

15:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İstanbul'un 2 köprüsü "Yeşilay Haftası" için ışıklandırıldı

21:53 - Gündem

ABD'de Gazi İşleri Bakanlığı, 80 bin civarında çalışanın işine son vermeyi planlıyor

21:38 - Dünya

Bakan Şimşek ve Bolat, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Cabbarov ile görüştü

20:48 - Ekonomi

ABD Savunma Bakanı Hegseth, Çin ile herhangi bir savaşa "hazırlıklı" olduklarını söyledi

20:43 - Dünya

Brüksel'de "Türk Devletleri Teşkilatı Bölgesel Su Forumu" düzenlendi

20:38 - Dünya